SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csak nők lehetnek a Marsra utazó asztronauták - ez az oka

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-05-11
Bárkit is választanak majd, a Marsra utazni hatalmas kockázattal jár, megvan az esély ugyanis arra, hogy soha nem tér vissza. Az egyik fontos elvárás az, hogy a jelentkező csak nő lehet, és természetesen képzett szakember.
Csak nők lehetnek a Marsra utazó asztronauták - ez az oka

Lovelace Woman in Space: a nők alkalmasabbak az űrrepülésre

Már az 1950-es években is a női űrhajósok mellett érvelt a NASA Élettudományi Különbizottságának felső vezetése. Szerintük ugyanis a nők minden szempontból alkalmasabbak az űrrepülésre, mint a férfiak. A programot sem véletlenül hívják úgy, hogy Lovelace Woman in Space. 

Az indokok között szerepel, hogy: 

  • a nők teste kisebb és könnyebb, vagyis kevesebb oxigén és kalória is elegendő számukra, ezzel pedig súlyt és erőforrásokat spórolhatnak
  • reproduktív rendszerük miatt kevésbé hajlamosak a szívrohamra, mint a férfiak

Összegezve, a nők valószínűleg nagyobb eséllyel térnek vissza élve és egészségesen, hogy beszámolhassanak az útjukról.
 

Nőkkel akár 41 százalékos csökkenés is megvalósítható a tápanyagszükségletben és az oxigéntermelésben

Egy új kutatás során tovább vizsgálódtak a témában. Összehasonlították a nők és férfiak becsült oxigénfogyasztását, teljes energiafelhasználását, szén-dioxid- és hőtermelését, valamint vízigényét. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a férfiak esetében a testméret mind az energiaköltséget, mind az oxigénfogyasztást, mind a szén-dioxid-termelést, mind pedig a vízigényt jelentősen megnöveli. Egész pontosan az energiaköltséget 30 százalékkal, az oxigénfogyasztást 60 százalékkal, a szén-dioxid-termelést 60 százalékkal, a vízigényt pedig 17 százalékkal. 

Összességében elmondható, hogy az amerikai férfi és női átlagtermészetű emberekre átszámolva akár 41 százalékos csökkenés is megvalósítható a tápanyagszükségletben és az oxigéntermelésben.

Vagyis előnyös lehet, ha kizárólag nők utaznak a Marsra. Gondoljunk csak bele: az űrhajó hét hónapig utazik, és az egyetlen utánpótló állomás 264,72 millió kilométerre van a Földön. Ilyenkor minden ilyen körülmény nagyon sokat számíthat. 

Indexkép: Stefan Popovici képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja