SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mégsem olyan fontos? - A lázcsillapítás

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2011-06-29
Új szakmai protokoll készült a csecsemő és gyermekkori lázcsillapításról. Láznak nevezzük a testhőmérséklet emelkedését (ha nem a környezet melegsége, vagy izommunka következménye).
Mégsem olyan fontos? - A lázcsillapítás

38 fokig hőemelkedésről, 38-39 fok között mérsékelt lázról, 39-40, 5  fok között magas lázról, míg efölött igen magas lázról beszélünk. (Ezek az értékek 0,5 Celsius fokkal magasabbak szájban, fülben, végbélben mérve). Azt is tudni kell, hogy a láz nagysága, magassága nem a betegség súlyosságával párhuzamos, ezért nem szabad a testhőmérsékletből a betegség komolyságára következtetni.

Tudjuk, hogy a láznak fontos kórélettani szerepe van. Láz esetén a kórokozók szaporodása lelassul, az immunanyagok termelése nő, így a betegség leküzdéséhez a magas testhőmérséklet is hozzájárul.

Ugyanakkor a láz 40-41 ºC-ig nem okoz klinikailag értékelhető károsodást sem az agyban, sem a szövetekben. A láz (csillapítás nélkül) spontán nem emelkedik 41,7 ºC fölé.

Lázgörcs

A fő indok, ami a lázcsillapításra késztet mindenkit, a fenyegető lázgörcs. A 6 hónapos és 6 éves kor közötti lázas gyermekek 3%-ában fordul elő, és megjelenése nem függ a láz magasságától. Újabb felmérések szerint a lázgörcs, a láz csillapításával  nem előzhető meg. A lázgörcs önmagában véve egy ijesztő, de alapvetően jóindulatú jelenség, és ugyan megjelenésének esélye csökkenthető nyugtatóval, de ez utóbbi mellékhatásaival számolni kell.

Teendők lázgörcs esetén:

  • Maradjon nyugodt!
  • Ha lehet jegyezze fel a görcs kezdetét és végét!
  • Maradjon a gyermek mellett!
  • Fordítsa a gyermeket oldalára!
  • Távolítson el minden veszélyes tárgyat a gyermek közeléből( pl. éles sarkú bútorokat)!
  • Helyezzen a gyermek feje alá puha alátétet, nehogy beüsse a fejét a padlóba!
  • Ne adjon szájon át semmit a gyermeknek!
  • Konzultáljon orvossal!
    Mentő azonnali hívása indokolt, ha a görcs 5 percnél tovább tart illetve
  • Ha a gyermeke közben vízben volt és ezalatt nehézlégzése alakult ki
  • Ha fejsérülést szenvedett a gyermek
  • Ha a gyermek légzése a görcs után nem rendeződik vagy ha ajkai továbbra is kékek maradnak
    Orvosi vizsgálat indokolt továbbá, ha a görcs
  • Gyermeke első görcse
  • Ha bizonytalan annak megítélésében, rendeződött -e a gyermek állapota a görcs elmúltával.
    (forrás: OGYEI)

Összességében a láz inkább hasznos, mint ártalmas velejárója a betegségeknek, és csillapítása legtöbbször nem indokolt, de néhány esetben mégis javasolt. Ajánlott a lázcsillapítás, ha a gyermeknek fájdalma van, ha a láz miatt rossz a közérzete, ha szívbetegsége van. Sokszor a szülő megnyugvását hozza, ha adhat lázcsillapítót, és ez sem egy elhanyagolandó szempont, ugyanakkor meg kell szabadulnunk az évtizedek óta belénk rögzült lázfóbiától.

Lázcsillapításra a hagyományos gyógyszerek közül a paracetamol és az ibuprofen viszonylag biztonságos és hatásos gyógyszer. Sikertelenség esetén használható az aminophenazon tartalmú készítmény, bár ez utóbbit többen nem szívesen ajánlják, a ritkán előforduló csontvelő gátló hatása miatt.

Fontos! 12-14 éves kor alatt szalicilát tartalmú gyógyszer ne kapjon a gyermek.
A lázas gyermeket nem a láz, hanem a betegsége miatt kell orvoshoz vinni, de nem azonnal, hiszen a legtöbb lázas állapot vírus fertőzés következménye, ami spontán gyógyul. Igen, ezzel azt akarom mondani, hogy nem kell a láz miatt azonnal orvoshoz fordulni. Ez alól természetesen vannak kivételek:

Orvos  felkeresése javasolt, ha a gyermek lázas és:

  • 3-6 hónaposnál fiatalabb csecsemő;
  • Erős fejfájása, tarkómerevsége van, vagy ha a fény zavarja;
  • Légzése nehezített, fullad;
  • Nem iszik;
  • Folyamatosan hány;
  • Aluszékony vagy zavart;
  • Heves fájdalma van;
  • Bőrén vörös-lila foltok, vérzések vagy kiütések jelentkeznek;
  • Nem javulnak az enyhe tünetei 48 óra után sem.
    (forrás.OGYEI)

A láz és a velejáró rossz közérzet nagymértékben javítható alternatív (komplementer módszerekkel), és gyakorló homeopataként néhány jól bevált szert ajánlanék:

Lázas betegségekben az alacsony és közepes potenciák ( D6-D30, C6-C30) használata ajánlott. Nagyon magas, vagy hirtelen felszökő láz esetében érdemes a golyócskákat feloldani és az oldatot jól megkeverve kiskanállal (műanyag !) adagolni akár 10 percenként.
    
Lázas állapotban leggyakrabban használt homeopátiás gyógyszerek:

ACONITUM
A nagyon gyorsan és magasra felszökő láz, mely legtöbbször hidegrázással kezdődik.  A beteg bőre forró, száraz, nem verejtékes. Ha fekszik arca piros, ha felül, elsápad. Nagyon szomjas, hideg vizet kíván inni. Pulzusa igen szapora. Rémült, nyugtalan, gyakran halálfélelme van. Amint elkezd izzadni, már nem indikált ez a szer. Ilyenkor gyakorta Belladonnával kell folytatni a kezelést.

BELLADONNA
Hirtelen felszökő, magas láz. A beteg arca kipirult, lázrózsák égnek rajta. Még a fülcimpái is vörösek. Teste forró, végtagjai hűvösek, szemei csillognak, pupillái tágak, szája száraz. Nyaki erei szemmel láthatóan lüktetnek. A beteg lüktető fájdalmakról panaszkodik (fejfájás, torok- és fülfájás).  Nem mindig szomjas, de ha igen, hideg, savanyú italt kíván. Ingerlékeny beteg, aki érzékeny az érintésre, fényre, zajra, szagokra és minden külső ingerre. A lázas állapotot gyakran torokgyulladás vagy középfülgyulladás okozza.

EUPATORIUM
Reggeli órákban jelentkező magas láz, éjjel és hajnalban hűvös bőr, fázósság. Testét összetörtnek érzi, feje, mellkasa, izmai, szinte még a csontjai is fájdalmasak. Arca vörös, forró, bőre száraz, nem izzad, de ha elkezd verejtékezni, általános állapota feltűnően jobb lesz. Gyakran epét hány, főleg ha hideg italt iszik. (ezt kívánja).

FERRUM PHOSPHORICUM
Nappal kezdődő, késő délutánra rosszabbodó, lassan kialakuló, nem túl magas láz, bizonytalan, nehezen megfogható tünetekkel. A beteg arca hol sápadt, hol kipirult. Fáradt, könnyen kimerül, ennek ellenére izeg-mozog, kiugrál az ágyból. Vérzésre, főleg orrvérzésre hajlamos. Gyakran alakul ki savós középfülgyulladás, hörgőgyulladás. Jobban van hideg borogatástól.

ARSENICUM ALBUM
Gyorsan kialakuló, nem túl magas láz, égő fájdalmakkal, melyek melegre enyhülnek. A beteg annak ellenére, hogy nagyon szomjas, csak kortyolgat. Verejtékezés nincs. Általános állapota és panaszai éjjel 1 és 3 óra között a legrosszabbak. A láz is gyakran ebben az időben jelentkezik. Sápadt, nagyon fázós, szorongó beteg, aki aggódik az egészségi állapota miatt.  

BRYONIA
Fokozatosan kezdődő betegség, folyamatosan fennálló vagy állandóan visszatérő láz, nagyon száraz nyálkahártyák, erős szomjúság.  A páciens sokat iszik, bőven verejtékezik, közérzete rossz. Bárhol jelentkezik fájdalom (mellkas, fej, végtagok, stb.), az a legkisebb mozgástól is fokozódik, nyomástól javul. A beteg barátságtalan, ingerlékeny, inkább elvonul, nyugalomra vágyik, nem szereti, ha háborgatják. Izzadás, verejtékezés után megkönnyebbül, jobban érzi magát.
 
GELSEMIUM
Fokozatosan kialakuló láz hidegrázással, hőhullámokkal, bő verejtékezéssel. Hol fázik, hol melege van. Teste, végtagjai, szemhéja elnehezült, kába, reszket, remeg, erőtlen, gyenge. Melegben tünetei rosszabbodnak. Nem szomjas.
    
PHOSPHORUS
A láz nagyon sokszor tüdőgyulladás, gégegyulladás jele. Magas, csillapíthatatlan láz hidegrázással. A hidegrázás ellenére jéghideg ételt, italt kíván, amitől átmenetileg javul az állapota, de hamarosan (amint a gyomrában felmelegszik) kihányja. Égő érzés a tenyerén, hátán, torkában. Kimerült, gyenge, izzad, verejtéke tapadós. Külső ingerekre, fizikai és szellemi megterhelésre romlik az állapota. Rosszabbul érzi magát, ha a bal oldalán fekszik.

PULSATILLA
Ingadozó testhőmérséklet, borzongás, változékony tünetek, szeszélyes magatartás jellemzi az e szert igénylő beteget.  Fázós, de kívánja a szabad levegőt, és szívesen kitakarózik. Szája száraz, sem enni, sem inni nem kíván. Sírós, vigasztalásra, babusgatásra vágyik.

STRAMONIUM
Nagyon hirtelen fellépő, egyenletes, magas láz. Teste forró, végtagjai hidegek, arca lángol, szája kiszárad, nagyon szomjas. Arca erősen kipirult, pupillái tágak, szeme piros. Rohamokban jelentkező verejtékezés, mely nem hoz megkönnyebbülést számára. Rendkívül izgatott, agitált beteg, aki a lázroham alatt gyakran félrebeszél, hallucinál.
Fél a sötétben, és zavarja a villódzó fény. Nyugodtabb félhomályban, és ha nincs egyedül.
A tünetek hasonlítanak a Belladonna képre, de ott a láz felszalad-lemegy, majd újra felszalad.  A Stramonium esetében a lázmenet egyenletes, tehát, ha egyszer a láz felment egy darabig nem megy le.

Természetesen ha a beteg állapota úgy kívánja, lázcsillapításra használhatunk gyógynövényes, aroma olajas pakolásokat is.
Ami minden esetben fontos, a bőséges folyadék fogyasztás, a lenge ruházat és a lázas beteget körülvevő szeretetteljes gondoskodás.

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja