SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Testalkatok

Katona Renáta [cikkei] - 2014-03-04
Ma egy agyonnyüstölt témát hoztam.:) Miért ne kövess sablondiétákat? Azért, mert nem lesz hatékony... mivel minden ember más.
Testalkatok

Ezt a bejegyzést a jelenlegi tanulmányaim ihlették. Alkalmam nyílt mostanában egész kicsi gyerekek sportfoglalkozásainak megtekintésére. Ahogy ültem és néztem őket megdöbbentett a felismerés, hogy a testalkat típusok már ilyen fiatal korban láthatók, sőt igazán jól el is különíthetők.

Gondolom, ezzel Neked sem mondtam újdonságot. A célom a cikkel még csak véletlenül sem az, hogy „TAKARÓT” adjak a kevésbé lelkes életmódváltóknak, SŐT!
Inkább szeretném felhívni a figyelmet, hogy igyekezzünk adottságainknak megfelelően célt kitűzni, hiszen azt könnyedén elérhetjük, ha teszünk érte.

Az egészséges életmód és a megfelelő mennyiségű mozgás minden ember életében meghatározó kellene, hogy legyen! Testalkattól, genetikától, betegségektől teljesen függetlenül. A saját testalkat ismerete, csak, és kizárólag abban segíthet Neked, hogy eredményesebb legyen a belefektetett energiád, megkíméld Magad a csalódásoktól és az átélt kudarcoktól!

Amikor olyan irreális célokat tűzünk ki magunk elé, amit a testalkatból adódó határaink miatt nem tudunk elérni, akkor az elkeseredés hamar úrrá lehet rajtunk, és feladhatjuk.
Van nekem egy nagyon kedves Barátnőm, igazi vékony testalkatú… és bármennyire szeretnék olyan testalkatot, mint az övé tudom, soha nem lesz. Élhetném az életemet szomorúan emiatt, de nem teszem, mert inkább a sajátomból hozom ki a lehető legjobbat.

Számtalan besorolást ismerünk, a leggyakoribb azonban a Sheldon- féle tipológia. Eszerint három csoport létezik:

  1. Ektomorf (vékony)
  2. Mezomorf (atletikus)
  3. Endomorf (piknikus)

Ez elég rondán hangzik, de ez van, olvasd el az alábbi jellemzést és próbáld megfejteni melyik csoportot erősíted.

1, Az ektomorf:

Vékony, sovány testalkat, keskeny váll, hosszú végtagok, kicsi fej. Testzsír százalék minimális, izomzata nehezen fejlődik, hízásra egyáltalán nem hajlamos, sőt, szinte képtelen. Bizalmatlan, hűvös, merev. Sokak szemében Ő az irigyelt testalkat:) „bármit megehet”

Rendkívül gyors az anyagcseréje, amit kordában kell tartani. Ahhoz, hogy szépen fejlődjön, számára a minőségi táplálkozás a legfontosabb. Naponta 5-szöri étkezés ajánlott.

Ez a típus kerülje a stresszes helyzeteket, tanuljon meg nemet mondani és fordítson kellő figyelmet a pihenésre.

Hogyan végezze az edzéseit? Mindenképp az edzettségi szintnek megfelelően, csökkentse minimálisra az aerob-, és részesítse előnybe a súlyzós edzéseket! Tartson elegendő pihenőt az edzésnapok között!

2, A mezomorf:

Széles, izmos váll, keskeny csípő, erős mellkas és csontozat, erezett végtagok. Testzsír százalék alacsony, izomzata jól fejlett. Lassú, nyugodt, megbízható, katonás.

Erre a testalkatra jellemző, hogy könnyen épít izmokat, viszont a zsír is hamarabb rakódik le, ha nem figyel a táplálkozásra. Amikor észbe kap, akkor viszont könnyen le is adja a gyorsabb anyagcserének köszönhetően.

Változatos edzésterv javasolt a számára, az edzettségi szintnek megfelelően. Az aerob és anaerob edzéseket valamint a táplálkozást a kitűzött célnak megfelelően kell meghatározni.
A táplálkozásban a legfontosabb ezen csoport tagjainak a kiegyensúlyozottság.

3, Az endomorf:

Legömbölyített formák, rövid végtagok, nagy has, derék környékén zsíros, de a csukló és a boka vékony. Hajlamos az elhízásra, a túlsúlyra. Mindez a lassú anyagcsere miatt van, így legfontosabb feladat annak felpörgetése, a táplálkozással és az edzésekkel egyaránt.
Vidám, kényelmes, nyitott, gyakorlatias.

Heti 5 edzésen, a gyakorlatokat az edzettségi szintnek megfelelően végezze, magas ismétlésszámokkal, min. heti 3 alkalommal végezzen aerob edzést, a súlyzó mellett. Az aerob edzés főleg alacsony intenzitású és hosszabb időtartamú mozgás legyen.
A szénhidrátok bevitelét minimálisra kell csökkenteni, növelni az alacsony zsírtartalmú fehérjék fogyasztását. A nap folyamán sokszor (7x) egyen kisebb adagokat.

Arra felhívom a figyelmet, hogy tiszta testalkat típus szinte nem is létezik, de mindenkiben vannak domináns alkati vonások. Ez egy fajta besorolás. Létezik ezen kívül idegrendszeri, emésztő- és hormonrendszeri besorolás. Mindez számtalan variációban, és ez csak néhány a ma ismertek közül.

Anyagcsere típus alapján

  1. Fehérje típus
  2. Szénhidrát típus
  3. Kevert típus

A hormonrendszer szerint besorolás alapján

  1. Agyalapi mirigy
  2. Mellékvese
  3. Pajzsmirigy
  4. Petefészek (csak nőkre jellemző)

Ez remek. Most, hogy megismerted milyen sokfélék vagyunk, talán most már elhiszed, hogy miért nem érdemes valahol talált étrend alapján étkezned és edzésterv alapján edzened!

Ezért mondom azt, hogy mindenki ismerje meg a saját testét, a testének reakcióit és tanulja meg az egészséges táplálkozás alapelveit, ezen ismeretek fényében!

Bármelyik csoport tagja is legyél, fontos a minőségi és elegendő mennyiségű pihenés. Fontos a vitamin és ásványi anyagpótlás és a testsúlyodnak megfelelő minimum folyadékbevitel, ami testsúly-kilogrammonként 30 ml, valamint a MINŐSÉGI táplálkozás!

Katona Renáta


Katona Renáta
Személyi edző, gyermekfitnesz oktató és életmód tanácsadó

Elérhetőségeim:
E-mail:info@centraltrening.hu
Honlap: http://www.centraltrening.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja