SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mediterrán Makaróni

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-11
Az egyik legkedveltebb ételek egyike. Ezt a mediterrán konyharemeket, sajnos sokan különféle porokkal és kész mártásokkal készítik el, pedig a saját készítésű szószhoz nincs fogható.
Mediterrán Makaróni

Az elkészítése nem nehezebb és nem is vesz el sokkal több időt, mint a konyhakész mártásokkal és porokkal készült változata. Nem beszélve arról, hogy a természetes hozzávalóknak köszönhetően nem tartalmaz káros színező és tartósító szereket sem. Vitaminokat viszont annál inkább.

Hozzávalók kb. 5-6 személyre:

  • 1 kg darált hús (sertés, csirke, pulyka stb.)
  • 1 csomag makaróni tészta
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2-3 db. Paradicsom
  • 1 db. csemege, vagy pritamin paprika (esetleg mindkettő fele-fele arányban)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 kávéskanál só
  • pici bors
  • 2-3 kávéskanál delikát
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 3 kávéskanál bazsalikom
  • 3 kávéskanál majoranna
  • 3 kávéskanál oregano
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • csipet kurkuma
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 280 gramm sűrített paradicsom
  • fél liter víz
  • sajt, ketchup tálaláshoz.

mediterranmakaroniElső lépésként, közepes méretű fazékban tegyünk fel vizet főni, majd készítsük elő a hozzávalókat. A zöldségeket mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra. A húst szintén alaposan mossuk meg, majd vegyük ketté. Fél kg húst a szószba főzünk, a másik feléből mediterrán ízesítésű fasírt golyókat készítünk a tetejére. Erről később részletesen beszélünk még.

Amikor a vizünk rotyogni kezd tegyünk bele 2-3 kávéskanál sót, kevés olajat és dobjuk bele a makaróni tésztát. Azt mondják, hogy az igazi tészta akkor jó, ha a külseje puha, de a közepe még ropog. Igazából én is valahogy így szeretem, ezért miután a tészták maguktól a vízbe csúsztak, én már ki is kapcsolom alatta a tűzhelyet és leöntöm a vizet róla. Lefedve még úgy is puhul a forró fazékban.

Most elővehetünk egy nagyobb fazekat és forrósítsunk fel benne kb. 2 evőkanál olajat. Amikor már elég meleg, tegyük bele a hagymákat és pirítsuk kicsit, majd öntsük rá a cukrot és folytassuk ezt a műveletet még 1 percig. Ezután jöhet bele a többi zöldség szépen, sorban és ezekkel is pirítsuk még 1 percig. A húst tegyük hozzá utoljára és addig süssük, míg a külseje szépen kifehéredik. Ekkor jöhetnek rá a fűszerek. Elsőként a pirospaprikával forgassuk össze, majd öntsük fel fél liter vízzel és ízesítsük a többi fűszerrel is. Mehet a só, a delikát, a kurkuma, a bors és az őrölt kömény. Hagyjuk főni, majd a zöld fűszereket is tegyük hozzá, mielőtt teljesen megfőne (oregano, bazsalikom, majoranna, rozmaring). A végén tegyük hozzá a sűrített paradicsomot is (2 evőkanálnyit hagyjunk belőle a fasírtba), hagyjuk még egyszer felfőni, majd keverjük össze a tésztával. Húzzuk le a tűzről és fedő alatt hagyjuk még kicsit összepárolódni.



A mediterrán ízesítésű, fűszeres fasírt golyókat csak különleges alkalmakkor teszem a mediterranfasirtmakaróni tetejére, de ha jobban ízlenek, akár az összes húst meglehet csinálni így és csupán a zöldségekből készíteni hozzá a szószt.

A korábban félretett darált húsba, tegyünk két evőkanál sűrített paradicsomot, 2 teáskanál cukrot, 2 kávéskanál bazsalikomot, ugyanennyi oreganót és majorannát, pici őrölt rozmaringot, sót, borsot, delikátot ízlés szerint, kevés chili port és 1 gerezd préselt fokhagymát. Szórjunk hozzá kevés zsemlemorzsát, hogy formázható legyen és kicsi golyókat készítsünk belőle, amiket szintén zsemlemorzsába forgassunk. Ezután süssük őket olajban pirosra.

Tálaláskor reszeljünk sajtot a makaróni tetejére és erre helyezzünk rá néhány fasírtot. Ketchuppal lecsorgathatjuk ízlés szerint. Aki nem szereti a tésztát összekeverni a szósszal, akár külön is hagyhatja. Tálalásnál így talán jobban is mutat majd a tányéron.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja