SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Átmeneti oltóanyaghiány miatti változások a kötelező védőoltásokban

Családinet [cikkei] - 2015-04-21
A gyártó nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ötkomponensű védőoltást - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz érkezett gyártói jelzésre hivatkozva.
Átmeneti oltóanyaghiány miatti változások a kötelező védőoltásokban

Az ÁNTSZ közleménye szerint az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben. Az erről szóló utasítást hétfőn kapták meg a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok, valamint a védőnők.
    
Az ÁNTSZ az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek, és csaknem százezer oltóanyag késik.
    
A csecsemők a kötelező védőoltási rend alapján három alkalommal kapják meg az ötkomponensű oltóanyagot, amely a torokgyík (diphteria), a szamárköhögés (pertussis) és a tetanusz (közismert nevén DiPerTe) mellett a járványos gyermekbénulás és a Hib okozta agyhártyagyulladás ellen is véd. Ugyanezzel az oltóanyaggal oltják újra a gyermekeket egy- és kétéves koruk között.

A közlemény szerint - az országos tiszti főorvos utasítása alapján - a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemők az ötkomponensű védőoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg. A 2013. október 1. és december 31. között születettek esedékes újraoltására 21 hónapos korban kerül sor.
    
Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy mindez a betegségek elleni védettség kialakulását nem befolyásolja, és megfelel az oltóanyag úgynevezett alkalmazási előiratának (amelyet a gyógyszerészeti hatóság vizsgált és engedélyezett).
    
Az ÁNTSZ arról is tájékoztatott, hogy a járványügyi biztonság fenntartása és a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében májusban az öt említett betegség ellen átmenetileg másik két oltóanyagat alkalmaznak. Az országos tiszti főorvos utasítása rendelkezik ennek módjáról is annak érdekében, hogy emiatt a csecsemőket ne kelljen a korábbinál többször megszúrni. Így ez a beadás módjában és a vakcina összetételében is teljesen megegyezik az ötkomponensű védőoltással.
    
A hazai védőoltási rend biztonságos működtetése érdekében a kötelező védőoltásokhoz szükséges oltóanyagok beszerzése során az ÁNTSZ mindig több hónapra elegendő tartalék fenntartására törekszik. A nemzetközi piacon évek óta jelentkeztek problémák az ötkomponensű oltóanyag ellátásában, amit Magyarországon eddig a tartalékok felhasználásával lehetett kompenzálni - írták.
    
Az ÁNTSZ folyamatosan kapcsolatban áll a gyártóval a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében - közölte a szolgálat.

Összegezve: 

 

2, 3, 4 hónapos korban esedékes oltások:

2015.január 1 és március 31. között született csecsemők a kötelező oltásaikat a következőképpen kapják:

Pentaxim (DiPerTe+ HIB+ IPV) és Prevenar13 (pneumococcus) 2 hónapos korban (2015. március, április, május)

Pentaxim és  Prevenar13 (pneumococcus ) 4 hónapos korban (2015. május, június, július)

Pentaxim  6 hónapos korban (2015.július, augusztus, szeptember)

Májustól a Pentaxim helyett két oltóanyag (Tetraxim és ActHib) együtt, egy fecskendőbe szívásával oltják az érintett korosztályt.

18. hónapos korban esedékes oltás:

2013. október 1 és december 31. között született csecsemők a kötelező 18 hónapos oltást 21 hónaposan kapják (2015.július, augusztus, szeptember)


Forrás: MTI
Fotó: Baitong333/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja