A csőben sütéshez nem cső kell
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-03
Sütőben sütés, méghozzá ropogósra sült sajt vagy zsemlemorzsa alatt, amik a puhára sülést eredményezik és megakadályozzák az étel kiszáradását. Tulajdonképpen ez a csőben sütés, a gratinírozás titka.
Ez a konyhatechnikai eljárás, melynek alapja a pirítás és a sajtos tejszínes, vagy tejes, tejfölös kéreg, francia eredetű.
A nyár kiváltképp alkalmas ezen sütési mód alkalmazására, mert a friss zöldségek gyorsan elkészülnek és könnyű vacsorát, egészséges ebédet jelentenek. Tulajdonképpen bármit lehet gratinírozni, halat, szárnyast, burgonyát, zöldséget, sőt még gyümölcsöt is. Hogy lerövidüljön a sütési idő, érdemes a hozzávalókat előpárolni, vagy apróra szeletelni. A felvágott hozzávalók félig fedjék egymást a tűzálló tálban, hogy minél nagyobb felületet kapjunk. Amikor az edényt megpakoltuk, locsoljuk meg tejszínnel vagy tejjel. Arra kerül a sok sajt, megszórjuk zsemlemorzsával és tehetünk rá még vajdarabkákat. Az előmelegített sütőben óvatosan emeljük a hőmérsékletet. Arra kell ügyelni, hogy a teteje ne égjen meg, hiszen az égett étel káros az egészségre. Ha barnulni kezdene, amire a sajt miatt hajlamos, inkább takarjuk le alufóliával. A csőben sütés praktikus, hiszen egyszerre készül el minden. Arról nem beszélve, hogy a forró sütőben a fehérjerészecskék és a keményítő illatos, zamatos, gusztusos kérget alkot az „alkotás” tetején.
Talán leggyorsabb elkészítési módja, ha forrásban levő vízben úgy negyedóráig főzzük, majd papírtörlővel letörölgetjük, kivajazott tűzálló tálba tesszük, szórunk köré, meg rá zsemlemorzsát, nyakon öntjük tejföllel, só bors fűszerként elég rá, majd kemény sajtot reszelünk a tetejére, és betesszük a sütőbe, ahol pirosra sütjük.
Fenséges tejfölös csirke
Hozzávalók:
· kb. 10 csirkecomb (alsó-felső comb vegyesen)
· 1 dl olaj (lehet olíva olaj is)
· 1 dl víz
· ízlés szerint fűszerek vagy fűszerkeverék
· 5 dl tejföl, jó sok sajt
A megtisztított, megmosott csirkecombokat megsózzuk, befűszerezzük ízlés szerint. Tepsibe teszzük, ráöntünk kevés vizet és olajat, majd alufóliával letakarva puhára pároljuk. Az alufóliát levesszük, a tejföllel bőségesen befedve sütjük tovább, amíg a tejföllel együtt átsül a hús. Rendkívül finom, könnyen elkészíthető. Nem szükséges hozzá garnírung, könnyű saláta is megteszi.
Hozzávalók:
· kb. 10 csirkecomb (alsó-felső comb vegyesen)
· 1 dl olaj (lehet olíva olaj is)
· 1 dl víz
· ízlés szerint fűszerek vagy fűszerkeverék
· 5 dl tejföl, jó sok sajt
A megtisztított, megmosott csirkecombokat megsózzuk, befűszerezzük ízlés szerint. Tepsibe teszzük, ráöntünk kevés vizet és olajat, majd alufóliával letakarva puhára pároljuk. Az alufóliát levesszük, a tejföllel bőségesen befedve sütjük tovább, amíg a tejföllel együtt átsül a hús. Rendkívül finom, könnyen elkészíthető. Nem szükséges hozzá garnírung, könnyű saláta is megteszi.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Királyi, vagyis bazsalikomos
Következő hír
Multikulti kuszkusz
LEGOLVASOTTABB
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés
A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Közösségi hozzászólások: