SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jó tanácsok kutya melegben - embernek, állatnak, növénynek, gépnek

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-16
Az a kifejezés, hogy kutyahideg, sejtjük, honnan származik, ám vajon mitől kutya a meleg? És mi köze van a kánikulához? Unos-untalan hallott (betartjuk vagy nem) jó tanácsok helyett összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert veszélyforrást és védekezési módot.
Jó tanácsok kutya melegben - embernek, állatnak, növénynek, gépnek
Állítólag a kánikula szó jelentésének van némi köze a kutyához... az ókorban római csillagászok megfigyelték, hogy a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga a nyár közepén egyszerre kel a nappal. Ez a csillag a Sirius, melyet neveznek  Kutyacsillagnak és Caniculának, vagyis Kis Kutyának is. Az ókori csillagászok vélekedését, miszerint  a Sirius okozza a nagy nyári hőséget, a mai tudósok megcáfolták, a Canicula ugyanis 80 trillió kilométernyi távolságra van a Földtől, vagyis  nem befolyásolhatja időjárásunkat.
Tehát a kutya vétlen, ellenben a globalizáció már korántsem. De meglehet, hogy a kánikulában nem a tudományos fejtegetés érdekel minket, hanem a veszélyek és a védekezés. Vegyük sorra ezeket! Kitérve a kevésbé tudottakra, hiszen vannak unos-untalan hallott jó tanácsok.

Ebédet ne délben főzzünk!


A különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Jót tesz a mentolos törlőkendő, ezzel arcunkat, csuklónkat frissíthetjük. Az idősebbek korán intézzék el a bevásárlást! A szellőztetés éjjelre, vagy a picit hűvösebb hajnalra maradjon!
A légkondicionálással vigyázzon! Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ablakot például ne 30 fokban mossunk és a befőzésnek se délben lássunk hozzá! Ez vonatkozik a főzésre is, minél korábban kavargassunk, gyorsan lehűteni és be a hűtőbe!

Nyalogassunk fagyasztott joghurtot!


A szervezet hűtésében sokat segítenek a könnyű, hűsítő levesek, gyümölcsök. Már nem is 2, hanem 3 liter folyadékot ajánlanak az orvosok. Jó ötlet mentalevelet tenni az ásványvízbe pár percre.
Fagyizáskor lehetőleg fanyar, savanykás ízűt válasszunk! E sorok íróinak saját tapasztalata: kis dobozos gyümölcsjoghurtot lefagyasztunk és ha szomjasak vagyunk, elnyalogatjuk. Nagyon kellemes! A folyadéknál ne a cukros, jéghideg, koffeint, alkoholt tartalmazókat részesítsük előnyben!  Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. A fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk. Válasszunk megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékot, hiszen a nátrium mellett a káliumot, magnéziumot és kalciumot is pótolni kell.
Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag. Nem ok nélkül nem kívánjuk nagy melegben a fűszeres, nehéz húsételeket…szervezetünk tudja, mire van szüksége.  Hideg gyümölcsleves, könnyű karalábé épp elég! A forró napokon még most is kedvenc a behűtött görögdinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll. Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket, főzeléket! Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket.
 
Bezzeg a lábgomba bírja a meleget!

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut, lenvászon alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! Most inkább felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat! Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat. Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt! Mezítláb cipőben járni kényelmes, de a lábunk gyorsan megizzadhat. Ezen segít a frottír talpbetét. És ha már a lábnál tartunk…..
A nyár veszélyei közé tartozik a nagyon kellemetlen és igen gyakori lábgombásodás és sokszor az ennek nyomán kialakuló körömgombásodás. A kellemetlen gombák kedvelik a zárt, levegőtlen, nedves felületeket, előszeretettel bújnak meg összefekvő bőrterületeken, bőrredőkben, a lábujjak között. Megtelepedésüket követően gyorsan szaporodnak, terjednek. A bajt tetézi, hogy nemcsak fertőződhetünk, de fertőzhetünk is - újra meg újra a strandon, de a nagyon zárt, nem szellőző cipő is hajlamosító tényező.

A hát bőrfelületén is jelentkezhet gombásodás egész egyszerűen attól, hogy nejlon-, nem szellőző trikót húzunk magunkra. Erre a bőrgombásodásra jellemző, hogy a háton fehér foltok láthatók napfény hatására, amelyek az időben végzett kezelés után eltűnnek. Ezzel szemben az elhanyagolt - panaszt nem okozó - fertőzés maradandó fehér foltokat eredményez.
A cipőket, papucsokat érdemes fertőtleníteni. Ehhez egy nagy és egy kis nejlonzacskóra, gyapotvattára és gyógyszertárban kapható formaldehidre (12 százalék) van szükség.

1. A vattából tépett féltenyérnyi darabot formaldehiddel átitatjuk, és a kis nejlonzacskóba helyezzük. A nejlonzacskót a lábbeli orrába tesszük, úgy, hogy a szája nyitva legyen. 
2. A lábbelit a nagyobb nejlonzacskóba helyezzük, száját elkötjük, ezzel biztosítva, hogy a formaldehid kipárologva a cipőt jól át tudja járni, de a környezetbe ne tudjon elillanni. 24-48 óráig hagyjuk így, majd a nejlonzacskót kinyitjuk, a kellékeket kidobjuk, a lábbelit alaposan szellőztetjük. A maradék formaldehid elpárolog 48 óra múlva. 

A Nap árnyékban is éget


A fájdalmas bőrpír, gyulladás a napozás után 1 órával kezdődik, és 24 órán át erősödik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, általános tünetek, fejfájás, láz hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik.
A helyi kezelés szinte azonnal nyugtatja a bőrt és csillapítja a fájdalmat. Többféle vény nélkül kapható készítmény közül válogathatunk. Enyhítik a tüneteket és elősegítik a sejtek regenerálódását pl. a kamilla, Aloe vera, levendula, körömvirág kivonatát, és a panthenolt tartalmazó készítmények.

Mindenképp szükséges a napozás utáni nyugtató készítmények használata. A leghatásosabb, ha kellemesen langyos vízzel mosakszunk meg, ezután nyugtató hidratáló (napozás utáni) krémmel kényeztetjük megviselt bőrünket.
Vigyázat, a káros sugarak az árnyékban sem kímélnek, a krémek használata ekkor is elengedhetetlen!

A hőgutának csak a neve vicces

Az egyik leggyakoribb hőártalom a hőségkollapszus (ájulás), amit a perifériás értágulat, verejtékezés eredményez. A keringési zavar ájulásban nyilvánulhat meg, mely a beteg lefektetésével, hűvös, szellős helyre áthelyezésével hamar rendeződik.
A napszúrás tünetei: fejfájás, hőemelkedés, szédülés, hányinger, hányás, hőemelkedéssel vagy lázzal kísérve. Súlyos esetben a láz igen magas is lehet, ráadásul tudatzavar, eszméletvesztés és idegrendszeri tünetek kísérhetik. Az orvosi segítség megérkezéséig a beteget fektessük hűvös, szellős helyen. Fontos a test hűtése is, szobahőmérsékletű, egész testre kiterjedő borogatással, vagy zuhannyal.
A hőguta igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet. Tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Hívjuk a mentőket! De addig is hűtsük a testet!

A babákra fehér fejfedőt!

A babák különösen sok folyadékot igényelnek. Az anyatejeseknek ebből a szempontból is szerencséjük van, mert a pótolhatatlan táplálékkal egyszersmind innivalóhoz is jutnak. A nagyobbakat gyakran kínáljuk tiszta vízzel, teával! Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak. Védjük érzékeny bőrüket is, a fejükön pedig mindig legyen fehér, jól szellőző fejfedő!

A „nyomott orrúak”, a ducik és a lihegők


Nem csak az emberek, hanem az állatok is szenvednek a nagy melegtől. Vigyázzunk rájuk is, kapjanak folyamatosan friss folyadékot, biztosítsunk számukra árnyékot.
Ugyanúgy le tudnak égni, mint az emberek. A világos színű állatok különösen ki vannak téve eme veszélynek, de a kutya, macska orra, füle is könnyen megpirul. A duci állatok hája hőszigetelőként működik, ezért őket még jobban óvni kell a nagy melegtől. Barátaink, a kutyák és a macskák nem izzadnak, viszont lihegnek. A mopszlik vagy a bulldogok, és általában a „nyomott orrúak” érzékenyebbek a hőségre, egyszerűen azért, mert nem tudnak hatékonyan szuszogni, azaz „szellőztetni”. A cicák általában a melegben állandóan nyitva tartják a szájukat és néha a nyelvüket is kilógatják… nem kell ettől megijedni. Nagyon ügyes trükk, ha a gyakran hideg vízbe mártunk egy törülközőt és a szállítókosár köré tekerjük, nyilván hosszabb utazáskor. Kedvenceink meleg bundája nyáron rövidebbre nyírható. A talpacskák különösen érzékenyek az átforrósodott felületre. Ne erőltessük a sétát, mert akár égési sérüléseket is szenvedhet macska vagy a kutya!

Gyilkos öntözés

A növények vízigénye függ a fajuktól, fajtájuktól, életkoruktól, méretüktől. Más-más módot kell választanunk a zöldséges, gyümölcsös, valamint a díszkert öntözésekor, utóbbinál kiemelve a pázsitot. A lényeg, hogy a kijuttatott víz eljusson az adott növénykultúra gyökérzónájába, és ott minél jobban képes legyen hasznosulni.
Szobanövényeink sokkal kiszolgáltatottabbak a szabadban tartott növényeknél. A kintieknek legalább ott a hajnali harmat, vagy a gyökeres „vízlelés”. Egy cserépben élő példány számára korlátozottabbak a lehetőségek. A vízigényesebb szobanövények jobban bírják a nagyobb tőzegtartalmú földkeverékben, mert a tőzeg jól tartja a nedvességet.
Az is megoldás, ha a cserép alá helyezett tálból alulról öntözzük őket, így magukat ellátják. Kapható olyan balkonláda, amelynek az alján vastag filc található. Ez szívja fel a vizet az alátéttálból. Nagy melegben a korai órákban, vagy naplemente után öntözzük meg a kinti cserepeseket, ellenkező esetben halálra ítéljük őket. És ezt nem akarhatjuk.

A számítógépek is „szenvednek”
 
Sokan nem gondolnak rá, pedig a körülöttünk lévő elektromos berendezéseket is megviseli a hőség. Az autóban, a lakás déli ablakában véletlenül se hagyjunk hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak. A forró napon tönkremegy, akár el is olvad, a mobil és a digitális fényképezőgép.
Főképp a számítógépekre érdemes ügyelni. Túlmelegedhetnek a processzorok, a videókártyák, „izzadhatnak” a kondenzátorok. Különben egy működő számítógép egy átlagos méretű szobán akár 2-3 fokot is képes melegíteni. A sokkal melegebb levegő nem minden esetben képes lehűteni a forrósodó alkatrészeket. Nyáron kiváltképp hasznos a számítógép portalanítása. Ki gondolná, hogy a legjobb hőszigetelő és hőmegtartó képessége a vastagon odapirult pornak van! Egy puha ecsettel, USB-porszívóval pár perc alatt letakarítható bármelyik masina. A gép minden nyílása legyen szabad!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja