SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tartós megoldás a fog pótlására: az implantáció

Családinet [cikkei] - 2012-02-16
A fogimplantáció - vagyis a beültetés - a legtartósabb megoldást jelenti az elvesztett fogak pótlására. Azoknak is ajánlott, akik nem szeretnének kivehető pótlást viselni, ám a meglévő fogaik már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a szájsebészeti eljárás lépéseiről, előnyeiről és a kizáró okokról beszélt.
Tartós megoldás a fog pótlására: az implantáció

Műgyökér és korona   

A fogimplantáció legnagyobb előnye, hogy míg a hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, az implantációnál erre nincs szükség. Nem szükséges hozzá az esetlegesen ép szomszédos fogakat lecsiszolni, amely mindenképpen foganyag-veszteséggel jár, bár a különböző technikák különböző mértékű veszteséget okoznak. Az implantációnál előbb beültetnek egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret. A titán alapú csavar egy egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik: arra ösztönzik a csontot, hogy ránőjön a felszínére. Ezt az anyagot alkalmazzák törött csontok egyesítésére, csípőprotézisekhez és természetesen a fogimplantációnál is. Hatvan éves „múltja” bizonyítja, hogy a titán nem okoz károsodást a szervezetben, (és a vele szemben fellépő allergia is nagyon ritka), sőt, a világon elvégzett több millió beültetésnél 96 százalékos volt a siker aránya.

Új fog lépésről lépésre   

A beültetés előtt számos vizsgálaton kell átesni, hiszen a fizikális feltáráson túl szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre, digitális röntgenfelvételre, sőt esetleg 3 dimenziós CT vizsgálatra is, amely lehetővé teszi a még pontosabb tervezést. Mielőtt a páciens elfogadja a fogpótlási tervet, minden részletre kiterjedő felvilágosítást kap a kezelési lehetőségekről, illetve az esetleges kockázatokról.


Az implantátum beültetése tulajdonképpen egy kíméletes szájsebészeti eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik. A szakember először az ínyt óvatosan félretolva bejelöli a csavarimplantátum tervezett helyét (egyszerre akár több implantátum is beültethető). A fúrást egy speciális készülékkel végzi, amely szabályozható paraméterekkel rendelkezik, és enyhe rezgő érzést okoz.  

A tiszta titánból készített csavar nagyobb átmérőjű a furatnál, így a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A kezelési terv szerint esetlegesen szükség lehet kiegészítő csontpótlásra is annak érdekében, hogy a hiányzó fogmeder csontját helyreállítsák. A műtét időtartama tíz perctől akár három óráig is terjedhet, a beültetések számától és a nehezítő körülményektől függően. A titáncsavar behelyezését követően az implantátum felett összevarrják az ínyt. Egy héttel a műtét után eltávolítják a varratokat, szükség esetén pedig készülhet egy ideiglenes pótlás is. Mivel az implantátumból ekkor semmi nem látszik ki, a korábban készült fogpótlások a beültetés után nyugodtan viselhetők. A stabil beágyazódás kb. 2-3 hónapot vesz igénybe, ami alatt a csont körbenövi az implantátumot, ezután kerül fel a rögzített porcelán korona vagy híd.

Híd vagy implantátum?

A fogimplantációnak van néhány kizáró oka, mint például egyes immunrendszeri betegségek, vér- és vérképzőszervi, valamint bizonyos krónikus fertőző betegségek, a nem kezelt diabétesz, az elhanyagolt szájhigiénia, súlyos harapási rendellenességek, esetleg a daganatos betegségek. Ilyenkor a hagyományos híd lesz a megfelelő választás. Bár nem kizáró ok, de a dohányzás csökkentheti a siker esélyét. - ismerteti dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja