SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Házikedvencek tartása az egészséges élet kulcsa?

Családinet [cikkei] - 2006-08-22
A ma már népbetegségnek számító elhízás, a mozgásszegény, egészségtelen életmód ránk, emberekre és házi kedvenceinkre is világszerte jellemzővé vált. Mit tehetünk önmagunk és kedvenc állataink egészségéért?
Házikedvencek tartása az egészséges élet kulcsa?

A magyarországi számadatok lesújtóak. Az elmúlt 25 év alatt a népesség száma 5%-kal, az élve-születések száma 30%-kal csökkent. A halálozások száma másfélszerese, míg a 24-65 éves korosztályban kétszerese az Európai Unió átlagának.

A halálesetek több mint 50%-át a szív- és érrendszeri betegségek okozzák, ami az EU-átlag kétszerese. A felnőtt lakosság 35-40 %-a túlsúlyos, 18 %-a kövér. A felnőtt lakosság 2/3-a még alkalomszerűen sem sportol.

A probléma világméretű. A fejlett országokban például az elhízásból, a szív- és érrendszeri-, a daganatos, a cukorbetegségből, valamint a mozgásszervi és az emésztőrendszeri betegségekből származó halálozás eléri a 70 %-ot. Ezeknél a betegségeknél a táplálkozásnak, a fizikai aktivitásnak kiemelt szerepe van.

Nincs ez másképp a társként tartott állatoknál sem. Felmérések bizonyítják, hogy kedvenceink közt éppúgy nő a túlsúlyosak száma, a mozgásszegény életmódból eredő egészségügyi problémák mennyisége, mint az embereknél. Megállapítható tehát, hogy ezek az úgynevezett civilizációs betegségek gazdára és kedvencre egyaránt jellemzővé váltak.

Mit tehet az állattartó?

Használjuk ki, hogy egy szeretetéhes, és sok mozgást igénylő állat gazdái, társai vagyunk.

Figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra és táplálásra!

Saját étrendünkben részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült gabonaféléket, fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, nem túl zsíros tejtermékeket, sovány húsokat, heti rendszerességgel halat, de az édességekről sem kell lemondanunk, ha nem visszük túlzásba fogyasztásukat. Igyunk 1,5-2 l folyadékot.

Ami a kedvenceket illeti, legtöbben már előregyártott eledellel etetik őket. Mivel ezek általában teljesértékűek, így kiegészítést nem igényelnek. A gyártócégek termékpalettája nagyon széles, így mindenki megtalálhatja a kedvencének leginkább való eledelt. Mielőtt megterveznénk kedvencünk optimális táplálási módját és kiválasztanánk a neki legmegfelelőbb tápot, érdemes az alábbiakat átgondolni. Milyen korú az állat? Milyen fizikai aktivitású? Lakásban vagy kertben tartjuk-e? Van-e egészségügyi problémája? Milyen évszak van? Milyen termetű?

Mozogjunk heti rendszerességgel, akár együtt kedvencünkkel!

A sportnak mindannyiunk életében fontos szerepet kell betöltenie. Az állattartóknak kötelessége és felelőssége figyelembe venni és kielégíteni kedvencük mozgásigényét. Miért is ne kössük össze a miénkkel? Az egyik legalapvetőbb mozgásforma a séta vagy kocogás kedvencünkkel, de számos más sportolási lehetőségre is mód van (kerékpározás, úszás, focizás, frizbizés, stb.)

Simogassuk, szeretgessük kedvencünket!

Az ember és állat között létrejött kapcsolat számos pozitív hatást rejt magában, hiszen jó hatással van komfortérzetünkre, kedélyünkre, mások iránti nyitottságunkra is, sőt konkrét egészségügyi problémákat oldhat meg. Bizonyíthatóan csökkenti a stressz és a depresszió tüneteit. Azt is megfigyelték, hogy azok az idős emberek, akiknek életét egy kis kedvenccel való törődés feladata édesíti meg, ritkábban betegszenek meg, gyorsabban kilábalnak a betegségekből és összességében tovább élnek, mint magányos társaik.

Állattartók körében gyorsabb a felépülés még az olyan súlyos betegségekből is, mint a szívinfarktus, ráadásul az egyéves túlélési esélyek is 20 %-kal magasabbak. Állattartóknál ritkább az olyan szív- és érrendszeri rizikófaktorok előfordulása, mint a magas vérnyomás, a magas triglicerid- és koleszterinszint. Műszeres vizsgálatok kimutatták, hogy ha az ember ölében doromboló macskát tart, mintegy 20%-kal csökken az illető magas vérnyomása.

www.nana.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja