Házi rétes, egyszerűen
[cikkei] - 2011-05-03
Még hogy művészet az otthoni rétes készítése? A klasszikus tészta húzása-nyújtása valóban az, de ezt a süteményt bárki könnyedén, gyorsan elkészítheti otthon.
Hozzávalók 2 rúd réteshez:
- 30 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 2 dl tejföl
- só
- 10 dkg margarin
- 5-6 dkg liszt
- 0,5 dl olaj
A lisztet alaposan összegyúrom az egész tojással, a tejföllel és a sóval. Rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Kinyújtjuk és megkenjük a 10 dkg margarinnal, majd megszórjuk az 5 dekányi liszttel. Összehajtjuk, majd összehajtva kinyújtjuk. Újra összehajtjuk, kinyújtjuk.
Ekkor egy kellemes munkafázis következik: a tésztát legalább 20 percre betesszük a hűtőbe pihenni, mi pedig vagy elkészítjük a tölteléket vagy egy pohár vörösbor mellett ejtőzünk egy keveset. Esetleg lehet a kettőt kombinálni. Pihenés után a tésztát kivesszük a hűtőből, majd kettévesszük. Mindkét darabot olyan vékonyra nyújtjuk ki, amennyire csak tudjuk. A tetszés szerinti tölteléket egyenletesen rászórjuk, majd, mint a bejglit, feltekerjük. Kizsírozott, vagy kiolajozott tepsibe helyezzük és alaposan megkenjük a tetejét olajjal. Ezt sülés közben még kétszer megismételjük - ettől lesz a teteje nem csak szép piros, hanem kellemesen ropogós is. 175 fokos sütőben kb. 20-25 percig kell sütni.
Ekkor egy kellemes munkafázis következik: a tésztát legalább 20 percre betesszük a hűtőbe pihenni, mi pedig vagy elkészítjük a tölteléket vagy egy pohár vörösbor mellett ejtőzünk egy keveset. Esetleg lehet a kettőt kombinálni. Pihenés után a tésztát kivesszük a hűtőből, majd kettévesszük. Mindkét darabot olyan vékonyra nyújtjuk ki, amennyire csak tudjuk. A tetszés szerinti tölteléket egyenletesen rászórjuk, majd, mint a bejglit, feltekerjük. Kizsírozott, vagy kiolajozott tepsibe helyezzük és alaposan megkenjük a tetejét olajjal. Ezt sülés közben még kétszer megismételjük - ettől lesz a teteje nem csak szép piros, hanem kellemesen ropogós is. 175 fokos sütőben kb. 20-25 percig kell sütni.
Tetejét porcukorral érdemes meghinteni, hogy szép legyen.
Jó étvágyat!
2011 áprilisi pályázatra beküldött recept.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Túró torta
Következő hír
Gyümölcszselé
LEGOLVASOTTABB
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés
A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Közösségi hozzászólások: