SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hasmenésjárvány (EHEC), áldozatokkal. Miért éppen a fiatal nőket betegíti meg?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2011-06-14
Miközben ijesztő mértékben növekszik az E. coli járvány Németországban és állandóan újabb és újabb találgatások kerülnek a bulvárlapok, a napi hírek élére, lényegében homályban marad egy fontos adat: a betegség az esetek többségében a fiatal nőket, asszonyokat betegíti meg. Mi lehet ennek az oka? Mit tehetünk?
Hasmenésjárvány (EHEC), áldozatokkal. Miért éppen a fiatal nőket betegíti meg?

Mindenekelőtt az EHEC rövidítésről. AZ EHEC az orvosi nyelvben helyesen írva az  ”enterohaemorrhagiás Escherichia coli” nevének rövidítése. Az „enterohaemorrhagia” jelentése: belső vérzés. Kórokozója a jól ismert Escherichia coli (E.coli) baktérium egyik típusa. Az E. coli az állatok és az ember bélflórájában is előfordul, számos törzse veszélytelennek számít, sőt része az ember normális bélflórájának, annak kipusztítása önmagában is súlyos következményekkel járhat (antibiotikus kezelések!). Az EHEC életveszélyt jelenthet, ezért fontosak azok a rendszabályok, amelyekkel a fertőzést elkerülhetjük. A fertőzés nem Németországban jelentkezett először. Első komolyabb feltűnése a 90-es évek elején az USA-ban volt. Az EHEC baktérium mérgező anyagot, toxint termel, amely károsítja a vörösvértesteket és a vérereket is, ez pedig vesekárosodáshoz, hemolitikus-urémiás szindróma (HUS) kialakulásához vezet. Németországban évente átlagosan 800-1000 EHEC fertőzés fordul elő, s ennek az 5-10 százaléka, átlagosan 60 eset vezet az életveszélyes hemolitikus-urémiás (veseelégtelenség) szindrómához, melynek 3-5 százaléka válik halálossá a WHO szerint. 2010-ben Németországban az 1000 ismert esetből 2 eset végződött halállal. Az Egyesült Államokban a becsült, mintegy 74.000 EHEC megbetegedésből 2.168 eset végződött kórházi kezeléssel és ebből 61 volt a halálos esetek száma.

 Az EHEC fertőzött élelmiszerekkel terjedhet, mint amilyenek a fertőzött darált (marha-) hús, vagy a forralatlan, nyers  tej. Ennek magyarázata, hogy ez a baktérium 10-50°C hőmérsékleten szaporodik a legintenzívebben. Általában 70°C feletti hőmérsékleten pusztul el, ezért a steakben, az alig átsütött marhahúspogácsában (hamburger) szaporodóképes maradhat.

Hol fordulnak elő?

Az EHEC a kérődzők bélrendszerében természetes módon fordul elő és ürülékkel jut a szabadba. Elsősorban a kérődzők, a szarvasmarha, kecske, juh nem kellően átsült, megfőtt húsának és nyers tejének fogyasztása, valamint az állati ürülékkel trágyázott növények, zöldségfélék elfogyasztása útján fertőződhetünk meg, azonban a pisztrángban is előfordulhat. Elterjedése egyes ételek fogyasztásával is összefüggésbe hozható, ezért „hamburger-betegség” néven is ismert. A szervezetbe jutott baktérium nem minden esetben okoz megbetegedést, amihez – többek között – egészséges bélflóra jelenlétére is szükség van,

Az EHEC fertőzésének tünetei:

  • Hasmenés
  • Véres széklet
  • Hasi fájdalom, görcsök
  • Láz
  • Fejfájás
  • Hányinger, hányás
  • Kiszáradás

Hatnak-e az antibiotikumok?

Elterjedt a sajtóban, hogy az EHEC antibiotikumokkal nem kezelhető, amit sokan úgy értelmeznek, hogy ez a baktérium nem érzékeny az antibiotikumra. Az igazság az, hogy a kórokozó egyes antibiotikumokra ugyan érzékeny, azonban a tapasztalat szerint az antibiotikumok hatására a baktérium toxintermelése nem csökken, sőt fokozódhat, ezért inkább a tüneti kezelés javasolt (infúziók!). Súlyosságtól függően azonban mégis szükség lehet antibiotikus kezelésre, amelyet azonban - az eddigi tapasztalatok szerint - a megbetegedés első három napjában meg kell kezdeni. Minden egyéb esetben ellenjavallt az antibiotikus kezelés.


Ennél a pontnál fontos egy pillanatra megállni. Mi magunk okozhatjuk ezeknek a vad baktérium törzseknek a kialakulását a gyakran értelmetlen antibiotikus kezeléssel! A kezelés során szelektálódnak ezek a toxint termelő törzsek és örökítő anyagaikat a többi törzsnek is átadhatják („megfertőzhetik”).
A terápia legfontosabb része a folyadékpótlás, lehetőleg szájon át adható rehidráló folyadékokkal, amelyek a víz mellett szőlőcukrot, nátrium- és kálium-kloridot, valamint nátrium-citricumot is tartalmaznak. Súlyos, hányással járó, kiszáradással fenyegető esetekben intravénás folyadékpótlásra is szükség van (infúziók!). A jelen  álláspont szerint nincs szükség koplalásra, de kerülendő a bélmozgást serkentő ételek és italok (pl. tejtermékek, alkoholos és koffeintartalmú italok) fogyasztása. Ugyanakkor kifejezetten ellenjavallt a bélmozgást csökkentő szerek alkalmazása, mert ez a kórokozó és a gyulladásos folyamat terjedését segíti elő.

Védekezés, megelőzés

Az EHEC fertőzéses esetek 60-100 százaléka a nyári hónapokban fordul elő, amikor több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk és gyakoribbak a kerti hússütések is. A betegség kockázata azonban jelentősen csökkenthető. Fokozottan ügyeljünk a tisztaságra! Gyakran mossunk kezet, gondosan mossuk meg a zöldségeket, legfőképpen minden olyan növényt, amely földközelben nő, terem, mint az uborka is, amit meg is hámozhatunk. A húsok és zöldségek előkészítéséhez használjunk külön vágódeszkát, konyharuhát! A késeket is gyakran mossuk le! A kérődzők húsát különösen gondosan süssük, főzzük: a húsok belső hőmérséklete („maghőmérséklete”) legyen 70°C felett! A nyers tej fogyasztását kerüljük, a tejet forraljuk fel! A Német Belgyógyászati Társaság a gyerekes szülőknek azt ajánlja, hogy ha gyermekük óvodája valamilyen nagy központi konyháról kapja az ételt, amelynek higiéniai körülményeiről nincs információjuk, biztonságosabb, ha átmenetileg maguk csomagolnak a gyereknek élelmet. Az ajánlások szerint a megelőzéshez hozzátartozik a napi többszöri alapos, szappanos, meleg vizes kézmosás is!
A Német Nőgyógyászok és Szülészek Társasága a várandósoknak azt tanácsolja, hogy kerüljék a nyers húst és a nyers tejből készült termékeket is, mivel a baktériumfertőzés nagyon súlyos hasmenéshez és veseelégtelenséghez vezethet, ami megnöveli a koraszülés kockázatát!

1. ábra
                                                                       1.ábra

A bevezetőben feltett kérdésre, hogy miért éppen a fiatal nőket betegíti meg, még nincs egyértelmű válasz.  A fertőző ágensek leginkább az időseket és a gyermekeket szokták megbetegíteni. Ez az immunrendszer működésének csökkenésével, ill. éretlenségével hozható összefüggésbe. A  hormonális rendszer annál is inkább felelőssé tehető a megfigyelt jelenségért, mert tudjuk azt, hogy az immunrendszer élettani körülmények között is eltérő mértékben működik a menstruációs ciklus egyes szakaszaiban. Miként az ábrán látható (1. ábra) a peteérésig az immunrendszer működése jó, a menzesz előtti 2 hétben azonban feltűnően csökkent. Ezt a jelenséget sokan tapasztalhatták, amikor a herpesz fertőzésük éppen a havi ciklussal mutatott összefüggést. Ezek alapján többen felvetették a progeszteron tartalmú hormonkészítmények szedésének felfüggesztését (pl. egyes fogamzásgátlók). Külön veszélyeztettek lehetnek a szteroid készítményeket szedők és a pajzsmirigy csökkent működésben szenvedők (pajzsmirigy hormonjai növelik a szervezet védekezőképességét!).

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja