SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újra megkaphatják a csecsemők a BCG-védőoltást

Családinet [cikkei] - 2015-09-14
Újra megkaphatják a csecsemők a tuberkulózis elleni BCG-oltást. Kedden megkezdődik az oltóanyag kiszállítása a szülészeti intézményekbe és haladéktalanul meg kell kezdeni a csecsemők oltását - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala hétfőn az MTI-t.
Újra megkaphatják a csecsemők a BCG-védőoltást

A pótoltások várhatóan októberben kezdődnek. A szülők erről a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai segítségével, illetve a védőnőkön keresztül kapnak majd tájékoztatást - olvasható az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményében.

A BCG-oltóanyag előállításában fennakadások vannak, melyek világszerte ellátási problémát okoztak. Az ÁNTSZ az ilyen helyzetek kezelésére megfelelő készlettel rendelkezik, ennek köszönhető, hogy júliusig a megszokott rendben adták be az oltásokat.

A készletezésnek azonban határt szab a vakcinák eltarthatósága, a kialakult helyzetet az ÁNTSZ a BCG-oltás ideiglenes átütemezésével oldotta meg, ami megfelel az előírásoknak, ugyanis a BCG-oltás 1 éves korig megfelelő hatékonyságú - közölte a hivatal.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságával, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságával együttműködve keresett alternatív beszerzési forrást, így sikerült kanadai közreműködéssel beszerezni egy bolgár gyártású BCG-vakcinát. Az oltóanyag nem ismeretlen Magyarországon, 2012-2013-ban már használták újszülöttek oltására ezt a szert.

A beszerzett oltóanyag kiszállítása keddtől kezdődhet, és még ezen e héten minden szülészeti intézménybe eljut a vakcina. A kórházaknak az oltóanyag átvételét követően azonnal meg kell kezdeniük az újszülöttek BCG oltását.
Az ÁNTSZ ugyanakkor megkezdi az elmaradt BCG-oltások pótlásának megszervezését.

A tájékoztatás szerint a vakcina többadagos kiszerelése miatt a gazdaságos felhasználáshoz 1 ampullából 5-8 gyermeket kell védelemben részesíteni. Ennek összehangolása a szülők felelős együttműködését igényli majd, ugyanis egy-egy oltási alkalommal legalább 5-8 csecsemő egyidejű jelenlétére lesz szükség.

Forrás: MTI
Fotó: Areeya/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja