SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülj császármetszés után természetesen!

Lénárd Orsi [cikkei] - 2013-03-28
A mai magyarországi statisztikák szerint, az összes szülésre vonatkozóan, a császármetszések átlaga túlhaladta a 30%-ot, így egyre több édesanyát és családot érint a kérdés: hogyan lesz a következő szülésnél? Ha egyszer császár, akkor újra császár, vagy van lehetőség a hüvelyi szülésre?
Szülj császármetszés után természetesen!

A VBAC (ejtése: “víbek”) rövidítés az angolból származik: Vaginal Birth After Caesarean, azaz “császármetszés utáni hüvelyi szülés”. Nemzetközi kutatások sora támasztja alá a VBAC létjogosultságát, hiszen rövid és hosszú távú következményei mind az anyára, mind a babára nézve kedvezőbbek, mint az újbóli császármetszésé.
Ma Magyarországon érvényben lévő protokoll szerint, a császármetszés után, hüvelyi szülés ajánlandó és támogatandó, ha az előző szülés és a következő várandósság körülményei ezt lehetővé teszik.

„Szülhetek-e én is császármetszés után hüvelyi úton?”
Nagy valószínűséggel igen, de ehhez egy pár dolgot tisztázni kell. Először is nagyon fontos tudni, hogy az előzetes császármetszés milyen indokkal történt. Ha esetleg olyan tényezők álltak a döntés hátterében, amik jelenleg is fennállnak (pl. a medence elváltozásai, vagy szemészeti indokból végzett császármetszés), akkor a természetes szülésre sajnos nincs esély.
Egyéb esetekben azonban általában lehetséges a császármetszés utáni természetes szülés. Ha előzőleg elhúzódó vajúdásod és „fájásgyengeséged” volt, mindez nem kell, megismétlődjön. Ugyanígy a farvégű fekvésben elhelyezkedő babádat nem feltétlenül követi faros kistesó. Természetesen a szülés kimenetelében számít az is, hogy a második várandósságod hogyan alakul. Ami nagyon jó hír, hogy a nemzetközi szakirodalom tanúsága szerint a VBAC-k több mint 70%-a sikeres, azaz 10 szülésből 7-8 baba hüvelyi úton jön a világra.



„Miért jobb, ha természetes úton szülök?"
A természetes szülésnek számos előnye van számodra és a kisbabád számára is. Hüvelyi szülést követően hamarabb felépülsz, és kevesebb fájdalomra számíthatsz, mint operáció esetén. Nem kell számolnod a műtéti szülés általános rövid- és hosszú távú kockázataival és szövődményeivel, mint pl. belső szervek sérülései, vérzés, mélyvénás trombózis stb. Kisbabádnak is könnyebb lehet az életkezdés: a szülőcsatornán átpréselődve számtalan hormonális és fizikai hatás éri, ami segít neki a külvilághoz való alkalmazkodásban. Hüvelyi úton született babák esetében kevesebb a légzési probléma és ritkábban fordulnak elő sérülések.

Összeszedtem a Dúla blogon eddig császármetszéssel, császármetszés utáni szülésekről megjelent anyagokat. Kattints és böngéssz kedvedre!

Lénárd Orsi


Lénárd Orsi
Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, mentálhigiénés szakember, kismamamasszőr

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.lenardorsi.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja