SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nem sikerül az életmódváltás?

Katona Renáta [cikkei] - 2013-12-23
Célkitűzés után készíts stratégiai tervet!
Óriási piaca van az életmódváltással kapcsolatos könyveknek, magazinoknak, cikkeknek, internetes portáloknak, fórumoknak, táplálék kiegészítőknek és tulajdonképpen mindennek, ami ezzel kapcsolatos.
Miért nem sikerül az életmódváltás?

A szép formás és egészséges test eléréséért sokan bármit beszereznek, egy dolgot felejtenek el, tenni a célért. Sokan odáig eljutnak, hogy az online vagy tv reklámok alapján kiválasztanak és megrendelnek egy terméket, egy eszközt, egy fogyibogyót… vagy valamit, ami véleményük szerint hozzásegítik őket a céljukhoz.  Nagyon lelkesek átlagosan 3 és fél hétig, majd mivel ezalatt az idő alatt semmi látványos nem történik, az egészet a sutba dobják.

Tedd a szívedre a kezed és mondd, hogy Neked semmilyen otthoni sporteszközöd nincs, amin most valamit tárolsz!  Azon viszont olyan kevesen gondolkoznak el, hogy az, amitől szeretnének megszabadulni, legyen az plusz kiló, betegség, általános fáradtság, rossz életmód… az nem 3 és fél hét alatt alakult ki. Az évek alatt beidegződött, rutinná vált mozdulatok ilyen rövid idő alatt valami csodaszernek kikiáltott tárgytól nem fognak megváltozni!

Manapság oly sokszor halljuk, a kifejezést, hogy tudatos életmód. Vajon tényleg e szerint élünk!? Nem! Ha e szerint élnénk nem találkoznánk fogyókúrába belefáradt, reményvesztett csodaszereket kereső emberekkel.

Rengeteg hiba van már a kezdetek kezdetén. Sok tanácsot adtam az évek alatt, és már-már a vendégek szájába rágtam, hogy mit hogyan csináljanak, több alternatívát felsorakoztatva, de még így is akadt szép számmal olyan, aki feladta.  Ahhoz, hogy változtatni tudj, változnod kell! Ez a kulcsa, de mondhatnám azt is, hogy ez a „titok”.

Hoznék erre egy példát: Ha Te egy olyan ember vagy, aki rendszertelenül él, akkor Neked rendszert kell találnod, valami olyat, amihez tarthatod Magad addig, amíg a régi rossz szokások helyét átveszik az új, automatizált folyamatok. Ha ezt megteszed, bármilyen körülmények között tartani tudod Magad a kiválasztott életmódhoz.

Mielőtt bármibe belefognál, készíts stratégiai tervet! Amikor kitűzöd a célod, akkor még sokat nem tettél, mert az ott van, valahol a jövőben. A célhoz vezető utat határozd meg, mielőtt elindulsz rajta. Ez azért fontos, mert így nagyobb eséllyel maradsz a kijelölt úton.

A stratégiai terv első lépése: az önmegfigyelés! Röviden jegyzeteld le a napod, hány órakor keltél, mikor és mit ettél - ittál, mikor hol voltál, a kötelező dolgaiddal mennyi időt töltöttél, mennyi szabad időd van, mikor kerültél ágyba… stb. Amennyiben Anyuka, esetleg Apuka a jelenlegi titulusod és otthon  vagy a gyermekeddel, akkor gyermeked napirendjét is jegyezd fel.  Most biztosan az jut az eszedbe, hogy „na, nekem erre aztán már tényleg nincs időm…” Ez kifogás, megoldást kell keresned!
Ezzel a "fölösleges" időtöltéssel a kezedbe kerülhet a megoldás, ráadásul nem kell sokáig jegyzetelned. Hamar beleszoksz. Hány olyan perced telik el, amit a telefonod matatásával töltesz? Ide is írhatod! El kell fogadnod a tényt, hogy ha változni akarsz, azért bizony tenned kell!

Második lépés: Az új tevékenységeket beilleszteni a napirendbe. Ne egyszerre akarj mindent megváltoztatni, hanem lépésről lépésre. Pl.: ezelőtt nem étkeztél rendszeresen, akkor fókuszálj erre! Szeretnél egészséges ételeket enni, pl. kiiktatni a fehérkenyeret, akkor gondoskodj arról, hogy ne legyen otthon ilyen… stb.!

Harmadik lépés: Találj időt a mozgásra, a hét 168 órából áll! Biztosan jut heti 2-3 x 40 perced a mozgásra, csak meg kell keresni!  

A korábban említett újságokban, internetes oldalakon adott diétás vagy fogyókúrás tanácsok, mind általánosságban fogalmaznak, nem Neked készültek. Bármilyen tanács akkor válik a hasznodra, ha azt a Magadévá tudod tenni. Fogadd meg a tanácsokat, és tedd az életed részévé. Illeszd be a napirendbe. Ehhez azonban ismerned kell Önmagad!
A váltás/változás sosem könnyű, de megéri!

Fotó: Samo Trebizan - 123RF.com

Katona Renáta


Katona Renáta
Személyi edző, gyermekfitnesz oktató és életmód tanácsadó

Elérhetőségeim:
E-mail:info@centraltrening.hu
Honlap: http://www.centraltrening.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja