SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rohamosan terjed egy betegség Magyarországon - újabb járvány jöhet?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-05-10
Hétről hétre nő a skarlátos megbetegedések száma Magyarországon. Április végéig csaknem 2900 ember lett érintett a betegségben.
Rohamosan terjed egy betegség Magyarországon - újabb járvány jöhet?

Komoly szövődményekhez és utóbetegségekhez vezethet: súlyos lefolyású betegségként kezelték

Január óta folyamatosan nő a skarlátos betegek száma a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint. Míg január első hetében csak 33 beteget regisztráltak, februárban már 140-et, márciusban pedig csaknem 200-at. Ezzel április végéig csaknem 2900 skarlátos beteget regisztráltak - minderről a Magyar Nemzet írt. 

A skarlát komoly szövődményekhez és utóbetegségekhez vezethet, ezért korábban igen súlyos lefolyású betegségként kezelték. 

Füzi Zsolt, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó gyermekorvos azt mondta, hogy a skarlát leggyakrabban tél végén jelentkezik, ilyenkor ugyanis meggyengül az immunrendszer, ezért könnyebben elterjedhet a gyerekek körében. 

"Fontos látni, hogy nem a streptococcus baktérium gyengült az elmúlt évtizedekben, hanem a betegség korai észlelése és kezelése teszi lehetővé, hogy a kór ne váljon végzetessé. Magyarországon a betegség lefolyása azért ilyen enyhe, mert a gyermekorvosok nagyon felkészültek és korán, a fertőzést követő második-harmadik napon felfedezik. Ez segít, hogy időben elkezdődhessen a kezelés, és elkerüljük a súlyos szövődményeket" - tette hozzá a szakember. 

Antibiotikumos kezelés nélkül súlyos kimenetele is lehet a betegségnek - az Egyesült Királyságban tavaly csaknem százan vesztették életüket a skarlát miatt, köztük 21 gyermek volt.
 

A skarlát tünetei

A következő jelek utalhatnak a betegségre a hazipatika.com leírása alapján:

  • hányás
  • hidegrázás
  • magas láz
  • hasi fájdalom
  • nehezített nyelés
  • torokfájás
  • skarlátvörös torok
  • torokgyulladás
  • tüszős mandulagyulladás
  • málnanyelv
  • érdes vörös kiütések

A betegség cseppfertőzéssel terjed, már a tünetek megjelenése előtt fertőzhet a beteg. A gyerekorvos szerint ilyenkor fontos, hogy különítsük el a beteget és fertőtlenítsünk le mindent, amit a beteg használ.

A skarláttal járó jellegzetes kiütések képét itt lehet megnézni: Bőrkiütések gyermekkorban: hogyan különböztetheted meg a különféle pöttyöket? - Fényképes összefoglaló

Indexkép: Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja