SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hétről hétre - avagy az egyedülálló anya naplója.

[cikkei] - 2004-03-17
A naplóban szereplő személyek kitaláltak, a valósághoz fűződő kapcsolatuk pusztán a véletlen műve. Bár egyesek szerint véletlenek nincsenek.

Hétről hétre - avagy az egyedülálló anya naplója.

1. hét

 
Hétfő
 
Füstöl a vécé.
Beázott a tető.
Leszakadt a kipufogó.
Nincs meg az ünneplő szoknya.
Elfelejtettem befizetni az ebédet.
 
Ha itt lenne Apa, akkor a vécé változatlanul füstölne, de nem tudná a telefonban azt mondani, hogy megbolondultam. Látná a saját szemével.
Ha itt lenne Apa, akkor nem nekem kellene a fanyalgó biztosítóssal vitatkozni azon, hogy az a folt beázás (az) vagy sem. Ha itt lenne Apa, akkor az ünneplő szoknya hollétére teljes titokban nem derülne fény, mert kikapnánk, hogy rendetlenek vagyunk. Ha itt lenne Apa, kikapnék a kipufogó miatt is, de legalább elvinné megcsináltatni.
 
De Apa nincs itt, a Karibi-szigetekre utazott a nőjével.
 
A reptérre menet még fölhívott, hogy az egyik ügyfele a gyereknek ajándékozna egy pónit. Mondtam neki, hogy hozhatja, a 30 négyzetméteres tetőtéri lakásunkban pont jól fog mutatni a füstölő vécé mellett.
 
Kedd
 
Kijött egy hölgy az önkormányzattól, és megállapította, hogy füstöl a vécé.
A gyerek mobiljára jött egy sms, amelyben egy pasi arra biztatja, hogy emilezzenek.
Fölhívom az illetőt, gondosan eltervezve, hogy mijét vágom le először. Bocsánatot kér:
eltévedt az üzenet, nem nekem szánta. Ajánlom is, mondom neki, mert a tízéves lányomnak küldte. Ekkor már őt is kiveri a víz, én megsajnálom, és nem vágom le semmijét. A chat programokat viszont gondosan letiltom a számítógépről.
 
A gyereknek azért is van mobilja, hogy Apa föl tudja hívni. Apa ugyan tudja az én számomat is, de ha elutazik a nőjével, engem nem hívhat.
 
Az ünnepségen a szülőkommandó teljes létszámban. Apukák is, irigykedem,
a  gyerek meg lógatja az orrát. Orsikát leteremti az apja, böködöm a gyereket,
látod, téged csak én cseszegetlek. Átlát rajtam.
 
Két új egyedülálló anyuka az osztályban, diszkréten nem kérdezősködöm. Isten hozott a szektában. A friss egyedülálló anyukát onnan lehet megismerni, hogy új frizurája van és fogyókúrázik. Arcán a "majd én megmutatom, hogy megy nélküled is" kifejezés.
És meg  is mutatja.
 
Szerda
 
Telefonál exanyós. Tulajdonképpen szeretem, de elkottyantja, hogy felhívta a kisfia a messzi országból. A gyerek morog, hogy őt nem... Biztos nem engedi az a ribanc - morgom vissza, teljességgel meggondolatlanul. 
Ezen rágom magam vagy 5 percig, aztán beszélőre invitálom a gyereket. Szeretnék valamit mondani - kezdem, s ekkor már tudja, hogy Apáról lesz szó. Vagy Újpasiról, de inkább az előbbi. Egyelőre. Egyébként bevezető szöveg nélkül beszélgetünk. Töredelmesen bevallom neki, hogy utálom Apa nőjét. Azt is hozzáteszem, hogy nincs igazam, de ez van. Apával mi már sosem tudnánk együtt élni, s ez nem csak rajta múlik. Rajtam is. Megőrülök tőle. Azért, mert rendmániás? - kérdezi. Fellélegzem: azért. Is. Egy rendetlen és egy rendmániás rendszerint kikészíti egymást.
Akarsz valamit kérdezni?
Igen. (Kicsit parázom). Mondjad.
Mehetek játszani?
Könnybe lábad a szemem, de nem bőgöm el magam. Futás.
De továbbra sem vagyok meggyőződve arról, hogy a lélektani elveknek és a tisztességnek megfelelően jártam el.
 
Csütörtök
 
Osztálytárs-anyukával kávézom, ilyenkor szidjuk a pasikat. Ő csak udvariasságból kontráz,
húsz éve házasok. Előző héten náluk aludt a gyerek, randevúm volt Újpasival. Anyuka elmeséli, hogy eléggé el nem ítélhető módon belehallgatott a lányok beszélgetésébe.
- Te tudtad - kezdi, s ilyenkor összekoccanak a fogaim a félelemtől - hogy a lányod milyen kis dög?
Nem, nem tudtam, de kezdek megsértődni.
- Elmondta a Roxinak, hogy amikor bent járt az apja irodájában, az a nőjének a szobájába telepítette be játszani. A lányod meg kompletten kicserélte a fiókjai tartalmát, összekeverte a tárgyait az asztalon, továbbá telefirkálta a jegyzeteit.
 
Elsötétül a világ. Istenem, mit tettem... Manipuláltam a gyereket, s ez még a ribancozás meg a magyarázkodás előtt volt. Érzem, hogy elvörösödöm, de még nem bőgök. Anyuka megnyugtat, semmi baj, hadd tudja meg a gyerek az igazságot. Jó, jó, de nem háríthatom rá a teljes nyomorunkat arra a harmadikra, ráadásul a gyerek roppant következetes, s ily módon következetesen rühelleni fogja az én pasimat is.
- Már rühelli - adja meg a kegyelemdöfést az anyuka, s én lefejelem a kávéscsészét.
 
Péntek
 
A vécé két napja nem füstöl, de ez csak annak köszönhető, hogy a földszintiek nem mernek begyújtani. Egyébként nincs ember, aki elhinné ezt a történetet, mindenki a fizika törvényszerűségire hivatkozik. Lezárom a parttalan vitát avval, hogy majd meghirdetem a klotyónkat, mint a legújabb csoda helyszínét, kegyhelyet rendezek be, és belépőt fogok szedni.
Az előszobában meg lehet pónilovagolni.
 
Ismét elhatároztam, hogy lefogyok. Léböjtkúrával indítok, délután négykor már szédülök és fáj a fejem. Hatra elmegyek kosarazni, a második lépés után meghúzódik a combom, lépni sem tudok. Hétkor feladom a fogyókúrát.
 
Négyes lett a nyelvtan és a környezetismeret doga. Végigböngészem, a lényeget kiválóan tudja. Pontot is alig veszített, gyanítom, megint egy hajszálon múlott. Sebaj, kicsim, fontosabb a tudás, mint a jegy. Nem érti. Én sem, de valamit mondanom kellett.
 
Újpasival egyre jobb.
Kár, hogy egyelőre meg kell osztanom az időmet a két szerettem között. Anyuka információja óta kerülöm a csúcstalálkozót. Azt hiszem, közeleg az újabb bevezető szöveges beszélgetés ideje.
 
Szombat
 
Azt mondják, megtalálták a naprendszer tizedik bolygóját, amely 3 milliárd kilométerrel távolabb helyezkedik el a naptól, mint a Plútó. A bolygót az innuit Szednáról, a tenger istennőjéről nevezték el... Houston, van egy kis problémánk, mi viszont nem találjuk a másik teknőst.
A Parát, sajnos, megleltük, kikészítették a macskák. Para a népbetegségről kapta a nevét, a fertőzöttek - gyanítom - többen vannak, mint Szedna istennő imádói. Patina viszont sehol, se égen, se földön, ami lehetetlen, mert ha kikészítették volna őt is, legalább patinás páncélja ott lenne valahol a tizedik bolygótól balra.
Gyerekkoromban napokig tartó sírógörcs követte egy-egy házi kedvenc váratlan eltávozását az élők sorából, úgy tűnik, ezek a mai fiatalok sokkal edzettebbek... A Tízévest láthatóan nem rázta meg a teknősholokauszt. Ilyenkor mindig félek egy kicsit. Hátha mégis, csak nem mondja. S akkor az még rosszabb.
 
Egyébként bevezető beszélgetés nélkül mégis összeeresztettem Újpasit és a Fúriakezdeményt. Apa nem telefonált a Karibiből. Kisütött a nap. Valami csak lesz is itt.
 
Vasárnap
 
- Ki esett ki? - ébreszt a gyerek reggel. Honnan? Hová? Miért? Alig aludtam, végig attól paráztam, hogy valaki lemészárol minket. Nem kellett volna azt a filmet megnézni, ha már kijöttünk a hétvégibe aludni, ahová még a lélek sem jár hálni. A Smittvera. Az esett ki. Gondoltam... - nyújtózkodik a még szunnyadozó megasztár.
 
Egyébként nem is volt olyan gáz az Összeeresztés. Eddig csak rajtam keresztül beszélgettek, illetve mondták el azt a fejenként egy-egy mondatot, amely kikerülhetetlen volt...
Most mintha engedne a jég, hiába: ravasz ez a tavasz, már akadt olyan párbeszéd, amelyben nem kellett közvetítenem.
 
Plasztikázom a kárt, amit a Ribanc miatt okoztam a saját kapcsolatomban. Meg akarom mutatni a fejlődésben levő szervezetnek, hogy a mi kapcsolatunk Apával nem volt alapértelmezett. Másképp is lehet csinálni, örökös feszültség, morgás, veszekedés, botrányok nélkül. Éppen ezért csak a fogaim között szűrtem a szavaimat, amikor megint belepofáztam Újpasi vezetési stílusába. És nagyokat nevetettem. Csak hogy lássa a gyerek: vannak olyan férfiak és nők, akik nem gyilkolják egymást. Sőt.
Estére görcsöt kapott a szám, és idiótának éreztem magam a sok vihogástól. Az ivadékomra rá sem mertem nézni. Szerintem Újpasi is elgondolkodott azon, hogy jól választott-e...

  

következő rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja