SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, kruppos a gyermekem! - A kruppról, szülői szemmel

Gombásné Vígh Márta [cikkei] - 2004-04-26
Azon az éjszakán, mikor a sípolóan légző, folyamatosan köhögő gyerekkel az ügyeletre rohantunk, még semmit sem sejtettem: teljesen váratlanul és felkészületlenül ért a diagnózis: kruppos a lányom... Aztán, mikor két és fél évvel később a kisebbik lányommal (és persze velem) robogott a mentő a kórház felé, már sokkal nyugodtabban fogadtam az eseményt.
Segítség, kruppos a gyermekem! - A kruppról, szülői szemmel

Krupp... A kifejezés szinte mindenki számára ismerős, használható, pontos információval azonban csak kevesek rendelkeznek a témával kapcsolatban. Mondhatjuk, hogy szerencsére, hisz ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban még nem volt dolguk a betegséggel, másrészt azonban, szükség esetén komoly problémát jelenthet az ismeretek hiánya!

Nézzük hát, mi az, amit a kruppról tudni kell, tudni érdemes!

Nem vagyok orvos, ezért - bár több, kórházi kezeléssel végződő eset, valamint a témában folytatott hosszas kutatómunka után már némi orvosi háttér-információra is szert tettem, - mégis inkább a szülők számára is észlelhető tünetekkel és teendőkkel foglalkoznék.

Sokakban felmerül, vajon észreveszi-e, s ha igen, időben észreveszi-e, hogy gyermeke kruppos. Én azt hiszem, azt, hogy valami nincs rendben a gyerekkel, azt mindenki észre fogja venni, mert a betegség tünetei erőteljesek, jól észlelhetők.

A krupp a légutak beszűkülésével jár: nehezített légzés, száraz, ugató köhögés, fulladásszerű tünetek, időnként hányás jelzi kialakulását. Általában éjszaka alakul ki, jellemzően az őszi és a tavaszi párás, ködös, nyálkás, átmeneti időszakban. (Előfordulhat persze más évszakban, más napszakban is, de ilyenkor jóval kisebb a kialakulás valószínűsége). Kisgyermekkori betegség, leginkább az 1-6 éves korosztályt érinti, kb. 10 éves korra a krupp kinőhető!


Tehát ha arra ébredünk, hogy a gyerek csúnyán, szárazon köhög, és sípolva veszi a levegőt, azonnal vegyük fel, takarjuk be kicsit, álljunk ki vele az erkélyre/teraszra, vagy ha ez nem lehetséges, hát a nyitott ablakba, és igyekezzünk megnyugtatni. Ez a három dolog alapvető fontosságú: egyrészt a fulladó gyerek függőleges helyzetben jobban kap levegőt, tehát ültessük, fogjuk, de amíg a roham tart, ne fektessük le! A hideg, párás levegő szintén könnyíti a légzést, ezért vigyük ki a szabad levegőre, és persze próbáljuk kicsit lefoglalni, elterelni a figyelmét, hogy a sírást abbahagyja, mert ha megnyugszik, szintén javítjuk a levegőhöz jutási esélyeit! Próbáljuk minél többet itatni a kis beteget, ez a váladékoldásban fontos szerepet játszik!

S persze azonnal hívjunk orvost! A kiérkező ügyeletes megvizsgálja a gyermeket, s eldönti, hogy valóban kruppról van-e szó, s ha igen, milyen súlyos (vannak hasonló tünetekkel járó, más betegségek is, de hogy esetünkben melyikről van szó, annak eldöntése az orvos dolga). Az ügyeletes orvos kevésbé súlyos esetben otthon ellátja a gyermeket, szükség esetén kiírja a megfelelő gyógyszert, s ellátja a szülőket a megfelelő információkkal. Ha komolyabb az eset, mentőt hív.

Ilyenkor hozzávetőlegesen 2-3 napos benntartózkodásra számíthatunk, tehát a mentő kiérkezéséig a legfontosabb dolgokat próbáljuk gyorsan összepakolni! A gyerek papírjait (kiskönyv, TAJ kártya, esetleg fontos orvosi papírok, amikre szükség lehet) mindenképp vigyük, legyen a táskánkban pizsama, papucs, törölköző, tisztálkodószerek, pohár, evőeszközök, s ha még szükség van rá, természetesen pelenka, popsitörlő, popsikenőcs is. Nem árt a WC papír és a papír zsebkendő gyors táskába dobása sem...(S persze, ha mi is maradni akarunk, a csomagba be kell, hogy kerüljenek a saját dolgaink is...)

A kruppos gyermekeket a mentő (Budapesten) általában a Szent László Kórházban működő Krupp-ambulanciára viszi, de ha nekünk bármilyen szempontból kényelmesebb, kérhetjük, hogy az aktuálisan ügyeletes gyermekkórházba szállítsanak bennünket. A gyerekkórházak többségében lehetőség van arra, hogy a szülő a kórházi kezelés ideje alatt végig gyermekével maradjon. Ennek gyakorlati megvalósítása kórházanként változó, van, ahol fizetni kell az anya benntartózkodásáért, jó, ha anyagilag erre is felkészülünk!

A kruppos roham sajnos ismétlődhet. Nem törvényszerű, hogy újból előjön, de ha már egyszer előfordult, jobb, ha számítunk rá, és mindent megteszünk, hogy elkerülhessük: itassuk sokat a gyermeket, este, lefekvés előtt is, és ha köhög, éjszaka is adjunk neki pár korty folyadékot. Ha száraz a levegő a szobájában, párologtassunk. A kruppos betegeknek a hideg párásító használatát ajánlják az orvosok. (Nagyjából 10 és 40 ezer Ft közötti összegért bármelyik műszaki áruházban kapható, többféle típus létezik!) Tegyük a készüléket a gyerek ágya közelébe, a párát irányítsuk a feje felé, ezzel is sokat tehetünk mind a nyálkahártya kiszáradása ellen, mind a légzés megkönnyítése érdekében!

S ha bármit gyanúsat észlelünk, hívjunk orvost, hisz ha időben közbelépünk, jobbak az esélyeink a probléma otthoni megoldására!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja