SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Királyi, vagyis bazsalikomos

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-01
A tömlős sajt kiváló sűrítő - nem csak ehhez az olaszos finomsághoz, melynek elhagyhatatlan eleme a bazsalikom, ez a joggal közkedvelt fűszer.
Királyi, vagyis bazsalikomos
A bazsalikomot több mint kétezer éve használjuk. Régen az eladó lányok bazsalikomlevelet hagytak az ablakpárkányukon, hogy felhívják magukra a fiatalemberek figyelmét.
Nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek jelentése a király, királyi. Nevezték még a növények királyának  is. A mentafélékkel áll rokonságban és valószínűleg Indiából származik. Az egykori görög és római orvosok úgy vélték, hogy ez a növény az ellenségeskedés és a téboly szimbóluma és azt hitték, csak akkor tudják termelni, ha magját szitkok közepette vetik el. Teljesen másképp vélekedtek szegény bazsalikomról a középkori Európa más területein. Úgy vélték, hogy a bazsalikomot csak gyönyörű nők ápolhatják. A romantikus szerelemnek is szimbóluma lett.
Nem csak fűszerként ismert és közkedvelt, hanem aromaterápiára is kiváló, frissítő, tonizáló hatással van a bőrre. Nyolc vízben főtt bazsalikomlevél állítólag enyhíti a belső fájdalmakat. Kongó központi részein a bazsalikomot gonosz szellemek elleni harcra használják. A bazsalikom mindezen túl mágikus hatással is rendelkezik, szerelmet és gazdagságot hoz. A fentieken kívül ördögűzésre is használják. Úgyhogy csak legyen belőle otthon mindig – tasakban vagy cserépben!

Capri saláta

A mediterrán konyhában nélkülözhetetlen. Édes és fűszeres illata különösen Olaszországban népszerű. A főzés során a bazsalikom pompás aromája nagyon hamar megsemmisül, ezért az apróra vágott bazsalikom leveleket gyakran a hideg, vagy meleg ételekre csak a felszolgálás előtt szórják rá. Híres az Insalata Caprese, azaz a  Capri saláta. Paradicsom szeletekre halmozunk krémes, puha Mozarella-sajtot és apróra vágott bazsalikom leveleket, majd ízesítsük aceto balsamico (balzsamecet) és kiváló olívaolaj keverékével.

Az olasz konyhában a bazsalikomot gyakran a paradicsommal együtt használják, például  olívabogyóval, kapribogyóval és fokhagymával, hogy ízletes paradicsomszószt készítsenek belőle. A paradicsomból, olívaolajból, vörösborecetből és bazsalikomból összeállított saláták nagyon egyszerűek, de nagyon ízletesek is. A bazsalikomot az olaszok ritkábban használják húsételekben, odavalónak az oregánót (vadmajoranna) tartják.
Érdemes tudni, hogy a frissen szedett bazsalikomnál nincs jobb, kevesebb is kell belőle, a szárított bazsalikom csak hat hónapig áll el, és az íze kevésbé intenzív, mint a friss növényé. Ha boltban vásárolunk szárított bazsalikomot, egyszerre csak kis mennyiséget vegyünk, hiszen nem tudhatjuk, mióta áll a polcon.

Bazsalikomos paradicsomos

8 cikk fokhagymát apróra vágunk, 1 dl olívaolajban megdinszteljük. Ezután beleborítunk egy doboz hámozott paradicsom konzervet  (a paradicsomot feldaraboljuk). Kicsit fortyogtatjuk, majd belenyomunk 2 kempingsajtot, egy 3,3 dl-s főzőtejszínt, 1 evőkanál bazsalikomot (szárított is jó) és kevés ételízesítőt. Összefőzzük, és amikor kész, még egy evőkanál bazsalikomot belerakunk, majd levesszük a tűzről.

Közben megfőzzük a tésztát (bármilyen formájú alkalmas), amit beleforgatunk a raguba. Önállóan és hús mellé is finom. Különben a kempingsajt kiváló sűrítő – tejföl helyett is. De ez az étel bazsalikom nélkül mit sem ér!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja