SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a szilikon sütőformákról

Családinet [cikkei] - 2009-07-02
A szilikon sütőformák az élelmiszerek előállításához alkalmazható, 100%-os tisztaságú szilikonból, egyedülálló technológiával készülnek.
Fontos tudnivalók a szilikon sütőformákról

Jó ha tudjuk...

A szilikon formák felhasználása sokoldalú:

  • hűtőben aszpikos finomságok, csokoládékrémek, gyümölcskocsonyák, túró- és joghurttorták,
  • fagyasztóban fagylalttorták, parfék,
  • mikrohullámú és hagyományos sütőkben kenyérfélék, sütemények, torták, zöldségek, húsfélék készíthetőek bennük.


Jó ha tudjuk...

A szilikonból készült sütőformák egyaránt használhatóak elektromos-, gáz-, valamint mikrohullámú sütőben, továbbá hűtőkben és fagyasztókban is. A sütőformák általában 220, 260 °C-ig hőállóak, és -25, -60 °C-ig tűrik a hideget.
Számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos sütőformákkal szemben:

  • az előkészített étel a formában lefagyasztható, majd a szükséges időpontban megsüthető,
  • a formák igen rugalmasak és hajlékonyak, emiatt nem törnek el, és mindig megőrzik eredeti alakjukat,
  • az étel egy mozdulattal kifordítható belőlükk,
  • ellenállóak a különböző savakkal szemben, nem kell tartani káros anyag kioldódástól,
  • az ízeket, illatokat nem szívja magába,
  • könnyen tisztíthatóak,
  • a szilikon természetes tapadásgátló anyag, ezért nincs szükség zsiradék használatára, bár vannak gyártók akik a használati útmutatóban mégis előírják a sütőforma belső felületének olajozását,
  • allergiások is használhatják - cink és nikkelmentesek.

Jó, ha tudjuk...

A szilikon sütőformák különleges merevítő gyűrű segítségével tartják meg az alakjukat. Kaphatók a formába ágyazott, merev fémszíjjal készült termékek is, melyek áthelyezése, mozgatása könnyebb, mert nem kell ügyelni a merevítő gyűrű használatára.

Jó, ha tudjuk...

Hajlékonyságuk miatt a szilikon sütőformákkal körültekintően kell bánni. A jó eredmény eléréséhez tartsuk be az alábbiakat:

  • mindig győződjünk meg arról, hogy a merevítő gyűrű jól van-e elhelyezve,
  • az üres formát tegyük a sütőrácsra, vagy a mikrohullámú sütő táljára, vagy egy tálcára, hogy a betöltött étel se boruljon ki miközben betesszük a sütőbe vagy a fagyasztóba,
  • a hűtött finomságok elkészítése előtt öblitsük ki a formát hideg vízzel, még a sütőben készítendő ételek behelyezése előtt - ha előírják, - kenjük ki a formát olvasztott zsiradékkal,
  • sütés közben többször ellenőrizzük a tészta készültségi fokát, mert a szilikon formában gyorsabban sül az étel, mint a hagyományos formákban,
  • fontos, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet a sütőben,
  • gázsütőben figyeljünk arra, hogy a forma ne legyen túl közel a hőforráshoz,
  • sütés vagy fagyasztás után távolítsuk el a merevítő gyűrűt, és óvatosan emeljük ki az elkészített ételt.

Jó, ha tudjuk...

A sütőformák élettartamának megőrzéséhez

  • a formában ne vágjunk késsel, vagy fémeszközzel.
  • soha ne használjuk a mikrohullámú sütő grillező üzemmódját,
  • soha ne helyezzük közvetlen hőforrásra,
  • ne használjuk dörzsszivacsot vagy erős mosogatószert a tisztításnál.

Jó, ha tudjuk...

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a szilikon sütőformák is használati-kezelési útmutatóval forgalmazhatók, és a magyar nyelvű útmutatónak egyezni kell az idegen nyelvűvel. Az egyes gyártók eltérő utasításokat adhatnak a termékeikhez.
A vásárlói tájékoztatás piktogramokkal (jelképes jelöléssel) is megadható.

Jó, ha tudjuk...

Az élelmiszerekkel érintkezésre szánt termékek egységes EU jelölése:


Jó, ha tudjuk...

A szilikon formák különleges tulajdonsága, hogy a zsiradékot szinte magukba szívják. A beszívódott zsiradék miatt előfordulhat, hogy a gondosan elmosogatott forma néhány nap múlva zsírosnak tűnik.
A kezelési utasítások ekkor a mosogatógépben való tisztítást, vagy az ismételt hagyományos mosogatást javasolják.

forrás: www.nfh.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja