SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szobatisztaságra tanítás sikerének titkai

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2017-08-25
"Jaj, már megint...!"
Mennyivel gyakrabban hangzik el ez a mondat, mint a "sikerülni fog", mikor egy kisgyermekeknél a szobatisztaságot próbáljuk elérni.
A szobatisztaságra tanítás sikerének titkai

A szobatisztaság a vizelet és székletürítés akaratlagos szabályozása, és a megfelelő helyre ürítése, ami nyilvánvalóan együtt jár ezeknek a visszatartási képességével. Ez az akaratlagos szabályozás a gyermekek 1,5 - 3 éves korára alakul ki, hozzátéve, hogy az időbeli szórás (főleg felfelé) igen nagy. A gyermekek többsége először nappalra lesz szobatiszta, majd ezt követi az éjszakai szárazon maradás. Megjegyzem, számos esettel találkoztam, ahol éjszaka már nem pisilt be a gyerek, de nappal bizony még előfordultak balesetek.

A különböző statisztikák szerint az 5 évesek 15-20 %-a, az iskolába indulók 10%-a, míg a 18 éven felüliek 1%-a éjszakai ágybavizelő. Bár a téma kényesnek tűnik, a fenti adatokból következik, hogy nem is olyan ritka jelenség, és szégyenkezés helyett foglalkozni kell vele, ha szükséges, segítséget kell kérni szakemberektől.

A bevizelés két formáját szoktuk elkülöníteni. Ha soha nem volt szoba- vagy ágytiszta a gyermek, elsődleges enurézisről beszélünk, míg ha már legalább ½ évig nem kellett a pelenka, majd a gyermek újra bevizel, másodlagos enurézisl van szó.
A két forma más megítélést igényel, mert az elsődlegesnél 5-6 éves korig várhatunk a kivizsgálással, míg a másodlagos formánál, a visszaesésnél hamarabb kell gyanakodni valamilyen külső hatásra, fertőzésre, vagy váratlan pszichés ártalomra. Ilyenkor a kivizsgálás javasolt még akkor is, ha a gyermek fiatal.

Az elsődleges enurézisben szenvedő gyermeknél a vizeletürítés idegpályájának és szabályozásnak a késői érése a leggyakoribb ok, de szerepet játszhatnak genetikai tényezők is, mert ezeknek az eseteknek jó részében valamelyik szülő (gyakrabban az apa) késői ágybavizelő volt. Előfordul, hogy ez éppen a gyermek problémája kapcsán kerül a felszínre.

Ha a bevizelés hátterében nem lehet szervi okot kimutatni, nem organikus enurézisnek is hívjuk, míg ha valamilyen elváltozás okozza a bepisilést, organikus eredetű enurézisnek nevezzük.
A nem organikus bevizelés hátterében pszichés tényezők a leggyakoribbak. Ilyenek lehet például egy haláleset a családban, egy válás, az óvodakezdés, kistestvér születése, agresszió a családban vagy azon kívül, és még sorolhatnám.

Az organikus eredetű bevizelés jóval ritkább (az esetek 1 %-a), mint a pszichés, de bármilyen szervi eltérés kizárása igen fontos. Ilyenek lehetnek a fejlődési rendellenességek, hormonális zavarok, húgyúti fertőzések, hólyag beidegzési zavarok, húgyúti kő, hüvelygyulladás, bélférgesség és egyebek.
 

Mikor kell kivizsgálás?
 

  • elsődleges éjszakai bevizelésnél 6 éves kor felett
  • másodlagos enurézis, ha nincs egyértelmű pszichés kiváltó tényező (pl.: kistestvér születése)
  • nappali elcsepegő vizelet
  • ha a vizelet nem jó sugárban ürül
  • fájdalmas vizelés vagy egyéb kísérő tünetek (láz, bűzös vizelet, váratlan étvágytalanság, fogyás)
  • mérhetetlen sok folyadék fogyasztása, különösen, ha nem korlátozható (akár a vázából is kiissza a vizet a gyermek). Ilyenkor egy agyban termelődő enzim hiányra lehet gyanakodni, mely a vízháztartást szabályozza.

A hólyagműködés akaratlagos szabályozása egy tanulási folyamat eredménye, amihez kellő testi és szellemi érettségre van szükség. Ez az érettség nem egy időben és nem egy pillanat alatt következik be a gyermekeknél. Vannak jelek, amiből lehet következtetni arra, hogy megérett a gyermek a szobatisztaságra, például, ha

  • zavarja a piszkos pelenka,
  • leszedi magáról a pelenkát,
  • több órán keresztül száraz marad a pelenkája,
  • érdeklődik a WC iránt,
  • esetleg jelzi, hogy bepisilt, bekakilt,
  • megérti mit várnak tőle, képes egyszerű utasítások elvégzésére egyéb téren,
  • széklete meghatározott időben ürül,
  • a szükségletét, azaz a záróizmait akaratlagosan szabályozni képes.

Ilyen és hasonló megnyilvánulások arra utalnak, hogy érdemes megpróbálni a pelenka elhagyását.
 

Szobatisztaságra szoktatás

Először is értessük meg, beszéljük meg a gyermekkel, mit is várunk tőle. Nyugtassuk meg, hogy menni fog, segítünk. A személyes minta (szülő, testvér WC használata) nagy segítség ebben.

A nyár, a meleg időszak a legmegfelelőbb a szoktatásra, hiszen könnyebb egy kisnadrágot lehúzni a gyerekről, mint az anorákot, nem kell félni a megfázástól átvizesedés esetén, és a gyerekek is örömmel veszik, hogy nem dunsztolódnak a vastag pelenkában. A legtöbb gyerek pár napos, pár hetes próbálkozás után rájön, hogy vissza tudja tartani a vizeletét, és jelezni tudja a szüleinek.

Ha sikerül a bilibe, bokorba, WC-be pisilni, dicsérjük meg az ifjú hölgyet vagy a kis lurkót, ha nem sikerül, biztassuk, majd fog sikerülni.

Ahány gyermek, annyi féle, és legalább ennyi inspiráló módszer van. Nem vagyok híve a zenélő bilinek, a filmet nézhet ajándéknak, ezek igen távol állnak attól, hogy egy természetes folyamatot próbálunk megtanítani a kicsinek. Helytelennek tartom az órákig tartó trónolást a bilin játékkal, könyvvel a kézben, mesefilmet nézve, hiszen így nem a feladatra koncentrál a gyermek.
Egy dolog, ami mindig és minden gyereknél fontos, és ez a szülő következetessége és türelme. Ne sürgessük a tanulást, szánjunk rá néhány hetet, de ez alatt az idő alatt a pelenkáról való leszoktatás legyen a legfontosabb. Ennek a feladatnak néha be kell áldozni egy-egy hosszabb utat, ki kell hagyni egy-egy hosszabb vásárlást, vagy olyan elfoglaltságot, ami közben nem tudjuk a gyermeket gyorsan bilire, WC-re ültetni.
 

Mikor érdemes elkezdeni a szobatisztaságra szoktatást?

Egyénenként változó, de egy külföldi tanulmány szerint lehetőleg 32 hónapos kor előtt meg kell próbálni. A vizsgálat eredménye szerint azon gyermekek között, akiket ennél később kezdtek szobatisztaságra szoktatni, több volt a késői ágybavizelő.
 

Éjszakai ébresztés

Itt is megoszlanak a vélemények. Az éjszakai ébresztést ellenzők szerint a gyermek nyugodt alvása, pihenése fontosabb egy vizes lepedőnél, valamint a félálomban megpisiltetett kicsi azt tanulja meg, hogy lehet hólyagot lazítani álmunkban is.

Az éjszaki ébresztést pártolók pedig azt mondják, hogy a sikerélmény inspiráló, hogy a gyermek hólyag kapacitása kicsi még ahhoz, hogy 8-10 órán át tartsa a vizeletét, hogy a mélyen alvó gyerekek nem érzik az ingert kezdetben.

Nos, valószínűleg gyereke válogatja, kinek mi az hasznosabb. Mindenesetre az a kis készülék, amely éjszakára a gyermek alá helyezhető, és azonnal ébreszt, riaszt, amint a kicsi álmában elkezd pisilni, az esetek 60-70 %-ban hatékony a leszoktatásban. 
 

Hibák a bilire szoktatásnál
 

  • túl korai szoktatás, a biológiailag, mentálisan erre éretlen gyermek biliztetése
  • túl gyors siker várása, türelmetlenség (leggyakrabban az értelmileg jól fejlett gyermekeknél várnak el azonnali eredményeket, pedig az értelem csak egy része a szobatisztaság feltételeinek)
  • a gyermek megszégyenítése a kezdeti időszakban, kényszerítés, durva módszerek, büntetés
  • más gyermekkel való összehasonlítás

A bilire szoktatáshoz számos könyv ad segítséget, jó tanácsot, érdemes ezekből egyet, kettőt elolvasni.
 

Óvoda és a szobatisztaság

Minden szülő szeretné, ha óvodakezdésre már nem kellene a pelenka a gyermekének. Helyi szabályozás a felvétel kritériumának teheti a szobatisztaságot, de nincs rendelet, szabály arról, hogy csak szobatiszta gyermek mehet oviba.

Két unokám volt óvó nénijét, aki nagy tapasztalatú, minden porcikájában erre a hivatásra termett óvónő, kérdeztem erről a témáról. Abban az óvodában, ahol Kati néni dolgozik, befogadják a még nem szobatiszta kicsiket. Vállalva az ezzel járó többletmunkát, nem adnak pelenkát a bevizelő gyerekekre, de sűrűn kikísérik őket a WC-re, dicsérik, biztatják őket. Tapasztalata szerint a többi gyermek példája, a szoros kontroll, a türelem (és ezt többször kihangsúlyozta Kati) meghozza a várva várt eredményt. Kati néni véleménye szerint ki kell a szoktatás ideje alatt az alvó gyermeket vinni WC-re, még akkor is, ha a szülőtől ez egy nehezen elvárható feladat, hiszen a saját éjszakai nyugalmát kell beáldoznia néhány hétig.

Nagyon fontos - emelte ki Kati néni -, hogy eredményt csak akkor tudunk elérni, ha a szülő együttműködik az óvónőkkel, és ha otthon ugyanazon szabályok érvényesek, mint nappal a közösségben, ha a szülő is odaszánja azt a néhány hetet, türelmes és a fegyvere a pozitív megerősítés.
 

Homeopátiás segítség az ágybavizelésnél

A homeopátiás gyógymód a szervi, anatómiai elváltozásokat nem tudja megváltoztatni, a hiányzó hormont (antidiuretikus) nem tudja pótolni. Ezekben az esetekben elengedhetetlen a hagyományos, akár gyógyszeres kezelés, amellyel együtt a homeopátia kiegészítésképpen használható. Nagyon jól hat a pszichés tényezőkre, a stresszre, a szorongásra, de hat a hólyag működésére is, ami a bevizelések többségében a kiváltó vagy fenntartó tényező. Önállóan főleg az elsődleges enurézisben érdemes használni, amikor a szervi betegség kizárt.

Az enurézis homeopátiás kezelése nem csak a bevizelésre irányul, hanem az egész gyermeket kell, hogy kezelje, ezért jobb, ha egy homeopátiában jártas orvossal választjuk ki a megfelelő szert. Néhány jellegzetes tulajdonság alapján megpróbálkozhatunk önállóan is.

  • Equisetum: A gyermek az alvás első fázisában pisil be, vagy rossz álom miatt. Amikor felszínesen alszik, nem történik baleset. Ezek a gyermekek általában fázékonyak, kedvetlenek.
  • Causticum: Gyakran használt szer enurézisben. Az alvás kezdeti szakaszában vagy éjjel 3-4 óra között pisilnek be, a stresszhelyzet, a feszültség, a köhögés különösen provokálja a bevizelést. Ezek a gyermekek igen érzékenyek, ingerlékenyek, félnek a sötétségtől, a haláltól, a szellemektől, a nyilvános szerepléstől. Hajlamosak a körmök mentén megjelenő szemölcsökre.
  • Kreosotum: Ez a gyerektípus jellemzően igen fáradékony, könnyen kimerül. A bevizelés az éjszaka első felében, a túlságosan mély alvás idejében vagy álmok hatására következik be. Az ágybavizelés meleg hatására gyérül. Fogai feketén elszíneződnek, töredeznek, kilyukadnak.
  • Sepia: A gyerek enurézise az éjszaka első felében jelentkezik. Számára sokat jelent, ha este 10 óra körül fölkeltik és pisilni viszik, mert akkor az éjszaka hátralévő részében már száraz marad az ágya. A Sepia gyerek általában ideges, feszült, fél egyedül, fél a sötétben, ennek ellenére nem igazán szereti, ha ölben tartják.  
  • Silicea: Ideges, szorongó gyermek, aki okos, de önbizalomhiánya van. Testalkata sovány, hasa elődomborodó, arca háromszögletű, tekintete élénk, érdeklődő.
  • Argentum nitricum: Nem csak éjjel, de nappal is előfordul a bepisilés. Legtöbbször annyira siet, hogy nincs is ideje WC-re menni.  Mindig felpörgött és mindenen szorong. Egyik legizgulósabb szerünk.
  • Arsenicum album: A szorongó, nagyon pedáns, nagyon precíz gyermeknek adhatjuk. Jellemző, hogy nagyon fázós, fél a betegségektől, fél a sötéttől. Nagyon utálja az egyedüllétet.

A felsorolt szerek csak egy kis ízelítők a választható szerekből. A 15-30 C, CH potenciát javaslom heti 2-3 alkalommal. Javulás esetén ritkítani kell a szerek adását. Fontos, hogy homeopatával konzultáljunk, különösen bizonytalanság, sikertelenség esetén.

A pelenkától való elválás, a széklet és vizelet visszatartásának képessége normális életkori sajátosság, melyet a környezetnek (elsősorban a szülőnek) kell megtanítania gyermekének. Jó és gyors eredményt akkor tudunk elérni, ha a szobatisztasághoz vezető út pozitív megerősítésekkel, türelemmel, elfogadással van kikövezve. 

Fotó: Todd Morris / flickr

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja