SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nemzetközi Lecsók, más ízvilág

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-16
Lecsórajongóknak ajánljuk az alábbi recepteket, melyek rendhagyóak, kicsit más ízzel ismertetnek meg bennünket. A baszk borsos-fokhagymás, a francia kicsit édeskés a paradicsompaprikától, cukortól.
A magyaros a megszokott ízvilág csípőspaprikával, a szerb gyucsev pedig rizzsel, birkahúsal és sok zöldséggel készül.

Nemzetközi Lecsók, más ízvilág

 

Baszk Sonkás-sajtos lecsó

Hozzávalók:

20 dkg főtt sonka, 1,5 kg paradicsom
40 dkg paprika, 2 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, 8 tojás
1 csokor zöldfűszer: pertezselyem, kakukkfű
só, őrölt bors, olívaolaj

Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk a csíkokra vágott hagymát és a paprikát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, és a  zöldfűszereket. Nem túl erős tűzön pároljuk, beletesszük a sót és a borsot is.
Ha megpuhult a paprika, kivesszük a fűszercsokrot, és a felvert tojásokat belekeverjük, pár percig sütjük még, amíg a tojás megkocsonyásodik. Ha készen van, csíkokra vágott sonkát szórunk a tetejére, melegen tálaljuk.


Francia Ratatouille

Hozzávalók:

2 nagy vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom, 30 kg paradicsompaprika (piros)
1,2 kg padlizsán, 1,2 kg cukkini
1 dl olívaolaj, 1 citrom, só
őrölt bors, csipet cukor
2 dl száraz fehérbor,
zöldfűszerek: 1-1 ágacska tárkony, bazsalikom, kakukkfű
1 púpozott evőkanál vágott petrezselyem

A paprikákat kockákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. A padlizsánt és cukkinit szintén felkockázzuk, de a héját rajtahagyjuk, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A felforrósított olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzátesszük a zöldségeket, néhány percig pirítjuk. Sóval, borssal, csipet cukorral, a csokorba kötött zöldfűszerrel ízesítjük, felöntjük a borral és fél órán át pároljuk.
Időnként megkevergetjük hogy le ne égjen, mert a főzés végére nem sok lé marad.

Magyaros Lecsós tokány

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna
1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
35 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom
só, bors, pirospaprika, kiskanál erős paprika
1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl

A húst és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, megdinszteljük benne a finomra vágott hagymát.
Megszórjuk a pirospaprikával, és azonnal felöntjük egy kevés vízzel, hogy ne legyen keserű a paprika. Beletesszük a húst, ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot, a fokhagymát, az erős paprikával. Addig pároljuk, amíg a leve elfő, ekkor ismét vizet öntünk alá, és rövid ideig  főzzük. Ha már félpuha a hús, a darabokra vágott paprikát, paradicsomot hozzáadjuk, és készre főzzük.
A legvégén tejföllel elkevert liszttel besűrítjük, rizskörettel tálalhatjuk.

Szerb Gyuvecs

Hozzávalók:

30 dkg sertéscomb, 30 dkg birkacomb
20 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma
1 kis padlizsán, 6 zöldpaprika, 6 paradicsom
1 dl rizs, 2 nagy burgonya, 1 l leveslé
só, őrölt bors, pirospaprika, petrezselyemzöld

A húsokat és a szalonnát kockákra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk. A szalonnában megpirítjuk a hagymát, majd előveszünk egy hőálló tálat, és rétegesen beletesszük a hozzávalókat. Először a zöldség felét, majd a húst, rászórjuk a hagymás pirított szalonnát, a rizst, és végül a zöldség másik felét. A rétegek közzé sót, borsot, pirospaprikát, petrezselyemzöldet, és fokhagymát szórunk. Ráöntjük a leveslét, esetleg kipótoljuk vízzel, hogy épp ellepje a hozzávalókat. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten körülbelül egy óra alatt készre sül.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja