SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Élethosszig tartó hormonkezelés?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2012-12-03
A pajzsmirigybetegségek kezelése gyakran a hiányzó hormon pótlásával valósul meg. A betegekben ekkor joggal merül fel a kérdés, vajon meddig tarthat ez az állapot, életük végéig szükségük lesz-e a kiegészítő hormonkezelésre?
Élethosszig tartó hormonkezelés?

Csak indokolt esetben

A pajzsmirigyhormon pótló kezelésre akkor van a beteg élete végéig szükség, ha például pajzsmirigyének nagy részét valamilyen okból műtéti úton eltávolították – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Szintén hosszantartó kezelést tesz indokolttá, ha a beteg nagy  dózisú izotóp kezelésben részesült, vagy hosszú évek során, valamilyen gyulladás - leggyakrabban autoimmun folyamat, ill. vegyszerek - hatására a pajzsmirigy jelentős része elpusztult. Amennyiben a gyulladásos folyamat oka idejében kiderül és a beteg megfelelő kezelésben részesül, akkor nem kell élete végéig gyógyszert szednie.

A dózis sincs kőbe vésve

A pajzsmirigy funkció, a hormon iránti igény a betegség egyes szakaszaiban (pl. terhesség esetén) változhat, ezért a dózis változtatására kerülhet sor. A meddőség, a terhesség esetén más-más egyénre szabott dózisra van szükség – hivja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba.  Ezt még akkor is hangsúlyozom, ha napjaink orvosi gyakorlata az uniformisszerű ún. protokollkezeléseket helyezi előtérbe. Az adagolás évszakonként is eltérő lehet. Télen a dózis emelésére, a nyári kánikulában pedig csökkentésre van szükség.  Feltétlen egyéni mérlegelést kíván, ha a betegnek más betegsége is van - ez a leggyakoribb eset. Ezen kívül a következő állapotok is egyéni elbírálást igényelhetnek:

  • Szívbetegségek, magas vérnyomás: általában a dózis csökkentése szükséges, ha ritmuszavar áll fenn.
  • Menzesz zavarokban szenvedőkben a dózis emelése válhat szükségessé
  • Csökkent libidó esetén növelni célszerű a dózist
  • Nagyfokú aluszékonyság fennállásakor – amennyiben a pajzsmirigyműködés korábban már csökkent volt - szintén több gyógyszerre van szükség

Elhagyható?

A betegeim nagyon meglepődnek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztésének kérdése felmerül – számolt be tapasztalatairól a professzor. Amennyiben a pajzsmirigy működése a korábbi kezelések hatására normalizálódott és az autoimmun folyamata megszűnt, akkor a kezelés felfüggesztése, majd elhagyása indokolt.  Mivel az alapbetegség fellángolhat, ezért az évenkénti endokrin kontroll vizsgálat ilyen esetekben is szükséges.

A legjobb döntés: a megelőzés

A pajzsmirigy problémák esetében is igaz, hogy a jobb a bajt megelőzni. A következő panaszok felvetik a pajzsmirigybetegség gyanúját, esetükben célszerű ezért endokrinológiai vizsgálatot kérnünk:

  • a családban  pajzsmirigy vagy más immunológiai betegség előfordulása,
  • olyan menzeszzavar van, amelynek oka nem derült ki,
  • férfi, vagy női meddőség esetén,
  • nem magyarázható hízás, ill. fogyás esetén,
  • a jelentős hajhullás nem, vagy alig befolyásolható,
  • „ismeretlen” eredetű szívritmuszavar áll fenn,
  • más autoimmun betegség: bőrpigmentzavar (vitiligo), cukorbetegség,  bélgyulladás, ízületi  gyulladás áll fenn,
  • a tartós szemgyulladás oka nem derült ki,
  • allergiás eredetű betegségei vannak.

 www.endokrinkozpont.hu
 

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja