SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sonkás receptek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-03-13
A húsvéti szokásoknak megfelelően készíthetünk sonkát, ám ahhoz, hogy meglepjük családunkat, dobjuk fel a hagyományos ételeket néhány új összetevővel.
Sonkás receptek

Rántott sonka

Hozzávalók:

  • nyers sonka
  • tej
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj

A sonkát fél centis szeletekre vágjuk, majd egy órán át tejben áztatjuk. Lecsöpögtetjük, majd szárazra töröljük. A szeleteket lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, s forró olajban kisütjük.


Banános sonka

Hozzávalók:

  • vaj
  • sonka
  • banán
  • citrom
  • kenyér

Kivajazott edény aljára tegyünk sonkaszeleteket és karikázzunk rá banánt. Csepegtessünk rá citromlevet, morzsoljunk rá vajat és előmelegített sütőben kb 10 percig süssük. Tálaláskor csúsztassuk pirítós kenyérre.


Almával sült sonka

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 3 savanykás alma
  • 2 evőkanál libazsír
  • 50-60 dkg főtt, füstölt sonka
  • 15 szegfűszeg
  • 0,5 liter almabor

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, s csíkokra szeleteljük. A hagymát a zsírban üvegesre pároljuk, és tűzálló tálba tesszük. A sonkát a szegfűszeggel megtűzdeljük, s ráhelyezzük a párolt hagymára. Körészórjuk az almát, meglocsoljuk almaborral, és előmelegített sütőben, nagy lángon kb. 25 percig sütjük, közben többször megforgatjuk.


Húsvéti sonka

Hozzávalók:

  • személyenként 20 dkg nyers sonka
  • tojás

A nyers sonkát beáztatjuk egy éjszakára annyi hideg vízbe, amennyi éppen ellepi. Másnap bő hideg vízben feltesszük főni, néhány alaposan megmosott tojással. Lassú tűzön, lefedve addig főzzük amíg a csont el nem válik a sonkától, ha kötözött sonkát használunk, akkor hústűvel ellenőrizhetjük a puhaságát.

Tormával, főtt tojással tálaljuk, de retket, újhagymát, kalácsot is kínálhatunk mellé.


Sonkával töltött gombafejek

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba,
  • 8 dkg vaj,
  • 6 dkg liszt,
  • 3 dl tej,
  • bors, pirospaprika,
  • só,
  • 40 dkg főtt sonka
  • 2 db tojássárgája,
  • 5 dkg reszelt sajt

A gombafejeket megtisztítjuk, majd egy vajjal megkent edénybe helyezzük, belső részüket megsózzuk, és kevés törött borssal meghintjük. Az 5 dkg vajból, 6 dkg lisztből és a tejből sűrű besamelmártást készítünk, amelyet sóval, törött borssal és pirospaprikával ízesítünk. Belekeverjük az apróra vágott főtt sonkát és a tojássárgáját. A gombafejeket ezzel a töltelékkel megtöltjük, megszórjuk reszelt sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a sütőbe helyezve készre sütjük.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja