SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szex változó korban és után!

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2008-11-14
A legújabb orvosi irodalom nem csak a betegségekre, hanem az életminőségnek is különös figyelmet szentel. A 2008-ban készült felmérés szerint az USA-ban a nők 9-33%-a küzd szexuális problémákkal (N.Eng. J. Med. 359, 2008). Ezek többsége a csökkent, vagy hiányzó nemi vágyat (libidót) jelenti, amelyek hátterében a stressztől kezdve szervi, hormonális eltérések (az agyalapi mirigy, pajzsmirigy csökkent működése stb.) volt kimutatható.
Szex változó korban és után!

libidóIsmert, hogy a libidóban paradox módon nem a női, hanem a férfi hormon(ok) szintje a lényegesebb (tesztoszteron). A szexuális zavarok különös gondot okoznak a változó kórban lévő ("poszt-menopauzában") asszonyokban. Ezeknek az asszonyoknak a női hormonokat az eseteleges káros szövődmények (mellrák) miatt nem adták. A tanulmányban, amely az APHRODITE nevet viseli, arra voltak kíváncsiak, hogy a férfi hormon (tesztoszteron) hat-e a változó kórban lévő nők szexuális aktivitására.

A vizsgálatba 65 klinikai centrumból 1359 hölgyet vontak be. A tanulmányt 2004-2006 között végezték, a kezelési periódus 24 hétig tartott és előtte részletes hormonális vizsgálatok, mammográfia történt az esetleges daganat kizárása céljából. A tesztoszteront eltérő mennyiségben, bőrre felhelyezhető tapasz formájában alkalmazták, amelyekben volt olyan, amely egyáltalában nem tartalmazott hatóanyagot. A másik két típusban a hatóanyagot kétféle dózisban (150 és 300 mikrogram) vitték fel a bőrre.
Azt figyelték meg, hogy a 300 ug-t tartalmazó tapaszt használók között a libidó jelentősen javult az életminőséggel együtt. Felhívják a szerzők a figyelmet azonban arra is, hogy a tapasz tartós alkalmazása veszélyeket is rejthet magában (pl. hajhullás), ezért széleskörű és tartós alkalmazásukat egyelőre nem ajánlják. Meg kell azonban jegyeznem, hogy a nők libidója sokkal összetettebb, mint a férfiaké. A nők libidó-problémája gyakran egy rossz házasság, vagy depresszió eredménye, nem csak a hormonszint problémája. Vannak azonban, akik számára a nemi hormonok jelentik a legjobb megoldást. Jelenleg folyamatban vannak azok a vizsgálatok, amelyek más tesztoszteron-szerű hatású készítménnyel igyekszenek a libidó növeléséve az életminőséget is javítani. Ezekről következő írásomban fogok beszámolni.







Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja