SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csecsemő és gyermek ultrahang

4D Ultrahang Diagnosztikai Centrum orvosai [cikkei] - 2010-07-20
Minden szülő számára a legfontosabb, hogy gyermeke egészségesen szülessen, illetve fejlődjön. Minden anyuka és apuka ismeri azt az izgalmat, amit akkor érez, amikor még pocaklakó kisbabáját először vizsgálják ultrahanggal, majd amikor a születést követő hatodik hét körül elvégeztetik az ajánlott has-koponya-csípő vizsgálatot.
Csecsemő és gyermek ultrahang

Átélik azt a megkönnyebbülést is, amikor az orvos megnyugtatóan közli, hogy mindent rendben talált a csemeténél. Sajnos néha előfordulnak kivételek, amikor a vizsgálat során kóros elváltozást látnak.

Csecsemő ultrahangos vizsgálatMa már a terhesség korai szakaszában is számos genetikai betegség, kromoszóma- és fejlődési rendellenesség, illetve konkrét elváltozások (pl.: nyitott gerinc, végtagproblémák, vízfejűség stb.) felismerhető, ultrahang-diagnosztika és vérből végzett biokémiai vizsgálatok segítségével. Nem kevésbé fontos a megszületett gyermeknél koponya-, hasi és csípőszűrés ultrahangos vizsgálatainak elvégzése, melynek az esetleges rendellenességek korai felismerése szempontjából életre szóló jelentősége lehet.
A szűréssel igen korai csecsemőkorban olyan fejlődési rendellenességeket, elváltozásokat lehet kiszűrni, melyek még nem okoznak panaszt. Így még a tünetek megjelenése előtt meg lehet kezdeni a s
zükséges kezelést.
Az ultrahangos vizsgálat fájdalommentes, nem terheli a csecsemő szervezetét, nincs semmilyen mellékhatása, ezért bármikor megismételhető.

Csípőszűrés


Csecsemő ultrahangos vizsgálatA csípő ultrahangos vizsgálata pontosabb, precízebb diagnózist ad, mint a mechanikus vagy röntgenes vizsgálat. Az ultrahangszűréssel a porcfelszínek is láthatók, így 6 hetes kortól maximum 6 hónapos korig a csecsemők diszplaziájának és csípőficamának a kiszűrésére alkalmas, objektív, mérhető szögeken alapuló módszer. Azoknál a csecsemőknél, akiknek a családjában előfordult csípőficam, különösen ajánlott ez a vizsgálat. Ha a kisbabán elvégzett szűrővizsgálaton az orvosa nem talált kóros eltérést, gyermeke megfelelő mozgásfejlődése érdekében nincs más teendője, mint hagyni őt forogni, ülni, mászni. Semmit sem szabad erőltetni, nem kell ültetni vagy járatni a gyermekét, ő érzi, amikor olyan fejlett az izomrendszere, hogy ezeket a tevékenységeket biztonsággal végezheti.

Hasi ultrahangvizsgálat


A vizsgálat során az összes hasi szervet megnézzük, különös tekintettel a vesékre, mellékvesékre, húgyutakra, májra, epeutakra. Jól kimutathatóak az esetleges veleszületett rendellenességek /pl. az egyik Csecsemő ultrahangos vizsgálatoldalon hiányzó vese, vesemedence tágulat/, illetve elváltozások /vérzés, tumor, stb/. Kisfiúk esetében a le nem szállt herék helyzete meghatározható. Az ultrahang vizsgálattal rendkívül jól szűrhetők a hasi és kismedencei nyirokcsomók is. A vizsgálat nagyon fontos olyan csecsemőknél, ahol már magzati korban is látszódott üregrendszeri tágulat a vesében, akinek a családjában örökölt betegség igazolható. Sárgaság esetén elengedhetetlen az epeutak vizsgálata, hányós, hasfájós gyermeknél a gyomorszűkület kizárása érdekében.
Csecsemőkorban ez a vizsgálat előkészítést nem igényel, de ideális, ha a baba a vizsgálat előtt jóllakik, szopott.


A koponya ultrahangos vizsgálata

A csecsemők kutacsa még nem záródott, így az agyállományt körül-belül 18 hónapos korig lehet ultrahanggal vizsgálni. Jól láthatóak az esetleges ciszták, anatómiai elváltozások, rendellenességek.
A vizsgálat különösen ajánlott koraszülött kisbabák esetében, komplikált szülés után, izomtónus zavar, gyulladások, görcsök, légzészavar esetén.

Gyermekek ultrahangos vizsgálata

Csecsemő ultrahangos vizsgálatGyermekkorban gyakran előfordulnak olyan állapotok, betegségek, melyek pontos diagnosztizálásához szükséges az ultrahangos vizsgálat. Gyermekek esetében leggyakrabban balesetből adódó panaszok, sérülések, hasi panaszok, illetve duzzadt, normálistól eltérő nyirokcsomók esetén végzünk ultrahangos vizsgálatot.
A hasfájásnak lehet számtalan „banális” oka: vírus vagy bakteriális fertőzés vagy egyszerűen túlzásba vitt étkezés, de lehetnek komoly okok is a háttérben, mint például bélcsavarodás, nyirokcsomó gyulladás, vagy vakbélgyulladás. Ultrahanggal ezek általában jól vizsgálhatók.

Kisfiúknál ismeretlen eredetű fájdalom, herecsavarodás, gyulladás, fejlődési rendellenesség, sérv, rejtettheréjűség, folyadékgyülem, daganat kimutatására az ultrahangos vizsgálat kiválóan alkalmas A here és mellékhere szerkezeti eltérései, valamint a szervek vérkeringése is ábrázolható.

Tiz-tizenkét éves korban gyakran előfordul, hogy azoknál a gyerekeknél, akik hirtelen nőnek, a térdízületnél vagy a bokánál fájdalom keletkezik. Annak idején, amikor az ultrahang még nem volt ennyire elterjedt, a hirtelen növésnek indult gyermekek végtagfájdalmaival kevésbé foglalkoztak a szakemberek, pedig a további egészséges fejlődés érdekében ezekre is nagyon fontos odafigyelni!

Mint már említettük, az ultrahangos vizsgálatok semmiféle káros hatással nincsenek a babákra és a kisgyerekekre, nem járnak fájdalommal, így érdemes megelőzés céljából, illetve bizonytalan eredetű panaszok esetén elvégeztetni.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja