SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tömeg a Down Világnapon

Családinet [cikkei] - 2009-03-24
Budapest, 2009. március 23. - A vártnál sokkal nagyobb számban jöttek el érdeklődők az első magyarországi Down Világnap rendezvényre a Vígszínházba.
Tömeg a Down Világnapon

Több, mint másfél ezer szülő és gyermek tartotta fontosnak, hogy támogassa a Down Nap üzenetét: a sérült és az ép gyermekek egyformán játszanak és szórakoznak, s több van, ami összeköt annál, mint ami elválaszt minket.

downA első magyarországi Down Világnap rendezvényt a Down Egyesület szervezte. Az egyesületet olyan szülők alapították, akik egy vagy több Down-szindrómás gyermeket nevelnek, s akiknek célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a korai fejlesztés lehetőségére és hangsúlyozzák a beteg gyermekek társadalomba való beilleszkedésének fontosságát.

Évente mintegy 160 kisbaba születik Down-szindrómával, harmadukról - azaz évente ötven újszülöttről - már születésükkor lemondanak szüleik, így ők állami gondozásban nőnek fel. Pedig ezek a gyermekek - korai fejlesztéssel – be tudnának illeszkedni a társadalomba. Meg tudnak tanulni írni, olvasni, számolni, felnőttként akár munkát is vállalhatnak.

A mai napon – a Down Szindróma Világnapján – tartott rendezvényen olyan sztárok léptek fel, akik maguk is fontosnak tartották, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a Down-gyerekek nem sokban különböznek ép társaiknál. Köztük volt Gryllus Vilmos, Palya Bea, Szalóki Ági, a Makám Együttes és a Vígszínház művészei: Fesztbaum Béla, Csőre Gábor, Sarádi Zsolt, Lajos András, Tornyi Ildikó, Hegyi Barbara, Kútvölgyi Erzsébet, Börcsök Enikő és Igó Éva. A kicsiket a zene és tánc mellett bohócok és animátorok várták, részt vehettek lufi hajtogatáson, kézműves-foglalkozáson, rajzversenyen, és barátkozhattak a Cartoon Network-ről ismert Blue-val és Dexter-rel is.
down


A játszónapon Down-szindrómás gyerekek kortárs festőkkel – például Wahorn Andrással és ef Zámbó Istvánnal - közösen készítettek festményeket, amelyeket a Down Egyesület áprilisban elárverez, ezzel kívánva alapot biztosítani egy Korai Fejlesztő Központ létrehozásához Észak-kelet Magyarországon.


Már a rendezvény kezdete előtt tömött sorokban várakoztak az érdeklődők a Vígszínház előtt, s végül olyan sokan jöttek el, hogy a színház eredetileg lezárt részét, a karzatot is meg kellett nyitni, hogy beférjenek a vendégek.

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta: „Megdöbbentő és nagyon megható volt számomra, hogy ilyen sokan jöttek el a rendezvényünkre, s ennyi ember vallja velünk, Down-gyermeket nevelő szülőkkel együtt azt, hogy ezek a gyermekek be tudnak illeszkedni a társadalomba, az integráció megvalósítható. Az a célunk, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a korai fejlesztés lehetőségére és az emberek jobban elfogadják sérült társaikat. Talán így kevesebb szülő mond majd le Down Szindrómával született gyermekéről. A mai rendezvény egy fontos lépés volt ezen az úton.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja