SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

Somodi Eszter [cikkei] - 2010-10-01
Nyáron, ha úgy érezzük, nem tudunk már mit kezdeni a gyerekek fölös energiáival, elmehetünk velük bicajozni, szaladgálni a kertbe, játszótérre. Most, hogy hűvös van, sokszor esik az eső, és egyre korábban sötétedik, kénytelenek vagyunk több időt a lakásban tölteni. A gyerekeknek a mozgásra ilyenkor is nagy szükségük van. Íme néhány játék, melyekkel a lakásban is kicsit kitombolhatják, kimozoghatják magukat:
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

Csata - Egy jó hangos, tombolós játék: A család két csapatra oszlik, és nagyjából egymással szemben keres magának mindkét csapat valami fedezéket (pl. fotel). A törékeny, leverhető tárgyakat biztonságba helyezzük, összeszedünk sok puha labdát, vagy zokni gombolyagot. Aztán kezdődhet a csata! Jól megdobáljuk egymást! Próbáljátok ki! Lehet nagyokat sikongatni!

Palacsintasütés - Gyurmából lapítsunk le kb. 15cm átmérőjű köröket. Ezek a palacsinták. Vegyünk elő pingpongütőket, ezeket használjuk serpenyőnek. Az ütők segítségével dobjuk a magasba a palacsintákat és próbáljuk a levegőben megfordítani, majd elkapni őket! Nem könnyű!

Akadálypálya a lakásban - Rakjunk sorba székeket, azokon végig sétálhatnak a gyerekek. Tegyünk a földre egy labdával teli kosarat! A gyerekeknek egy labdát kell választaniuk, és azzal együtt átkúszni egy kisasztal vagy székek alatt, majd a labdát egy messzebb lévő dobozba beledobni. Lehet még bukfencezni (ha már elég nagyok hozzá a gyerekek), egy lábfej szélességű papírcsíkot gyurmaragasztóval, vagy celluxszal a földre ragasztani, azon végig egyensúlyozni. Ezt nehezíthetjük úgy is, hogy közben valamiért le kell guggolni, valamit el kell érni… Fürdőszobai lemosható zsírkrétával rajzolhatunk a kőre ugróiskolát is.

Bagoly-egér játék - A felnőtt a bagoly, a gyerekek az egerek. A bagoly nappal alszik, így amikor ég a villany, úgy teszünk, mintha aludnánk, az egerek nyugodtan sétálgathatnak. De, ha lekapcsoljuk a villanyt, besötétedik, indul a bagoly vadászni, megpróbáljuk elkapni a gyerekeket.



Tűz, víz, repülő - Ez egy régi klasszikus! A gyerekek szaladgálnak. Amikor a felnőtt azt kiáltja „tűz!”, akkor a gyerekeknek le kell guggolni, hogy megmelegedjenek a tűznél. Amikor azt kiáltja „víz!”, akkor valahová fel kell mászniuk, hogy ne legyenek vizesek az árvízben. És ha azt hallják „repülő!”, akkor le kell hasalni a földre, mert alacsonyan száll egy repülő.

Mocsárjárás - Minden gyereknek adunk 2-2 székpárnát vagy kartonpapírt (arra vigyázzunk, hogy ne csússzon a földön). Kijelöljük, hogy honnan, hová kell eljutni úgy, hogy az egyik párnán áll, lerakja a másikat, rálép, felveszi az elsőt, lerakja maga elé, rálép, felveszi a másodikat stb. A párnáról lelépni nem szabad! Így kell eljutniuk a célba. Ki a gyorsabb?

Lufi dobálás – Feldobunk egy lufit a magasba, a gyerekeknek nem szabad engedni, hogy leessen a földre, mindig bele kell ütniük. Jó nagy visongással jár ez a játék!

Amennyiben még több játékra vagy kíváncsi, látogass el a www.mindennapraegyjatek.hu oldalra, ahol a fentieken kívül még sok-sok játékötlet, letölthető játék, mese, és érdekes cikk található.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja