SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Benőhet-e az ember feje lágya? - A játék fontossága

Singola Edit [cikkei] - 2008-07-28
A játék ősidők óta fontos szerepet tölt be mind az ember, mind az állatok fejlődésében, magatartásában. Minden kultúrában megtalálható, már a gyermekkortól követhet... egész életünket végig kíséri, de vajon "benőhet az ember feje lágya?"
Benőhet-e az ember feje lágya? - A játék fontossága

A játék a kultúra alapvető magatartásmintája. A történelem korai szakaszában a felnőttek és gyerekek életében közösen volt jelen, majd később vált a felnőttek számára a szórakozás részévé. Természetesen ez a téma is foglalkoztatja az emberiséget, mintegy 50 évvel ezelőtt jöttek létre különféle tudományágak, amelyek erre specializálódtak. Játékelméleteket alkottak, amelyek alapján definiálták mi játék és mi nem az. A játék nem munka, nem tekinthető komoly dolognak, sem produktívnak, nincs célja, a pszichológia, pedagógia és az etológia képviselői mégis egyet értenek abban, hogy a játék nélkülözhetetlen.

 Ha jobban átgondoljuk, rájövünk, hogy az egész élet egy játék. Kezdve a pici kortól való utánzáson alapuló játéktól, a gyermekek tanulási folyamatán át, a felnőttek szabadidős játékáig, minden életkorban és élethelyzetben fellelhető. Az idősek visszanyúlnak a játékhoz, például társasjátékok formájában.

 A gyermeki játéknak az életkortól függően eltérő a fontossága

0-7 éves korig: a felfedező, hintázó, mászó
7-9 éves korig: a kézzel végzett játék, a kapirgáló, lövöldöző játékok a jellemzőek
9-12 éves korig: az ügyességi és kalandos, az állatokkal való játék
12-17 éves korig: a sport- és csapatjáték kap szerepet

 Mire jó a játék? A játékot mindenképp hasznosnak tekinthetjük, mert szerepe van a tanulásban, a személyiségfejlődésben, segíti a környezethez való alkalmazkodást, a fölös energiák levezetését, a lelki traumák feldolgozásában ugyancsak hasznos.

Platón azt mondta: “Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.”  Az állítás ma is megállja a helyét, mert a játék ősi ösztönöket mozgat meg, felszínre hozza az emberben rejlő képzeleti-, érzelmi és fantáziaképeket.

A játéknak nincs célja, vagyis épp az a célja, hogy a játék fölébe kerekedjen a játékosnak. Viszont ha már nem tudja kontrollálni a játékos a játékot, elszabadul a pokol és szenvedéllyé válik, kialakul a kóros játék.

Piaget szerint a játék két világ határán áll. Az egyik az ábrándok világa, ez jellemzi a gyermeki játékot, a másik a reális világ, a felnőtteké. A gyermeknek épp az a feladata, hogy átjárót találjon a két vég között növekedése és a felnőtté válás során.

Nem szabadulhatunk a játéktól: a hangszereken is játszunk, a színész is játszik, a társadalomban betöltött szerepeinket is játsszuk.

Az ember alapjában véve Homo Ludens. Miért? Mert a játék örömet okoz, szabadságot jelent, egyfajta biztonságos menedéket a zűrzavaros világban. A játék fontossága abban is áll, hogy általa feljebbvalónak érezhetjük magunkat térrel, idővel, szükséggel, elvárásokkal. A játék nélkülözhetetlen értéke a bizalomban, feloldódásban, az elfoglaltságban és természetességben rejtőzik.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja