SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szegényből ne legyen hajléktalan

Török Monika [cikkei] - 2004-12-16
A kormány tervei szerint mindenki jól járna, ha az üresen álló lakásokat a tulajdonosok az állam által fizetett bér fejében átengednék a rászorulóknak.

A szegényből ne legyen hajléktalan

Az emberi méltóság szent, halálos vétek ettől bárkit is megfosztani - jelentette ki Szili Katalin házelnök csütörtökön a Parlament felsőházi termében, a hajléktalanság elleni küzdelemről szóló konferenciát megnyitó beszédében. A politikusoknak szerinte kötelességük megoldást találni a hajléktalanok helyzetére, de a lelkiismeretet nem lehet tüneti kezeléssel, segély- vagy ételosztással megnyugtatni.

Göncz Kinga gyermek-, ifjúsági és sportminiszter elmondta: a lakásprivatizáció is hozzájárult a hajléktalanok számának növekedéséhez. Az önkormányzati lakásokat olcsón meg lehetett venni, de csak drágán lehetett fenntartani. Miközben az energiaárak emelkedtek, egyre többen vesztették el állásukat. Az új tulajdonosok egy része nem tudta miből fizetni a rezsit - jött a kilakoltatás. Szerinte napjainkban a 400 ezret is elérheti azoknak a családoknak száma, amelyek rendszeresen késnek a közüzemi díjak vagy a hiteltörlesztések fizetésével. A városi szegények közül sokan vidékre menekülnek, de ez sem megoldás: munkahelyet nem találnak, tartalékaikat gyorsan felélik.

Megfelelő lakáspolitika nélkül nem lehet megelőzni a hajléktalanságot - állapította meg Göncz. Az adósságkezelő szolgálatok fejlesztése mellett a kormányzat a magáncsődintézmények bevezetését is fontolgatja. Magáncsődöt az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált emberek jelenthetnének, adósságuk átütemezésével az állam segítene, hogy ne kerüljenek végképp kilátástalan helyzetbe.

Ma a teljes lakásállomány mindössze öt-nyolc százaléka használható fel szociális célokra. Ugyanakkor sok olyan lakás van az országban, amely üresen áll, vagy amelyet a tulajdonosok "feketén" adnak bérbe. A kormányzat szeretné érdekeltté tenni a tulajdonosokat abban, hogy engedjék át lakásukat a rászorulóknak. Egyelőre csak elképzelésről van szó.

Úgy tudjuk, a tervek szerint a lakásokat az állam - vagy az állam által kijelölt szervezet - bérelné, és állapotának megőrzésére is garanciát vállalna. A bérleti díj túlnyomó részét is a költségvetés fizetné, de ez még mindig jóval olcsóbb lenne, mint ha különféle szállásokon helyezné el a rászorulókat. A tulajdonosok - a lakbér mellé - adókedvezményeket kapnának, a rászorulók pedig emberhez méltó körülmények között élhetnének.

forrás: czene gábor, népszabadság

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja