SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem kötelező védőoltások

Családinet [cikkei] - 2015-03-12
Ezek olyan fertőző betegségek elleni védelmet biztosító anyagok, amelyek a rendes, kötelező, ingyenesen járó oltási rendben nem szerepelnek, de a rizikócsoportba tartozó személyeknek, háziorvos tanácsára vagy a szülő kérésére felírhatók, megvásárolhatók és beadathatók.
Nem kötelező védőoltások

A leggyakoribbakat foglalom össze:  

• Pneumococcus elleni védőoltás (Prevenar 13/Pneumovax)

A Streptococcus pneumoniae nevű baktérium cseppfertőzéssel terjed és legtöbbször a felső légutakban, elsősorban az orr és garat területén telepszik meg. Nagyszámú kórokozó esetén, bizonyos, gyengébb immunállapotokban változó súlyosságú fertőzést okozhat. Gyermekek közül az 5, illetve még fokozottabban a 2 év alattiak érzékenyek. Súlyos esetben vérmérgezés, tüdőgyulladás, mely mellhártyagyulladással szövődhet, az agyhártyagyulladás, középfül- és arcüreggyulladás léphet fel, melyek gyakran hosszas kórházi kezelést igényelnek. A megfertőződés legnagyobb eséllyel a gyermekközösségekben (óvoda, bölcsőde) következik be.

A Streptococcus pneumoniae elleni védőoltás a 2014. június 30. után születetteknek kötelező, a korábban született, de második életévét még nem betöltött gyerekeknek választható és ingyenesen jár. A 2 év felettieknek a háziorvos által receptre felírható. Az oltási sor három adagból áll, melyből az első kettőt 1 éves kor alatt, két hónap különbséggel, a harmadikat 1 éves kor felett ajánlott felvenni.

• Rotavirus elleni védőoltás (Rotateq/Rotarix)

A rotavirus széklet útján terjed, fertőzés során emésztőrendszeri panaszok léphetnek fel. A fő tünet súlyos, vizes állagú hasmenés, esetleg hányással társulva, mely jelentős folyadékhiányhoz, kiszáradáshoz vezethet. A rotavirus fertőzést a gyermekek elsősorban közösségben kaphatják meg, ezért a nagyobb csecsemők, kisdedek a legérintettebbek.

A rotavirus elleni védőoltás választható, nem kötelező, háziorvos által receptre felírható. A többi oltástól eltérően nem injekció formájában, hanem szájon át adagolandó. 2 alkalommal szükséges beadni a Rotarix-t és 3 alkalommal a Rotateq-t. Fontos, hogy az oltási sort fél éves korig be kell fejezni, ezután már nem ajánlott az oltás felvétele.

• A járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás (Meningitec, Menjugate, NeisVac, Bexsero, Menveo)

A Neisseria meningitidis nevű baktériumnak több csoportja ismert. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, leginkább közösségben fertőződhetnek vele a gyermekek és a felnőttek. Legveszélyeztetettebb a csecsemő és az egészen fiatal felnőtt korosztály
A fertőzés súlyos következménye lehet a gennyes agyhártyagyulladás, mely nemcsak hosszas kórházi kezeléssel járhat együtt, de nem ritkán maradandó károsodást, halált okozhat. Az optimális védettséget többszöri oltással lehet elérni.

A különböző típusú meningococcusokra különböző vaccinák vannak forgalomban.

• Kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás (Encepur/FSME-Immun)

A hazai erdőkben, mezőkön találkozhatunk olyan kullancsokkal is, melyek hordozzák az agyvelőgyulladást okozó kórokozót. Ez viszonylag ritka, de a betegség nagyon súlyos lehet, tartós kórházi kezeléshez vezethet. Azoknak a gyerekeknek, akik olyan területen élnek, vagy olyan területre mennek (pl. nyaralni, táborozni), ahol ezek a kullancsok élnek, javasolt beadni az oltást. A teljes védettséghez 3 oltás szükséges, ezért érdemes idejében, 1 évvel előbb elkezdeni az oltásokat.
A védettség megőrzéséhez a későbbiekben emlékeztető oltások felvétele szükséges.
Fontos tudni, hogy ez az oltás a Lyme-kór ellen semmilyen védelmet nem ad, az védőoltással nem előzhető meg.

• Bárányhimlő elleni védőoltás (Varilrix)

A bárányhimlő gyakori, szinte minden gyermeket érintő, fertőző vírusbetegség. Nagyon könnyen, cseppfertőzéssel terjed, egészen rövid ideig tartó kontaktus is elég a fertőződéshez. A bárányhimlő (a kiütéses betegség) önmagában általában nem súlyos, betegség, legtöbbször csak kellemetlen. Viszont néhány esetben (elsősorban immunhiányos betegekben, vagy agresszív betegség esetén) nagyon súlyos, életveszélyes, tartós kórházi kezelést igénylő szövődményekhez vezethet. Ilyenek a súlyos, elfertőződött bőrfertőzés, kisagyi gyulladás, agyvelőgyulladás, ún. Reye-szindróma (máj- és agykárosodás). A betegség felnőtt korban általában súlyos lefolyású.

Az oltás 9 hónapos kortól adható, 2 alkalommal kell oltani.

• HPV elleni védőoltás

A HPV vírus leginkább szexuális úton terjed, nőkben a méhnyakrák fokozott előfordulásával hozzák összefüggésbe. Az oltás 11 éves kor fölött adható, kortól függően 2 vagy 3 oltás szükséges a védettséghez. a 2014/15 tanév óta a 7. osztályos lányok kérhetik ingyenesen a védőoltást.

 

Dr. Vámos Ágnes

Forrás: Bethesda Gyermekkórház
Fotó:
Sanofi Pasteur / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja