SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért ne alázd meg a gyereked, ha hisztizik

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-08-24
Szülőnek lenni nem egyszerű. Egy dackorszakos kicsi napi rendszerességgel állíthat komoly kihívások elé, amelyeken nagyon könnyű elbukni. Az mégis alapelv kellene, hogy legyen, hogy soha nem alázzuk meg a gyereket.
Ezért ne alázd meg a gyereked, ha hisztizik

Egy klasszikus bolti jelenet

Egy kislány elejtette a müzliszeletét a zsúfolt szupermarketben, amelyet édesanyja ezután nem engedett neki megenni. A lány erre éktelen sivalkodásba kezdett, toporzékolt, sírt, mintha egy világ omlott volna össze körülötte. Az elhaladó nők közül többen együttérzően pillantottak az anyára – jelezni akarták neki, hogy érzelmileg vele vannak.

S ekkor odament egy idegen nő, és azt mondta a gyereknek: "Látod, hogy mindenki téged néz? Tudod, miért? Mert úgy viselkedsz, mint egy nagyra nőtt baba. Jobban vagy már, te sírós baba? Oá-oá! Ki kell talán cserélni a pelusodat?" Ekkor berúgta a müzliszeletet a legközelebbi polc alá, belenézett a kislány arcába, és hozzátette: "Fejezd be a bőgést, és viselkedj nagylány módjára. Most."

A kislány elhallgatott. Arcán még végigfolytak a könnycseppek. Amíg az ismeretlen nő elégedett arccal tovább tolta a bevásárlókocsit, ő csak ott állt, porig alázva.

A módszer látszólag hatékonynak bizonyult. A hiszti abbamaradt. Valami azonban mégsem volt vele rendben.
Egy felnőtt, egy elméletileg értelmes, érett személy kicsúfolta és pellengérre állította egy kisgyerek érzéseit. Azokat az érzéseket, amelyek lehet, hogy indokolatlanok voltak, és biztos, hogy nem a megfelelő módon voltak kifejezve, de léteztek, és az övéi voltak.

A gyerekek csúfolódnak. Valószínűleg mindnyájunkkal előfordult hasonló az óvodában, de ha a kortársaktól érkezett, és nem volt rendszeres, jó eséllyel nem is emlékszünk már rá. A felnőttől – szülőtől, tanítótól, vagy akár egy vadidegentől – érkező gúny azonban más. Az végigkísér az egész életünkön. Valószínűleg azért, mert a forrása egy tekintélyszemély, olyasvalaki, akiről egy kisgyereknek még magában sem lehet rossz véleménye.
Ha az ovistárs szekálja, lerendezheti magában annyival, hogy "Józsika buta", de egy ilyen korú gyermek nem fog hasonlót megfogalmazni az apjával vagy az óvó nénivel kapcsolatban. Ha a megszégyenítés felnőttől érkezik, biztos lesz benne, hogy az ő személyiségével és érzéseivel van a probléma.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy elfogadható viselkedés kiverni a nyilvános hisztit egy leesett müzliszelet miatt. Ám ha ilyen történik, két dolgot érdemes tudatosítanunk magunkban. Először is: a gyerek ilyenkor szenved. Szenved a rátörő, kontrollálatlan érzelmektől, szenved a szégyentől és a tehetetlenségtől. Másodszor: mi vagyunk a felnőttek. Reagáljunk példamutatóan, úgy, ahogyan tőle is várnánk. A csúfolódás pedig, még ha látszólag hatékony is, messze nem olyan viselkedés, amelyet szeretnénk, hogy eltanuljon tőlünk.

Indexkép: pxhere.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja