SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lekvárok a nyár végén, ősszel

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-09-01
Véget ért a nyár, kezdődik a szüret. Néhány rendhagyó lekvár receptet ajánlunk, szilvából, fügéből és szőlőből. A fügénél az első termés július végén szüretelhető, napfényes, hosszú ősz esetén a második termés is beérik. Ezeket a gyümölcsöket októberben, a szőlő szüretével egyidejűleg lehet lekvárnak megfőzni.
Lekvárok a nyár végén, ősszel

 

Szilvalekvár naranccsal

Hozzávalók:

3 félliteres üveghez:
1,5 kg szilva 1 citrom leve
3 narancs, 60 dkg zselésítő cukor

A szilvát apró kockákra vágjuk, egy nagy lábosba tesszük. Az alaposan megmosott narancs héját ráreszeljük a szilvára, majd a kifacsart levét is ráöntjük. Ráöntjük a cukrot, és egy éjszakán át érleljük. Másnap felforraljuk, és állandó kevergetés mellett 40 percig főzzük. Ha más sűrűsödik, üvegekbe töltjük, és betakarva dunsztoljuk, amíg ki nem hűl.


Fügelekvár

Hozzávalók:

4 negyedliteres üveghez:
1 kg füge, 1 citrom, 1 rúd vanília, 2 dl víz
50 dkg befőző cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum

A fügéket megmossuk és kettévágva elkeverjük a cukorral. Ráöntjük a vizet, a vaníliát, rumot, reszelt citromhéjat, és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap kis lángon felforraljuk, majd addig főzzük amíg sűrűsödni nem kezd, körülbelül 40 perc múlva. Üvegekbe töltjük, és betakarva dunsztoljuk.


Szőlőlekvár

Hozzávalók:

4 félliteres üveghez:
1 kg fehér szőlő, 1 citrom
50 dkg zselésítő cukor

A szőlőt megmossuk, és lecsipkedjük a száráról. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, melegítjük, amíg egy kicsit összeesik, és a magok a felszínre kerülnek.
Kis szűrőve kihalásszuk a magokat, kidobjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, és felforraljuk. 1 óra főzés után amikor kezd besűrűsödni.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja