Hústalan fasírtok, ropogós, pörkölt
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-13
Forró nyári napokon sok ember nem kívánja a zsíros, húsos ételeket, enni viszont azért csak kell. A most frissen kapható cukkiniből például isteni fasírozott készíthető. Mehet mellé jó kis hideg uborkasaláta! Almaecettel készítve. De bemutatunk még más hústalan lehetőségeket is.
Cukkinifasírt
Hozzávalók: 1 kg cukkini, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek ételizesítő, só.
A cukkinit hámozom, kettévágom, magjait eltávolítom, majd lereszelem, a tekintélyes mennyiségű zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránt nagyon finom.
Karfiolpörkölt
Hozzávalók: 1 kg karfiol,1 vöröshagyma , 2 evőkanál olaj, pirospaprika, 1 evőkanál liszt, bors, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl tejföl, pici só
A pörkölt alapot elkészítjük. Addig a rózsáira szedett karfiolt sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, és a pörköltalaphoz adjuk. 10 percig főzzük, tejföllel és liszttel behabarjuk. Nokedli illik hozzá. (Főtt tojáskarikákból ugyanígy lehet pörköltet készíteni.)
Gombafasírt
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 kisebb fej hagyma, 2–3 tojás, 1 marék liszt, 1/2 zacskó sütőpor, só, bors, (esetleg egy kevés reszelt ementáli sajt), olaj a sütéshez
A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával együtt kevés olajon addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Ezután egészen apróra vágjuk vagy ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2–3 tojást, kb. egy marék lisztet, a sütőport, és alaposan összekeverjük, hogy kissé darabos, de homogén masszát kapjunk. Ha túl hígnak érezzük, tegyünk bele még lisztet; ha túl kemény, kevés tejjel hígíthatjuk. Fél óra pihentetés után a masszából pogácsákat formálunk, és úgy sütjük ki, mint a fasírozottat.
Tálalhatjuk rizzsel és majonézzel önálló fogásként, vagy adhatjuk főzelékekhez feltétnek. Vagy csak úgy, salátával.
Fasírt kelkáposztából
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 2-3tojás, fűszerek, áztatott kenyér, v.zsemle, és zsemlemorzsa.
A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, feldaraboljuk, ha kihűlt, úgy bánunk vele, mint a húsból készült fasírttal, csak pirospaprikát nem teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk. Nedves kézzel fasírtokat formálunk és zsemlemorzsában meghempergetjük. Forró olajban nagy lángon pirosra sütjük.
Cukkiniropogós joghurtöntettel
Hozzávalók: 50 dkg cukkini, 1/2 citrom leve, só, cayennebors, 2 tojás, 4 ek.liszt
Joghurtöntethez: 2 pohár natúr joghurt, 4 ek. aludttej (meleg napokon magától lesz), 2 ek. citromlé, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só
A cukkinit megmossuk, majd durvára reszeljük. A többi alapanyagot is hozzáadva, kanállal forró olajba szaggatjuk.
Szép pirosra sütjük. A szószhoz valókat összekeverjük, és a kisült ropogósokhoz kínáljuk.
Hozzávalók: 1 kg cukkini, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek ételizesítő, só.
A cukkinit hámozom, kettévágom, magjait eltávolítom, majd lereszelem, a tekintélyes mennyiségű zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránt nagyon finom.
Karfiolpörkölt
Hozzávalók: 1 kg karfiol,1 vöröshagyma , 2 evőkanál olaj, pirospaprika, 1 evőkanál liszt, bors, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl tejföl, pici só
A pörkölt alapot elkészítjük. Addig a rózsáira szedett karfiolt sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, és a pörköltalaphoz adjuk. 10 percig főzzük, tejföllel és liszttel behabarjuk. Nokedli illik hozzá. (Főtt tojáskarikákból ugyanígy lehet pörköltet készíteni.)
Gombafasírt
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 kisebb fej hagyma, 2–3 tojás, 1 marék liszt, 1/2 zacskó sütőpor, só, bors, (esetleg egy kevés reszelt ementáli sajt), olaj a sütéshez
A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával együtt kevés olajon addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Ezután egészen apróra vágjuk vagy ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2–3 tojást, kb. egy marék lisztet, a sütőport, és alaposan összekeverjük, hogy kissé darabos, de homogén masszát kapjunk. Ha túl hígnak érezzük, tegyünk bele még lisztet; ha túl kemény, kevés tejjel hígíthatjuk. Fél óra pihentetés után a masszából pogácsákat formálunk, és úgy sütjük ki, mint a fasírozottat.
Tálalhatjuk rizzsel és majonézzel önálló fogásként, vagy adhatjuk főzelékekhez feltétnek. Vagy csak úgy, salátával.
Fasírt kelkáposztából
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 2-3tojás, fűszerek, áztatott kenyér, v.zsemle, és zsemlemorzsa.
A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, feldaraboljuk, ha kihűlt, úgy bánunk vele, mint a húsból készült fasírttal, csak pirospaprikát nem teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk. Nedves kézzel fasírtokat formálunk és zsemlemorzsában meghempergetjük. Forró olajban nagy lángon pirosra sütjük.
Cukkiniropogós joghurtöntettel
Hozzávalók: 50 dkg cukkini, 1/2 citrom leve, só, cayennebors, 2 tojás, 4 ek.liszt
Joghurtöntethez: 2 pohár natúr joghurt, 4 ek. aludttej (meleg napokon magától lesz), 2 ek. citromlé, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só
A cukkinit megmossuk, majd durvára reszeljük. A többi alapanyagot is hozzáadva, kanállal forró olajba szaggatjuk.
Szép pirosra sütjük. A szószhoz valókat összekeverjük, és a kisült ropogósokhoz kínáljuk.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
A római tál titka
Következő hír
Fiatalból, vörösborral
LEGOLVASOTTABB
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés
A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Közösségi hozzászólások: