SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nemzetközi Lecsók, más ízvilág

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-16
Lecsórajongóknak ajánljuk az alábbi recepteket, melyek rendhagyóak, kicsit más ízzel ismertetnek meg bennünket. A baszk borsos-fokhagymás, a francia kicsit édeskés a paradicsompaprikától, cukortól.
A magyaros a megszokott ízvilág csípőspaprikával, a szerb gyucsev pedig rizzsel, birkahúsal és sok zöldséggel készül.

Nemzetközi Lecsók, más ízvilág

 

Baszk Sonkás-sajtos lecsó

Hozzávalók:

20 dkg főtt sonka, 1,5 kg paradicsom
40 dkg paprika, 2 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, 8 tojás
1 csokor zöldfűszer: pertezselyem, kakukkfű
só, őrölt bors, olívaolaj

Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk a csíkokra vágott hagymát és a paprikát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, és a  zöldfűszereket. Nem túl erős tűzön pároljuk, beletesszük a sót és a borsot is.
Ha megpuhult a paprika, kivesszük a fűszercsokrot, és a felvert tojásokat belekeverjük, pár percig sütjük még, amíg a tojás megkocsonyásodik. Ha készen van, csíkokra vágott sonkát szórunk a tetejére, melegen tálaljuk.


Francia Ratatouille

Hozzávalók:

2 nagy vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom, 30 kg paradicsompaprika (piros)
1,2 kg padlizsán, 1,2 kg cukkini
1 dl olívaolaj, 1 citrom, só
őrölt bors, csipet cukor
2 dl száraz fehérbor,
zöldfűszerek: 1-1 ágacska tárkony, bazsalikom, kakukkfű
1 púpozott evőkanál vágott petrezselyem

A paprikákat kockákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. A padlizsánt és cukkinit szintén felkockázzuk, de a héját rajtahagyjuk, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A felforrósított olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzátesszük a zöldségeket, néhány percig pirítjuk. Sóval, borssal, csipet cukorral, a csokorba kötött zöldfűszerrel ízesítjük, felöntjük a borral és fél órán át pároljuk.
Időnként megkevergetjük hogy le ne égjen, mert a főzés végére nem sok lé marad.

Magyaros Lecsós tokány

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna
1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
35 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom
só, bors, pirospaprika, kiskanál erős paprika
1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl

A húst és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, megdinszteljük benne a finomra vágott hagymát.
Megszórjuk a pirospaprikával, és azonnal felöntjük egy kevés vízzel, hogy ne legyen keserű a paprika. Beletesszük a húst, ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot, a fokhagymát, az erős paprikával. Addig pároljuk, amíg a leve elfő, ekkor ismét vizet öntünk alá, és rövid ideig  főzzük. Ha már félpuha a hús, a darabokra vágott paprikát, paradicsomot hozzáadjuk, és készre főzzük.
A legvégén tejföllel elkevert liszttel besűrítjük, rizskörettel tálalhatjuk.

Szerb Gyuvecs

Hozzávalók:

30 dkg sertéscomb, 30 dkg birkacomb
20 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma
1 kis padlizsán, 6 zöldpaprika, 6 paradicsom
1 dl rizs, 2 nagy burgonya, 1 l leveslé
só, őrölt bors, pirospaprika, petrezselyemzöld

A húsokat és a szalonnát kockákra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk. A szalonnában megpirítjuk a hagymát, majd előveszünk egy hőálló tálat, és rétegesen beletesszük a hozzávalókat. Először a zöldség felét, majd a húst, rászórjuk a hagymás pirított szalonnát, a rizst, és végül a zöldség másik felét. A rétegek közzé sót, borsot, pirospaprikát, petrezselyemzöldet, és fokhagymát szórunk. Ráöntjük a leveslét, esetleg kipótoljuk vízzel, hogy épp ellepje a hozzávalókat. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten körülbelül egy óra alatt készre sül.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja