SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár P- R-ig.

Németh Ági [cikkei] - 2006-08-02
A sorozatnak ebben részében megtudhatjuk, hogy mit jelent a porírozás, paflek, papilott, paupilettes, posirozás, ragu, rákvaj, rizottó, rizolé.
Szakács-szótár P- R-ig.
Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a porírozás, paflek, papilott, paupilettes, posirozás, ragu, rákvaj, rizottó, rizolé és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek a szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk, egy-egy szakkifejezés mit is jelent.

Pacsni: marhahús része, a hátszín és a szegy közötti rész
Pacal: marhagyomor része
Parírozás: a húsok letisztítása és alakra formálása
Paflek: dagadó
Paszternák: vad zöldség gyökér
Papilott: díszes papírzacskó, amit a csirkecsontra húzunk (a papírban sütött húsokat is így nevezzük)
Paupilettes: hústekercs
Pie: lepény
Pimpós: vékony penészréteg, ami savanyításkor képződik (kovászos uborka)
Pirítás: az előkészített nyersanyagot puhulásig pároljuk
Pot-pori: vegyestál, főleg előételekből
Profiterole: aprótésztafánk: levesbetét

Posírozás: hal, alaplében és borban párolása
Püréleves: a zöldségek, húsok főzés után átpasszírozása és sűrítése
Ragu: egyformára vágott nyersanyagok, fűszerezve és párolva, vagy pirítva
Ramsztek: 16-18 dkg marhahátszín roston vagy natúr sütve
Rákvaj: a megmaradt rákcsontokból vajban pirítással készül
Rántás: sűrítési eljárás: olajon megpirítunk egy kis lisztet, vízzel felöntve kevergetve, sűrű lét kapunk,  ezzel sűrítjük a főzelékeket (ha nem sikerül csomómentesre, használjunk szűrőt)
Relevé: főétel
Revenir: üvegesre párolás Pl. hagyma
Rétegezés: a nyersanyagokat váltakozva egymásra rakjuk, és mártással leöntjük
Rizolé: töltött vajastészta, melyet kirántunk – liszt, tojás, zsemlemorzsa és bő forróolajban kisütünk
Rizottó: készülhet különféle húsokból, és tartalmaznia kell: párolt borsót, gombát, sonkát, sajtot
Rolád: húsból, zöldségből vagy tésztából, tekercsformában készített étel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja