SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öt tévhit a pajzsmirigy betegségeiről - 3. rész

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2012-09-27
A T4 és a T3 kezeléssel kapcsolatos problémák megismerése után az irodalomban ismét elég hangos és éles vita alakult ki és ez még most sem zárult le. A kérdés röviden: szintetikus vagy természetes hormonokat adjunk-e?
Öt tévhit a pajzsmirigy betegségeiről - 3. rész

 

 „ Az igazság beszéde egyszerű”

(Seneca)

III. Tévhit

A természetes pajzsmirigy készítmények nem lehetnek előnyösek

• Melyek ezek a gyógyszerek?

Ismét arra kell hivatkoznom, hogy mielőtt tudtuk volna a pajzsmirigy hormonjait szintetizálni az egyes állatok pajzsmirigyéből készített preparátumokat használtak, használtuk. Talán még többen emlékeznek, hogy a „Thyreoidea III” nevű készítményt kapták, amely lényegében a szarvasmarha pajzsmirigy kivonatát tartalmazta. A gyógyszeripar fejlődése azonban viszonylag hamar megkérdőjelezte ennek a kezelésnek a „szakszerű” voltát. Úgy gondolták, hogy a kritika egy része feltétlen igaz, hiszen nem tudjuk a bevitt hormon(ok) pontos mennyiségét. Ennek ellenére sokak meglepetésére ezekkel a készítményekkel jó eredményeket tudtunk elérni a csökkent pajzsmirigy működésű betegek kezelésében.

• Hogyan hatnak?

Ezek a szárított állati pajzsmirigy készítmények tartalmazzák a T4, T3 és a pajzsmirigyből származó fehérjéket, antigéneket is. Ezek a gyomor-bél rendszerből felszívódva a keringésbe kerülnek, majd az egyes sejtekhez (a T4-ből a kívánt mennyiségű T3 képződik a dejodinázok hatására).

• Melyek az előnyeik?

  • Természetes anyagok jutnak a szervezetbe
  • A gyógyszerben lévő fehérjék, antigének kedvezők az autoimmun folyamat befolyásolásában, gyógyításában

• Melyek a hátrányaik?

  • A mai napig nem sikerült az egyes készítmények hormontartalmát pontosan beállítani, „standardizálni”
  • Nehéz a megfelelő dózis beállítása, titrálása (3. táblázat). Ez a legfőbb érv a szintetikus készítményekkel szemben, amelyekben a hatóanyag, összetétel garantált.
  • Az állati fehérjék egyes komponensei allergiás reakciót válthatnak ki.
  • A szarvasmarha pajzsmirigy alkalmazását jelentősen megnehezítette az ún. „szivacsos agyvelőgyulladás”, amely miatt világszerte sok ezer állatot kellett elpusztítani. Ez az oka, hogy napjainkban a természetes gyógyszert a sertések pajzsmirigyéből állítják elő (az egyes gyógyszerek neveit értelemszerűen nem írhatom le). (Justin J. Greenlee és mtsai: Clinical and Pathologic Features of H-Type Bovine Spongiform Encephalopathy Associated with E211K Prion Protein Polymorphism. PLoS One. 2012; 7(6): e38678. Published online 2012 June 8. doi:) Corinne Ida Lasmezas, Editor

Received January 6, 2012, Accepted MAy 11, 2012.

Copyright THis is an open-acces article, free of all copyright, and may be freely reproduced, distributed, transmitted, modified, built upon, or otherwise used by anyone for any lawful purpose. The work is made available under the Creative Commons CC0 public domain dedication.

7. táblázat

A cikksorozat további részei:

Öt tévhit a pajzsmirigy betegségeiről - 1. rész
Öt tévhit a pajzsmirigy betegségeiről - 2. rész
Öt tévhit a pajzsmirigy betegségeiről - 4. rész
Öt tévhit a pajzsmirigy betegségeiről - 5. rész

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja