A csábító csokoládé
Singola Edit [cikkei] - 2008-06-11
Létezik egy édes finomság, ami ugyan hizlal, rongálja a fogakat, mégis annyira ellenállhatatlan. Ez nem lehet más, mint a régóta oly közkedvelt, csábító krémes csoda: a csokoládé.
A csokit több mint 3000 éve alkották meg Mexikóban a maják. Akkor még folyékony formában fogyasztották. Kakaóbabból, vízből, lisztből főztek italt, amelyet vaníliával, chilivel ízesítettek. Ez a fűszeres innivaló remek üdítőnek bizonyult és világszerte elterjedt. Szilárd halmazállapotban először Angliában készítettek csokoládét. Azóta számos ízesítésben és változatban sok-sok gyerek, felnőtt és Gombóc Artúr kedvencévé vált.
De mitől olyan ízletes és kívánatos ez az édesség? Közel 300 összetevő alkotja a csokoládét, köztük olyan anyagok, amelyek rendkívül fontosak az ember számára, például vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok. Tehát a csoki nem csak örömünkre szolgál, de egészségünket is előnyösen befolyásolja, természetesen csak mértékkel. Vizsgálatok kimutatták, hogy javítja a közérzetet, csökkenti a koleszterinszintet, hasznos szélütés, valamint szívroham és érelmeszesedés ellen, ezenkívül javítja a vérkeringést, élénkít, növeli az érzéki vágyat és teljesítmény fokozására is alkalmas. De gondoljunk csak arra, hogyan érezzük magunkat, amikor ellenállhatatlan vágyat érzünk egy kis csoki után. Sokszor örömünket, bánatunkat, csalódásunkat, félelmünket egyaránt csokoládéba folytjuk. Mindez azzal magyarázható, hogy ez a csábító csemege hangulatjavítót, koffeint is tartalmaz, és fokozza a boldogsághormon termelődését. Mindent összevetve, ne érezzünk bűntudatot, ha csokoládéra áhítozunk, de mindenképp tartsunk léptéket!
A csokit felhasználhatjuk egyéb desszertek készítéséhez is, például fagylaltok, sütemények, pudingok, torták, krémek ízesítéséhez, amelyekkel megédesíthetjük mindennapjainkat.
Néhány egyszerű és gyors recept:
Csokoládéfagylalt
Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg kakaó, 3 szelet reszelt csokoládé, 1/2 liter tej.
A hozzávalókat összekeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, majd lehűtjük és megfagyasztjuk.
Csokoládéfelfújt
Hozzávalók: 7 dkg margarin, 3 tojás, 10 dkg porcukor, 1,5 zsemle, 7 dkg mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 5 dkg étcsokoládé.
A margarint és a porcukrot jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejben megpuhított zsemlét, majd a reszelt mandulát, a vaníliás cukrot, a sütőport, az étcsokoládét és a tojások keményre vert fehérjéjét. Végül előmelegített sütőben lassan sütjük.
Csokoládépuding
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 szelet csokoládé, 6 evőkanál darált dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa, vaj, liszt.
A tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a megpuhított csokoládét, a tojásfehérjéből vert kemény habot, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát is. A masszát vajjal kikent és kilisztezett formába töltve ¾ órán át gőzöljük.
Csokoládé lepény
Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg cukor, 5 dkg vaj, ¼ liter tej, 4 dkg kakaó, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
A tojást a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a kakaót, alaposan elkeverjük, beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, a maradék tejjel pedig felhígítjuk. Jól kidolgozzuk, kizsírozott, kilisztezett tepsiben sütjük.
Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg kakaó, 3 szelet reszelt csokoládé, 1/2 liter tej.
A hozzávalókat összekeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, majd lehűtjük és megfagyasztjuk.
Csokoládéfelfújt
Hozzávalók: 7 dkg margarin, 3 tojás, 10 dkg porcukor, 1,5 zsemle, 7 dkg mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 5 dkg étcsokoládé.
A margarint és a porcukrot jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejben megpuhított zsemlét, majd a reszelt mandulát, a vaníliás cukrot, a sütőport, az étcsokoládét és a tojások keményre vert fehérjéjét. Végül előmelegített sütőben lassan sütjük.
Csokoládépuding
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 szelet csokoládé, 6 evőkanál darált dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa, vaj, liszt.
A tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a megpuhított csokoládét, a tojásfehérjéből vert kemény habot, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát is. A masszát vajjal kikent és kilisztezett formába töltve ¾ órán át gőzöljük.
Csokoládé lepény
Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg cukor, 5 dkg vaj, ¼ liter tej, 4 dkg kakaó, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
A tojást a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a kakaót, alaposan elkeverjük, beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, a maradék tejjel pedig felhígítjuk. Jól kidolgozzuk, kizsírozott, kilisztezett tepsiben sütjük.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Három rétesrecept
Következő hír
Parfék, Fagylaltok
LEGOLVASOTTABB
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?
A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
Közösségi hozzászólások: