SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Téli savanyúságok

Kókai Kata [cikkei] - 2005-10-03
Itt az ideje a zöldségek és gyümölcsök tartósításának. A húsok, pörköltek mellé illő savanyúságok elkészítése gyors és egyszerű.
Téli savanyúságok

Vegyes savanyúság

Hozzávalók:


· 10-10 sárga, zöld húsú paprika
· 20 kis uborka
· 3 nagy fej hagyma
· 5 szál sárgarépa
· 4 cukkíni
· 1 l fehérbor ecet
· 5 evőkanál cukor
· 2-3 babérlevél
· 1 evőkanál egész bors
· 1 mokkáskanál nátrium benzoát
· 4 csokor kapor

A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk. A paprika csumáját eltávolítjuk, karikákra vágjuk majd besózzuk. Az uborkát, répát, cukkínit megmossuk, karikázzuk és besózzuk. Egy órán át állni hagyjuk.
Az ecetet és a cukrot elkeverjük 3 liter vízben, beletesszük a borsot és a babérlevelet, forraljuk. A zöldségeket alaposan kinyomkodjuk és egy nagy tálban hozzáadjuk az öntetet. Egy napig letakarva állni hagyjuk, majd leöntjük a zöldségekről a levet. A zöldségeket nem túl szorosan befőttes üvegekbe tesszük, a levet pedig a tartósítószerrel felforraljuk, kihűtjük. Ráöntjük a zöldségekre (amíg ellepi), majd a tetejét megszórjuk kaporral.


Vödrös savanyúság

Hozzávalók 10 literes vödörhöz:


· 4 liter víz
· 12 dkg só
· 40 dkg cukor
· fél liter 20 %-os ecet
· 2 dkg kénpor
· 20 szem bors
· 4 babérlevél
· 30 szem mustármag
· 10 szem szegfűbors
· 1 szál torma

A hozzávalókat az ecet és a kénpor kivételével összeforraljuk. Hűlés után a maradék két összetevőt is beletesszük. Légmentesen záró vödörbe tesszük, majd hozzáadjuk a zöldségeket (tetszés szerinti hozzávalókból is készíthető), uborka, paprika, hagyma, káposzta, patisszon, kisdinnye, zöldparadicsom.


Ecetes szilva

Hozzávalók:


· 1 kg szilva
· fél liter 5 %-os ecet
· fél kg cukor
· darabka fahéj
· 8-10 szem szegfűszeg

A szilvákat megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk. A többi hozzávalót felforraljuk és a szilvát kis adagokban 2-2 percre belemártjuk. Egy nagy tálba tesszük, leöntjük a lehűlt lével és azt másnap, harmadnap megismételjük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk és árnyékos helyen tároljuk.

Ecetes uborka

Hozzávalók:

  • 6-8 cm-es friss uborka
  • kapor, torma
  • gyömbér
  • ecet
  • cukor
  • víz

Az uborkákat vízben tisztára mossuk, majd befőttes üvegbe tesszük. Egy liter vízhez 2-3 dl ecetet, 2 dkg sót és 4dkg cukrot adunk, forraljuk, majd langyosra hűtve az uborkára öntjük. Celofánnal letakarjuk az üveget és hűvös helyen tároljuk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja