SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 dolog, amire figyelj, ha ekcémád van

Németh Noémi [cikkei] - 2018-03-07
 [X]

Mit együnk és mit kerüljünk, milyen krémet válasszunk, milyen ruhát viseljünk, milyen tisztítószert használhatunk? Hasznos gyakorlati tippek ekcémával küzdőknek, melyekkel enyhíthetünk a kellemetlen tüneteken.
7 dolog, amire figyelj, ha ekcémád van

Az ekcéma nagy számban érint gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Tüneteit tekintve gyulladással és szárazsággal járó bőrbetegség, egyik legfőbb kellemetlensége pedig az állandó viszketésből adódik. Hogyan enyhíthetünk az ekcéma tünetein és mit tehetünk a mindennapok során annak érdekében, hogy minél kevésbé keserítse meg az életünket?


1. Vakarni tilos!

Aki ekcémával küzd, az előtt nem ismeretlen a vakarászás okozta ördögi kör fogalma. A beteg állandó viszketést érez, a száraz bőrfelület vakargatása azonban csak pillanatnyi kielégüléssel jár, ezzel szemben súlyos következményeket vonz maga után: az apró sebek begyulladhatnak, elfertőződhetnek, a tünetek pedig ennek következtében súlyosbodnak. Ráadásul a vakarás súlyosan ingerli az érintett bőrfelületet, s végül még erősebb viszketést von maga után.
Hogyan kerülhetjük el az állandó viszketést? A leghatékonyabb módszer, ha folyamatosan ápoljuk az érintett bőrfelületet, még akkor is, amikor a tünetek épp nem jelentkeznek. Amennyiben megfelelő készítménnyel, alaposan be van kenve a bőrünk, úgy kevesebb az esély a kiszáradásra. A tünetek megjelenése után fokozottan figyeljünk az érintett terület ápolására, olyan krémet használjunk, amely elősegíti a gyógyulást, helyreállítja a bőr természetes lipid védőrétegét, hidratál és legfőképp enyhíti a viszketést és kipirosodást. Válasszunk olyan készítményt, mely nem tartalmaz illat- és színezőanyagokat valamint tartósítószert.


2. Kerüljük a szappant és a bőrirritációt

Az ekcémás bőr nagyon érzékeny, így különös bánásmódot igényel. Lúgos kémhatása miatt le kell mondanunk a szappan használatáról, de nem ajánlottak a - se természetes, se mesterséges - illatanyagot tartalmazó kozmetikumok és a denaturált alkoholtartalmú szerek sem.

A természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumokat sem dobhatjuk be gondolkodás nélkül a kosarunkba, hisz azok gyakran olyan növényi kivonatokat tartalmaznak, amelyek irritálják a bőrt.


3. Nem mindegy, milyen víz éri a bőrt

Ha ekcémával küzdünk, kerülni kell a forró víz használatát. Szakemberek szerint egyes magyar gyógyfürdők vize jótékony hatást fejt ki az ekcémás bőrre: a leghatékonyabb az olyan gyógyvíz, melynek magas a só- és kéntartalma. Mindezt azonban csak az ekcéma kezdeti tüneteinek fennállásakor próbálhatjuk ki (amíg még csak viszketéssel, bőrpírrel és szárazsággal állunk szemben) - sebes, kirepedezett bőrrel már nem ajánlott a gyógyfürdőzés.


4. Nem mindegy, mivel érintkezik bőrünk

 

Mosás, ruhák és takarítás
 

Ami az öltözködést illeti, amiből csak lehet, válasszunk pamutból készült és jól szellőző darabot: ez irritálja a legkevésbé a bőrünket. Az sem mindegy, mivel mossuk a ruháinkat: a mesterséges mosószereket érdemes lecserélni mosódióra, az öblítőt pedig ajánlott teljesen elhagyni. Ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, akkor válasszunk illatmentes öblítőt vagy almaecetet.

Az élet minden területén kerüljük a vegyszerek használatát! Akár az egész lakást kitakaríthatjuk a természet segítségével, ám ha mégsem tudunk lemondani a kémiai anyagok használatáról a takarítás során, mindig húzzunk gumikesztyűt - ha lehet, olyat, melynek belsejét pamutréteg borítja. Hordjuk a kesztyűt mosogatás közben is, mivel a mosogatószerek is irritálják a bőrt.

Kerüljük a friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a nyers húsok levével való érintkezést!


5. Mit együnk és milyen ételeket kerüljünk?

Ha ekcémával küzdünk, enyhíthet a bőr általános szárazságán a megfelelő folyadékbevitel, ezért fontos, hogy sok vizet fogyasszunk télen-nyáron egyaránt.


6. Izzadás

Az izzadás nem kedvez az ekcémás bőrnek, így ha lehet, kerüljük az olyan helyzeteket, melyekben túlzottan kimelegedhetünk. Télen ne öltözzünk túl, csak amennyire szükséges, nyáron pedig jól szellőző, pamut ruhát viseljünk. A testmozgásról természetesen nem kell lemondanunk, érdemes azonban olyat választani, mely nem jár túl erős verejtékezéssel. Ha mégis ilyen sportot űznénk, mindig zuhanyozzunk le közvetlenül edzés után, törölközésnél pedig ügyeljünk rá, hogy ne dörzsöljük az ekcémás bőrfelületet, hanem nyomkodó mozdulatokkal itassuk fel a nedvességet az érintett területeken.


7. Fontos a nyugalom

Az ekcémának számos kiváltó oka lehet - okozhatja pusztán a stressz is. Fontos, hogy minden nap szakítsunk időt - még a hétköznapi taposómalomban is - a relaxációra, pihenésre, feltöltődésre. A jóga és a meditáció sokat segíthet a megnyugvásban; érdemes kipróbálni és a mindennapjaink részévé tenni.

További stresszcsökkentő tippek: 9 tanács fáradt, túlhajszolt szülőknek

Sokan szégyellik betegségüket, de bármilyen nehéz is, próbáljuk meg elfogadni az állapotunkat, az idegeskedés ugyanis csak ronthat a helyzeten. Egyre többen fórumon oszlatják el az ekcéma körül kialakult tévhiteket, s ma már szinte mindenki tisztában van azzal, hogy az ekcémát nem tudja csak úgy elkapni másoktól - így manapság már nem kell attól tartanunk, hogy a fertőzéstől való félelmükben elhatárolódnak tőlünk ismerőseink.

További információ: bepanthen.hu/hu/bepanthen-termekek/ekcema-es-erzekeny-bor/

L.HU.MKT.CC.26.02.2018.1537

Kép: pxhere.com

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja