SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fánkparádé - ízlés szerint sósan, szalagosan

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-11
A farsangi időszak kihagyhatatlan édessége, de természetesen egész évben ellenállhatatlan. Figyelem: a szalagos fánkon túl is van élet, így egyszerűbb, gyorsan elkészíthető, sőt, sós fánkrecepteket is ajánlunk.
Fánkparádé - ízlés szerint sósan, szalagosan

Fahéjas almafánk
Hozzávalók:
1 kg alma, 2 tojás, 25 dkg liszt,  fahéj, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag sütőpor, olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az almát hámozd meg, reszeld le. Nyomkodd ki a levét, majd add hozzá a felvert tojásokat, a cukrot, és a fahéjjal és sütőporral elkevert lisztet, jól dolgozd össze. Nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és szaggass köröket belőle. Bő, forró olajban süsd pirosra, majd porcukorral megszórva, forrón tálald.


Szalagos fánk
Hozzávalók:
300 ml tej, 30 g élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1/2 kg liszt, 50 g vaj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál rum, só, olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel a tejben, majd dolgozd össze a többi hozzávalóval. Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű, vagy langyos legyen, és a lisztet szitáld át. Keleszd másfélszeresére, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggasd ki a fánkokat, aztán keleszd még fél órát letakarva, langyos helyen. Mielőtt kisütnéd, nyomj egy mélyedést a tetejébe, és ezzel a felével felfelé tedd a bő, forró olajba. Fedd le, majd fordítsd meg, és süsd azt a felét is pirosra - itt már nem kell befedni. Rácson csepegtesd le a fánkokat, majd szórd meg porcukorral. Házi baracklekvárral isteni.


Kefires fánk
Hozzávalók:
1 tojás, 20 dkg liszt, 2 evőkanál darált dió, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 tasak vaníliáscukor, 2 dl kefir

Elkészítés:
Turmixold össze a tojást a kefirrel, a cukorral és a vaníliáscukorral. Keverd el a lisztet a sütőporral és a dióval, majd apránként keverd a kefires tojáshoz. A masszát forró olajba mártott kanállal szaggasd bele az olajba, és párszor megforgatva süsd ki.

Csokis fánkCsokis fánnk
Hozzávalók:
12 dkg vaj, 12 dkg liszt, csipet só, 1,5 dl víz, 4 db tojás
A csokoládémártáshoz: 8 dkg porcukor, 2,5 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 1,5 dkg kakaópor, 25 ml rum, 10 dkg étcsokoládé, 2,5 dl tej

Elkészítés:
Forrald fel a vizet a vajjal és a sóval. Szitáld bele a lisztet, és kis lángon addig kevergesd, míg elválik a lábos falától. Vedd le a tűzről, és keverd bele egyenként a tojásokat. A jól eldolgozott tésztából formálj diónyi golyókat, és süsd ki közepesen forró olajban.
A csokoládémártáshoz tördeld a csokit a tejbe, forrald fel, majd keverd össze a közben kikevert többi hozzávalóval. Főzd addig, míg besűrűsödik, majd mártsd meg benne a fánkokat, és úgy tálald.


Túrófánk
Hozzávalók:
50 dkg túró, 30-35 dkg liszt, csipetnyi só, 6 db tojás, 6 evőkanál tejföl, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A túrót keverd ki krémesre a tojásokkal és a tejföllel, a száraz hozzávalókat keverd össze külön tálban, majd dolgozd össze a túrókrémmel. Forró olajba mártott kanállal szaggass evőkanálnyi galuskákat belőle, és közepesen forró, bő olajban süsd jól át. Ha egy kicsit kihűlt, szórd meg porcukorral, de vaníliás tejföllel locsolva, vagy piros lekvárral is nagyon finom.


Rózsafánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt (plusz a nyújtáshoz), 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál tejföl, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A gyúrd össze a tojással, a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval és a tejföllel. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd nagyon vékonyra, és három  különböző átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggass köröket belőle. A köröket a szélektől többször sugarasan vagdosd be, majd egy nagyot, egy közepeset és egy kicsit fektess koncentrikusan egymásra, a közepét nyomd össze a fakanál végével. Forró olajban mindkét oldalát süsd pirosra, 3-5 perc alatt. A rétegek szét fognak nyílni, mint a rózsa szirmai, és a felső mélyedésbe tehetsz valami savanykás lekvárt tálalás előtt.


Sajtfánkok (sütőben)
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 5 dl tej, 20 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál só, 3 db tojás

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral (vagy szilikonlappal) egy tepsit. Forrald fel a vajat a tejjel és a sóval, majd forrás után folyamatos keverés mellett add hozzá a lisztet, és főzd sűrűre. A tűzről levéve szórd bele a reszelt sajtot és keverd simára a masszát, majd ugyanígy egyenként a tojásokkal is. A kész masszát töltsd nyomózsákba, és nyomj csinos kis halmokat a tepsibe. Permetezd meg vízzel, majd süsd aranybarnára 20-25 perc alatt.


Forrás: www.nana.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja