SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Korszerű megoldások a tüdőrák kezelésében

Családinet [cikkei] - 2012-09-28
2012 szeptember 20-22-én tartotta Zalakaroson közös rendezvényét a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onko-Pulmonológiai Szekciója és a Magyar Bronchológus Egyesület. A rendezvényen a hazai tüdőgyógyászati és klinikai onkológiai szakma jeles képviselői vettek részt, hogy megvitassák a tüdőrák megelőzésének, diagnosztikájának és kezelésének legújabb lehetőségeit és eredményeit.
Korszerű megoldások a tüdőrák kezelésében

A téma aktualitását mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy Magyarország világelső a tüdőrák halálozás terén. Évente mintegy tízezren betegednek meg és nyolcezren halnak meg hazánkban tüdőrák miatt.

A betegség megelőzésében ugyanakkor nagy lépést jelentett, hogy a kormányzat végre meghozta a dohányzás visszaszorítása terén kívánatos és más országokban már bevezetett jogszabályi intézkedéseket. Az első év tapasztalatai azt jelzik, hogy a lakosság megértette a dohányzás széleskörű tiltásának szükségességét és partner annak betartásában. Várható, hogy az intézkedések következtében más országokhoz hasonlóan számottevően csökkenni fog a dohányosok aránya, aminek eredménye később a tüdőrákos esetek számának csökkenése lehet.

A betegség korai felfedezését szolgálhatja, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján a tüdőrák kockázati csoportját jelentő idősebb dohányosok körében, akiknél már COPD is igazolható, célzott szűrővizsgálati programot szervezünk a jövőben. Ez válthatja fel a későbbiekben a jelenlegi tüdőszűrést.

A bronchológia, vagy ismertebben a „tüdőtükrözés”, a tüdőgyógyászat endoszkópos vizsgáló módszere, elengedhetetlen a tüdőrák diagnosztikájában, a betegség gyanúja esetén a sejttani-szövettani kórisme és a stádium felállításában. A vizsgálat jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Úgy az érzéstelenítés, mint az eszközök technikai fejlődése könnyebben tolerálhatóvá, biztonságosabbá és pontosabbá tették a vizsgálatot. A legjelentősebb előrelépés az ultrahangos bronchoszkóp kifejlesztése volt, amely még pontosabbá teheti a mintavételt. Hazai elterjedését költséges volta, a finanszírozás megoldatlansága korlátozza. A diagnosztika mellett nagy segítséget jelentenek a bronchológia eszközeivel behelyezett sztentek, amelyek előrehaladott tüdőrákos esetekben is biztosítják a betegek számára életük utolsó fázisában a fulladásos panaszok mérséklését, a szabad levegővételt. Nem daganatos estekre kifejlesztettek ugyanakkor felszívódó, átmeneti időre alkalmazható protéziseket.

A tüdőrák komplex kezelésének elemei a daganat műtéti eltávolítása, a kemoterápia, a sugárkezelés és a betegek életminőségét szinten tartó, illetőleg javító szupportív és palliatív terápia. A citotoxikus kemoterápia a hagyományos módszer, melynek során a daganatsejtek pusztítása nem szelektív módon történik, pusztítva ezzel a szervezet ép sejtjeit is. A célzott molekuláris terápia lehetőségeivel a daganatsejtek fékevesztett szaporodása célzottan, csak a kóros sejteket szaporodásra serkentő jelátviteli utak gátlásával lassítható, illetve állítható le. A korszerű és a korábbi kezeléseknél sokkal eredményesebb célzott kezelések alkalmazása azonban csak szigorúan meghatározott szakmai feltételek teljesülése esetén alkalmazható. Mind a daganatok érújraképződését, s így vérellátását gátló vegyületek, mind a daganatsejtek ún. epidermális növekedési faktor gátlását eredményező vegyületek a hazai klinikai gyakorlatban is hozzáférhetők, finanszírozottak, a betegek számára ingyenesen elérhetők. Emellett számos új gyógyszer áll kipróbálás alatt a világon, az elkövetkező években több ilyen készítmény válhat bizonyított hatású gyógyszerré.

A hazai tüdőrák ellátásában részt vevő szakemberek nemzetközi megbecsülését jelenti az a tény, hogy 2012-ben a hazai tüdőgyógyászat egyik vezető intézményét, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetet teljes jogú tagjává választotta a daganatos betegségek kezelésével és kutatásával foglalkozó európai intézmények legrangosabb szervezete, az OECI (Organisation of European Cancer Institutes). Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, melynek egyik fő profiljává a mellkasi daganatos betegségek kutatása és ellátása vált, s ezen daganatos betegségek ellátásának a legmagasabb szakmai színvonalon történő teljes keresztmetszetét biztosítja, már korábban megkapta az Európai Onkológiai Társaság (ESMO) elismerését, amikor az mint Integrált Onkológiai és Palliatív Központként akkreditálta. Ezt az akkreditációt 2012-ben ismét megújították. A megtisztelő címet napjainkig a világon mindössze 73 intézmény kapta meg.

Dr Kovács Gábor

Dr Pápai Zsolt

Dr Ostoros Gyula

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja