SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a kisgyermek- és bébiételekről

Családinet [cikkei] - 2009-10-16
A bébiételek a csecsemők, kisgyermekek életkorának megfelelő különböző tápanyagigény szerint készülnek.
Fontos tudnivalók a kisgyermek- és bébiételekről

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyártóknak a bébiételeken fel kell tüntetni az energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát tartalmat, a hozzáadott vitamin és ásványi anyagok mennyiségét 100 g-ra, 100 ml-re, vagy egy adagra vonatkozóan. A bébiételek tápanyag tartalmának minél jobb megőrzése érdekében célszerű a csomagolóanyagon feltüntetett felhasználási útmutató maradéktalan betartása.

Jó, ha tudjuk...

hogy a hozzáadott vitamint és ásványi anyagot is tartalmazó bébiételekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége szigorúan szabályozott, a korcsoportnak megfelelő.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiételen található bio jelzés azt jelenti, hogy a gyártó garantálja, hogy a termék alapanyagai vegyszermentes, ökológiai gazdálkodásból származnak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiételek gyártásakor biztonsági vákuumzárást alkalmaznak, ezért azok felnyitásakor halk kattanás hallható. Ha a fedő közepe benyomható, javasoljuk, hogy tartózkodjon a termék megvásárlásától.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiétel felbontás után még a hűtőben sem tárolható napokig.

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyerekekkel már kiskorukban célszerű megkedveltetni az alapanyagok natúr ízét. Kevés cukor felhasználásával is el lehet készíteni az ételeket, italokat, így a gyerekek nem szoknak rá a túlzottan édes ízre (pl. cukros tea, édes kekszek).


Jó, ha tudjuk...

hogy ételkészítés során a só nélkülözése, vagy minimális felhasználása megelőzheti a felnőttkorban kialakuló magas vérnyomást. Vásárlásaink során is olyan termékeket keressünk, amelyek nem, vagy kevés sót tartalmaznak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a legjobb szomjoltó folyadék a víz, kerülendők az édes üdítő italok. Előnyben részesíthetők a gyümölcslevek, nektárok. Léteznek még bébivizek is amelyek bizonyos esetekben, pl. utazás során megkönnyíthetik a tápszerek es pépek elkészítését.

Jó, ha tudjuk...

hogy a vitaminok egy része hő hatására lebomlik. Az ételkészítés során törekedni kell arra, hogy a hőközlés ne tartson tovább, mint ameddig feltétlenül szükséges. Ne főzzük túl az ételeket! A főzőlevet ne öntsük ki, mert értékes, kioldott vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, ami felhasználható más étel elkészítéséhez. Részesítsük előnyben a kevés folyadékban történő párolást, amely jobban megőrzi az alapanyag vitamintartalmát, élvezeti értékét.

Jó, ha tudjuk...

hogy az élelmiszerpiacon számos vitaminozott, ásványi anyaggal dúsított termék jelent meg, amelyeket a termék jelölésében fel kell tüntetni. Érdemes áttanulmányozni a vitaminozott élelmiszer, illetve az étrend-kiegészítők vitamintartalmát annak érdekében hogy elkerüljük a vitamin túladagolás veszélyét, hisz ez ugyanolyan káros a gyermekek szervezetére mint azok hiánya.

Ennek érdekében mindig megfelelő kontroll (orvos, táplálkozástudományi szakember) mellett és csak a javasolt időtartamig használjuk az étrend-kiegészítőket. A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget soha ne lépjük túl! A gyermekek vitaminszükséglete eltér a felnőttekétől, 2 és 6 éves kor között pl. a következő vitamin mennyiségek napi bevitelére van szükségük:
 

A-vitamin 0,40-0,50 mg
D-vitamin 0,010 mg
E-vitamin 5-6 mg
B1-vitamin 0,7-0,9 mg
B2-vitamin 0,8-1 mg
Nacin 9-11 mg
B6-vitamin 0,9-1,3 mg
B12-vitamin 0,7-1,0 ug (mikrogramm)
C-vitamin 45 mg


Az egészséges tápláplálkozás alapjait már gyermekkorban meg kell alapozni. A változatos, minden tápanyagot megfelelő arányban tartalmazó kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a gyermek szükséges napi energia-, vitamin-, ásványi anyag ellátottságát.

Betegség esetén szükség lehet a hiányzó vitamin, ásványi anyag pótlására. A vitaminozott élelmiszereken, étrend-kiegészítőkön feltüntetett RDA (recommended daily allowance) jelzés a napi ajánlott bevitelt jelenti. A vitamin- és ásványi anyag tartalmat az RDA %-ában is jelölni kell. Tehát a %-os érték minden esetben úgy értendő, hogy az adott készítmény, adott mennyiségben a fent említett anyagok napi ajánlott szükségletének mekkora hányadát fedezi.

forrás: www.nfh.hu
Indexkép: Ben_Kerckx/pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja