SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játékok nyári sétákhoz

Somodi Eszter [cikkei] - 2010-06-24
Ha ez az idei igen csak szélsőséges nyári időjárás engedi, menjünk a gyerekekkel nagyokat sétálni, játszótérre játszani!
Játékok nyári sétákhoz

 hangvadászatSéta közben jó szórakozás lehet a különböző hangokra figyelni. Még indulás előtt, otthon rajzoljunk egy táblázatot! A sorokba kis rajzokkal ábrázoljuk azokat a hangokat, amikre vadászni fogunk. Például szirénázás, dudálás, kutyaugatás, madárcsicsergés, cipőkopogás, repülő hangja, fagylaltos autó zenéje… Az egyes sorok mellett hagyjunk helyet, ahol a gyerekek megjelölhetik egy tollal, vagy egy matricával, hogy melyik hangokat sikerült meghallaniuk! Ez a játék nagyon jól jöhet, ha gyermekünknek nincs kedve elindulni otthonról, mert egyáltalán nem lelkesíti, hogy piacra, vagy postára kell mennünk!

 

  

Séta közben, vagy a játszótéren akavicsok gyerekek nemcsak hangokat szeretnek gyűjtögetni, hanem mindenféle kincset: kavicsokat, botokat, homokot, amiket aztán természetesen haza is akarnak hurcolni. Biztosan minden szülő ért már úgy haza gyermekével sétából, hogy több kiló kaviccsal, és egyéb kinccsel lett nehezebb a babakocsi, vagy a táska. Ha már egyszer kénytelenek voltunk hazacipelni ezt a sok-sok kincset, hát játsszunk velük! Először is adjunk a gyerekeknek egy tálkába langyos, szappanos vizet és körömkefét, aztán kérjük meg őket, hogy sikálják tisztára a kavicsokat, majd rakják ki a napra megszáradni. Ha szárazak a kavicsok, fessük be őket sűrű temperával! Kisebb gyerekek szép tarka-barkára festhetik, a nagyobbak már figurákkal is díszíthetik. Ha megszáradt a festék, kenjük át decoupage lakkal, hogy tartósabb legyen a gyerekek műve. A szép, színes kavicsokkal aztán sok mindent játszhatunk: például kincskeresőset. Előzzük meg a gyerekeket a homokozóban, és megérkezésük előtt a befestett kavicsokat dugjuk el a homokban. Adjunk minden gyereknek egy lapátot, egy szitát, és egy vödröt, és kezdődhet a kincsvadászat! Ha van saját homokozónk otthon, ott csináljuk, ha nem, akkor a játszótéren jelöljünk ki egy területet a homokozóban, ahová elrejtjük a kincseket, és vigyünk bőven kavicsot, mert biztosan jó pár kis kincskereső csatlakozik majd hozzánk.

homokvárHa gyermekünk egy kis üvegben, vagy zacskóban homokot is hazacipeltetett velünk, azt is hasznosítsuk otthon! Készíthetünk például egy szép képet egy homokvárról. Kenjük be ragasztóval a papíron azt a részt, ahová a homokvárat szeretnénk tenni. Kérjük meg a gyerekeket, hogy szórjanak rá homokot. A felesleget rázogassuk le. Végül erős ragasztóval (ragasztópisztollyal) ragaszthatunk rá kavicsokat, kagylókat, csigákat, zászlót. Persze bármi mást is rajzolhatunk a homokkal.

Ha elered a langyos, nyári eső, akkor sem kell feltétlenül otthon kivárnunk a zápor végét. Húzzunk magunkra és a gyerekekre esőkabátot, gumicsizmát, és már indulhatunk is egy kis esőgyűjtő sétára. Vigyünk magunkkal egy-egy műanyag poharat, és mindenki próbáljon minél több esőt összegyűjteni a pohárba. 

 A legtöbb gyerek nagyon szeret vízzel játszani, vizet öntögetni. Ez persze jó nagy felfordulással és hatalmas tócsákkal jár. A lakásban bosszantó, és a csúszás miatt veszélyes is lehet a pacsázás, de ha végre szép az idő, lehet az erkélyen, a kertben is vizezni, vízzel játszani! Engedjük meg a gyerekeknek, hogy kedvükre kísérletezgessenek a vízzel! Készítsünk elő kis műanyag tálkákba vizet, kicsi szűrőt, tölcsért, műanyag flakonokat, kiskanalakat, befőttesüveget, és hagyjuk hadd öntögessenek a gyerekek kedvükre. Rajzolhatunk a befőttesüvegre alkoholos filccel egy csíkot. Kérjük meg a gyerekeket, hogy próbálják meg a műanyag flakonból a tölcsér segítségével a befőttesüvegbe tölteni a vizet, de pontosan a csíkig.

Feldarabolhatunk kicsi kockákra egy mosogatószivacsot, amit a gyerekek a szűrőkanál segítségével kipecázhatnak a vízből. A kipecázott szivacsdarabkákat fokhagymaprés segítségével kifacsarhatják. A tál víz mellé odakészíthetünk néhány apró tárgyat: parafa dugót, kisautót, csavart, ruhacsipeszt… A gyerekeknek előbb meg kell tippelniük, hogy melyik fog elsüllyedni, és melyik fog a víz tetején úszni. Tippelés után kipróbálhatják, hogy jól gondolták-e. Ha adunk nekik egy kis sót, cukrot is, akkor megfigyelhetik azt is, hogyan oldódnak fel a vízben.

Unaloműzők hosszú utazásokhoz

Ha még több játékötletre vagy kíváncsi, látogass el a www.mindennapraegyjatek.hu oldalra!

Kívánok sok jó játékot mindenkinek!
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja