SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A ropogós házi kenyér titka

Családinet [cikkei] - 2023-11-27
 [X]

Akár Budapesten élünk, akár vidéken, nincs is finomabb, mint az otthon sütött házi kenyér íze és zamata. Ezt már nagyanyáink is tudták. A házi kenyér sütése a régmúltra tekint vissza, eredete a távoli Egyiptomból indult, amikor még kovásztalan kenyeret sütöttek. Úgy nézett ki, mint a mai pita kenyér és alakja a palacsintához hasonlított. A tál falán az előző kenyértésztából lerakódott maradékoknak köszönhetően a rómaiak felfedezték a szárított élesztőt. Ez az élesztő segített nekik még jobban felfuttatni a kenyeret. Az Egyiptomból induló kenyér az évek során az egész világban elterjedt. A 17. században a szárított élesztőt felváltották a sörgyári üledékek. A kenyér minden háztartás része lett, amíg fel nem találták a gabonamalmot.
A ropogós házi kenyér titka

A hagyományos kovászos kenyér csak később került a háztartásokba. Mivel azonban a kovászos sütés elég sok időt vett igénybe, a 19. században megjelent a színen egy gyorsabb megoldás - az élesztő. Azzal, hogy az otthoni kovász helyett élesztőt használtak, forradalom ment végbe a kenyértészta kelesztésében. Élhetünk Budapesten, vagy Magyarország bármely területén, az élesztős kenyeret bárki elkészítheti házilag is. Az élesztő pedig kedvezményes áron fellelhető a Lidl akciós újságok lapozható változatainak hasábjain, köztük a Lidl Budapest akciós újság felületén is, de a Lidl vidéki üzleteinek polcain is megtalálható kedvező áron.

Kovászos házi kenyér

A házi kovászos kenyér sütésekor nem használnak adalékanyagokat vagy tartósítószereket. A kovász lisztből és vízből áll. A kovászban tejsavbaktériumok keletkeznek, amelyek segítenek lebontani a glutént és a gabona más részeit. Ezek a baktériumok hasznosak az emberi szervezet számára, mert könnyebben emészthetők. A kovászos termékek előnyei, hogy könnyebben emészthetők, táplálóbbak, hosszabb az eltarthatóságuk, még tartósítószerek hozzáadása nélkül is, teljesen vegyszermentes, alacsonyabb glikémiás indexű, savtalanítja a szervezetet, a belőle készült termékek a gyermekek számára is alkalmasak, a kovászos termékeket allergiában szenvedők is fogyaszthatják, például hisztamin intoleranciás betegek, a kovász támogatja a szervezet védekezőképességét, segít a gyomorégés problémáinak megoldásában, a kovászos termékek kifejezetten finomabb ízűek, mint az élesztős társaik. Ha van rá elég idő, semmi sem pótolja a házi ropogós kovászos kenyér illatát és ízét. A hozzávalók pedig kedvező áron beszerezhetőek itt.

Élesztős kenyér

A házi élesztős kenyér gyorsabb alternatíva, mint a házi kovásszal sütés. Az élesztőt melaszból állítják elő, amely a cukorgyártás hulladéka. Ez egy komplex készítmény - mesterségesen tenyésztett alkoholos erjesztésű baktériumok és számos adalékanyag vegyülete. Az élesztő fő feladata a tészta kelesztése, ami 5-ször gyorsabb, mint a házi kovászé. Azonban az élesztő terheli az emberi szervezetet, túlzott savasságot és emésztési problémákat okozhat, de B- és C-vitamin forrásként jótékony hatással van a májra, a haj és a köröm erősségére.

Ízletes házi kovászos kenyér lépésről lépésre

Ha úgy döntött, hogy a házi kenyér megfelelő az Ön számára, lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni. Többféle házi kenyér is elkészíthető otthon. Legismertebbek a hagyományos kovászos kenyér, fehérkenyér, tönkölykenyér, teljes kiörlésű kenyér. Mivel a házi kovász számtalan egészségügyi előnnyel jár, a kovászos kenyér nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Elkészítése egyszerű, bárki megbirkózhat vele. A kovász elkészítési folyamata azonban picit hosszadalmas. Ez ugyanis egy élő szervezet, amely fokozatosan növekszik, erősödik és életciklusokban fejlődik. A házi kovász elkészítése körülbelül két hétig tart. Ennek során elsősorban a liszt minőségére, a levegő hőmérsékletére 30 °C-ig és az etetés rendszerességére kell figyelni. Ha már kész a kovászunk, a kenyértészta alap elkészítéséhez adjunk 60 g vizet és 60 g lisztet 60 g házi kovászhoz, keverjük össze, és hagyjuk lefedve 9-12 órán keresztül. Ha kész az alaptészta, adjuk hozzá a többi hozzávalót is: 320 ml langyos víz, 400 g liszt, só. Kézzel vagy konyhai robotgép segítségével gyúrjuk a tésztát, majd hagyjuk letakarva kelni.

Közben, amíg a tészta kel, óránként 1-szer hajtsuk össze azt. Ha nincs időnk, kihagyhatjuk ezt a szakaszt, vagy szükség szerint lerövidíthetjük. Ha az erjedést szeretnénk segíteni, adjunk a tésztához egy kanál mézet, édesgyökér kivonatot, vagy rizsmalátát. Miután megkelt, a tésztát jól lisztezett deszkára borítjuk. Kezdjük el formálni a tésztát kézzel, pontosabban a tenyér szélével, miközben lassan forgatjuk, hogy megfelelően formázódjon. Az így feldolgozott, nem ragadós tésztát helyezzük át egy tálba, ahol megkel. A cipó formáját a kelesztőtál típusának megfelelően alakítsuk ki. A tepsibe helyezés előtt vonjuk be a cipót hajdinaliszttel. Majd a kenyértésztát letakarjuk és kelni hagyjuk. Ujjpróbával ellenőrizhetjük, hogy a kenyér megfelelően kel-e. Ezután tegyünk egy tepsit a sütő közepére és egy régi párolótepsit a sütő aljára. Állítsuk be a sütőt 250 °C-ra az alsó és felső sütés funkcióval. Amint betettük a kenyeret a sütőbe, öntsünk körülbelül 2 dcl vizet a forró alsó tálcára, és gyorsan csukjuk be a sütő ajtaját. Ha eleinte kissé folyós a tészta, ne essünk pánikba. A jól felmelegített sütő és az azt követő párolás segíti a kenyér szép "felfúvódását". Süssük a kenyeret 250 °C-on az első 10-15 percben, majd vegyük ki a párolótálcát. Csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C-ra, és süssük további 30-40 percig. Ha szeretnénk tudni, hogy megsült-e a kenyér, koppintsunk rá. Ha a kenyér üresnek hangzik, akkor kész. Ezután tegyük rácsra a kenyeret és hagyjuk kihűlni.

Kovászos kenyér tárolására a legjobb választás a vászonzacskó. Ha nincs ilyen zacskónk, akkor tiszta törlőruhában tárolhatjuk. Mindkét esetben ajánlatos először sütőpapírba csomagolni a kenyeret. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: dobrotyzkuchyne.sk

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.
Személyre szabott fogtisztító eszközökkel hatékonyabban előzhetők meg a fogágybetegségek

Személyre szabott fogtisztító eszközökkel hatékonyabban előzhetők meg a fogágybetegségek

Rendszeres fogmosás és nem megfelelő méretű, helytelenül alkalmazott fogköztisztító használata mellett is kialakulhat fogínygyulladás és fogágybetegség - derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Személyre szabott szájhigiénés eszközök használatával és megfelelő betegedukációval azonban elkerülhetők, s akár visszafordíthatók a fenti folyamatok, és a szájüreg egészsége hosszú távon megőrizhető.
Színesek, illatosak és légúti tüneteket is okozhatnak ezek az ünnepi kellékek

Színesek, illatosak és légúti tüneteket is okozhatnak ezek az ünnepi kellékek

A gyertyák kellemes dekorációs kiegészítői otthonainknak, melyeket a karácsony közeledtével egyre gyakrabban lobbantunk lángra, ezzel is emelve az ünnep fényét. Dr. Potecz Györgyi, az Allergiaközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint azonban az illatgyertyák jelentős mértékben hozzájárulhatnak a beltéri levegőszennyezéshez, és légúti irritációt is kiválthatnak az arra érzékenyeknél.
Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.
A szerkesztő ajánlja