SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szuperkompenzáció

Katona Renáta [cikkei] - 2014-01-06
Valahányszor olyan kifogás mögé bújsz, hogy azért nem sportolsz, mert fáradt vagy, akkor nem tudod, hogy a mozgástól energikusabbá válsz.
Szuperkompenzáció

Amikor valakinek jobb esetben önszántából, rosszabb esetben kényszerből kell nekiesnie a mozgásnak, mert az orvosa ezt javasolta (nem csak az én véleményem szerint a mozgást receptre kellene felírni minden embernek, kortól, nemtől és állapottól függetlenül), a leggyakoribb kifogás az időhiány, illetve a fáradtság.

Gyakran találkozom a következő mondattal: „Könnyű, neked, mert van rá időd!”. Ez így van, de csak azért, mert szakítok rá. Én pl. a „csendes” házimunkát, mint a vasalás, ruhahajtogatás, varrás, rendrakás, rendszerezés a késő esti órákra hagyom.  
Az előző nekem szánt kijelentésre pedig azt szoktam reagálni, hogy: „Neked is van, csak nem szánod rá!”. Ez többnyire kiüti a biztosítékot.

Az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. A hét 168 órából áll, biztosan lehet találni 4x30 vagy 3x40 percet a mozgásra.

A megoldásokat kell megkeresni a kifogások helyett!
 
Szóval az időhiány ugyanúgy, mint a fáradtság egyszerű kifogás. Elkezdeni semmit sem könnyű, a mozgást sem. Át kell lépnünk saját határainkon, mindezt tudatosan!
A sportolás jótékony hatásairól szóló cikkekkel tele van a padlás, ezért én erről most nem írnék, biztosan a könyöködön jön már ki. Viszont kevés helyen emelik ki, hogy néhány edzés után az ember energikusabbá válik.

A mozgás maga fárasztó, és sok energiát emészt fel, viszont szervezetünk a mozgást követő pihenés alatt extra mennyiségű energiát termel vissza. Ezáltal több energiánk lesz, mint volt.

Ez szaknyelven így hangzik: az edzésterhelés során az energia- és anyagveszteséggel járó testi leépítési folyamatok dominálnak, ennek hatására jelentős elfáradás lép fel. Viszont az ezt követő pihenési fázisban az energiaraktárak extra feltöltése zajlik, a terhelést megelőző kiinduló energiaállapot szintjénél magasabb szintre.
Ezt a folyamatot csúnya szakmai nyelven úgy emlegetjük, hogy szuperkompenzáció, ami egyébként a szervezetünk védekező mechanizmusa a túlterhelés ellen.

Ehhez persze meg kell találni azt az optimális terhelési szintet, aminek a hatására ez a folyamat megvalósul. Ezért nagyon fontos a FOKOZATOSSÁG ELVE, ami szintén ömlik ránk több csatornán keresztül! Nem véletlen! Minden mindennel összefügg.

Annak, aki a mozgást szeretné beépíteni az életébe, annak a kényelmi komfortzónáját kívülről is meg kell néznie!  Ha megvan a napirended, könnyebben megtalálod a mozgás helyét! Válassz testhez álló sportot, tartsd be a fokozatosság elvét és légy kitartó!

Hogy lehetsz kitartó!?
A kitartáshoz az kell, hogy akard a fejlődést, akard a változást! Amikor ez megszűnik, a kitartásod is szertefoszlik!

 

Katona Renáta


Katona Renáta
Személyi edző, gyermekfitnesz oktató és életmód tanácsadó

Elérhetőségeim:
E-mail:info@centraltrening.hu
Honlap: http://www.centraltrening.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja