SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Láttál-e már valaha csipkebogyó rózsát...

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-23
A csipkebogyót régóta ismerhetjük hecsedli lekvárként és teaként nagyanyáink konyhájából, valamint népi gyógyászati felhasználásáról. Ne restelljünk szedni a bokrokról, amelyekkel sétánk alkalmával találkozunk. Ha nincs ilyesmire lehetőségünk, gyógynövényboltokban is beszerezhetjük.
Láttál-e már valaha csipkebogyó rózsát...

 A friss csipkebogyó C-vitamin tartalma 3-szorosa a zöldpaprikának. Ez a természetes formában megtalálható antioxidáns jelentősen csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulását. Vese- és hólyagbántalmak esetében is ajánlott.

Hecsedli lekvár

Hozzávalók:
4 db 2,5 dl-es üveghez
80 dkg csipkebogyó 
80 dkg zselésítő cukor
1 cirom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér


A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. A megtisztított bogyókat lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Körülbelül 45 perc alatt puhára fő. A csipkebogyót a levével együtt átpasszírozzuk sűrű szitán, vagy szűrőn, majd a pépet elkeverjük a zselésítő cukorral, citromlével és a gyömbérrel (a gyömbérrel vigyázzunk, frissen reszelve nagyon erős aromája van). Kevergetve újra felforraljuk, és 4-5 percig főzzük. A habját leszedve forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk.
Hűvös helyen, kamrában tároljuk.


Csipkebogyómártás szárnyas húsokhoz

Hozzávalók:
50 dkg csipkebogyó,
3 evőkanál méz, vagy szőlőcukor,
1-2 dl édes vörösbor,
1 kisebb citrom héja,
késhegynyi őrölt fahéj

A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. Kevés vízben, lefedve puhára főzzük a citromhéjjal, majd a levével együtt átpasszírozzuk sűrű szitán, vagy szűrőn. Összekeverjük a szőlőcukorral, vagy a mézzel, csipetnyi sót teszünk hozzá. Felöntjük annyi borral, hogy még sűrű mártást kapjunk, tálalás előtt felmelegítjük.


Csipkebogyós zellersaláta szőlővel

Hozzávalók:
15 dkg friss csipkebogyó,
2 közepes zeller,
20 dkg szőlő,
2 citrom,
3 evőkanál méz,
2 evők. borecet

A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. A zellert meghámozzuk, gyufaszál vastagságú csíkokra szeleteljük, citromlevet adunk hozzá, enyhén megsózzuk. A csipkebogyót és a zellert külön-külön leforrázzuk annyi vízzel, amennyi ellepi.
Ha kihűlt, akkor a szőlőszemeket a zellerhez és a levéhez adjuk, a csipkebogyót leszűrjük és szintén a zellerhez öntjük. A borecetben elkeverjük a mézet, az előkészített salátához öntjük, majd behűtjük.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja