Vargabéles öntettel, lépésről lépésre
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-23
Ha már kapható mirelit réteslap, miért ne készítsünk felhasználásával vargabélest? És ha már a természet gondoskodik a friss, finomabbnál finomabb gyümölcsökről, miért ne készítsünk a jobbnál is jobbat?
Az alábbi mennyiségből csak olyan nyolc adagnyi lesz. Ennek a hozzávalói jönnek először.
A tésztához kell 4 db réteslap, 10 dkg olvasztott vaj. A töltelékhez:
125 g száraz, széles metélt tészta
30 dkg tehéntúró
5 dkg cukor
5 dkg tejföl
kicsi vaj,
A tésztához kell 4 db réteslap, 10 dkg olvasztott vaj. A töltelékhez:
125 g száraz, széles metélt tészta
30 dkg tehéntúró
5 dkg cukor
5 dkg tejföl
kicsi vaj,
2 tojás kettéválasztva
kevés reszelt citromhéj, vanília (cukor is jó), mazsola (el is maradhat)
Az öntethez:
30-40 dkg eper vagy málna, vagy meggy
9 dkg cukor
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2. A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
3. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot megkenve, kibéleljük a 3 megmaradt teljes réteslappal.
4. A mazsolát áztassuk be egy bögre vízbe! (felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla)
5. Odateszünk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni, teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzük a vízben 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
6. A túrót villával áttörjük.
7. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük. Félretesszük.
8. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük.
9. Mindent összevegyítünk, a túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10. A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal, ráhajtjuk.
12. A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük.
13. 170 C-on 40-50 percig sütjük.
14. Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntetet. A gyümölcsöt összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
15. Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.
Ha ennek a dupla mennyiségéből készítjük (ez a réteslapra is vonatkozik), jobban járunk, mert nagy sikere lesz. A nagyobb mennyiséghez alkalmasabb a tepsi. De nem a forma a lényeg…
kevés reszelt citromhéj, vanília (cukor is jó), mazsola (el is maradhat)
Az öntethez:
30-40 dkg eper vagy málna, vagy meggy
9 dkg cukor
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2. A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
3. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot megkenve, kibéleljük a 3 megmaradt teljes réteslappal.
4. A mazsolát áztassuk be egy bögre vízbe! (felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla)
5. Odateszünk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni, teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzük a vízben 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
6. A túrót villával áttörjük.
7. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük. Félretesszük.
8. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük.
9. Mindent összevegyítünk, a túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10. A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal, ráhajtjuk.
12. A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük.
13. 170 C-on 40-50 percig sütjük.
14. Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntetet. A gyümölcsöt összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
15. Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.
Ha ennek a dupla mennyiségéből készítjük (ez a réteslapra is vonatkozik), jobban járunk, mert nagy sikere lesz. A nagyobb mennyiséghez alkalmasabb a tepsi. De nem a forma a lényeg…
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Rágicsálós finomságok
Következő hír
Lekvárok a nyár közepén
LEGOLVASOTTABB
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés
A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Közösségi hozzászólások: