SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Márton napra ludat együnk, hogy jövőre bővelkedjünk

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-11-11
A néphagyomány úgy tartja, aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik. Márton-nap jellegzetes hagyományos étele a töltött libanyak, a ludaskása amely az aprólékból készül és a libasült párolt káposztával, almával, amit elkészíthetünk egész libából, esetleg combokból.
Márton napra ludat együnk, hogy jövőre bővelkedjünk

Aki kicsit másképpen szeretné elkészíteni az Ünnepi libasültet, kipróbálhatja a lekvárral-vermuttal megbolondított receptet.

Töltött libanyak

Hozzávalók:

egy libanyakbőr,
25 dkg darált hús,
vagy 25 dkg libamell
3 tojás, 1 zsemle,
1 kisebb hagyma,
tej, só, törött bors,
egy evőkanál libazsír.

A liba melléből 25 dkg-ot ledarálunk, de készíthetjük a tölteléket sertéshúsból is. A hagymát finomra vágjuk és megpirítjuk a libazsírban, két tojást keményre főzünk, megpucolunk.
A hagymát összekeverjük a darált hússal,  a beáztatott és kinyomkodott zsemlével, egy tojással, végül a sóval és törött borssal.
A nyakbőr vékonyabb részét bevarrjuk, az összekevert tölteléket részenként a nyakbőrbe beletöltjük úgy, hogy közben a két főtt tojást is belecsúsztatjuk és eligazítjuk, hogy a közepére kerüljön. Bevarrjuk a nyakbőr másik végét is, majd levesben egy órát főzzük, majd zsírral bekenve a sütőben pirosra sütjük.
Ha kicsit kihűlt, felszeletelve, tört burgonyával, savanyúsággal tálalhatjuk. Hidegtálban is megállja a helyét.


Ludaskása

Hozzávalók:

1 hízott libának a szárnya, nyaka, háta, zúzája,
50 dkg rizs, (hagyományosan köles)
40 dkg sárgarépa
25 dkg fehérrépa
1 fél karalábé
1 fél zellergumó
1 fej vöröshagyma
só, bors ízlés szerint

A libaaprólékot feldaraboljuk, a zöldségeket összekockázzuk, egy fazékba feltesszük főzni annyi vízzel, hogy ellepje. Takaréklángon addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak, ezalatt a rizst, vagy a kölest kevés libazsíron megpirítjuk, félretesszük.
Ha megfőtt a hús és a zöldség, a sóval és borssal ízesítjük, hozzáadjuk a félretett rizst, vagy kölest. Annyi vízzel pótoljuk, hogy ez is megpárolódjon, a rizsnek körülbelül 10 perc szükséges, a kölesnek több.
A lángról levéve fedő alatt hagyjuk állni még egy félórát, hogy összeérjenek az ízek. Kovászos uborka illik hozzá.


Libacomb almával, káposztával

Hozzávalók:
                                                                                                                                                                                                                                                      4 db libacomb,
4 db alma,
20 dkg aszalt szilva,
libazsír,
majoránna, kakukkfű,
só, őrölt fekete bors

Mártáshoz:

liszt, vaj,
2 dl leveslé,
1 dl narancslé

A libacombokat a fűszerekkel jól bedörzsöljük, kizsírozott tepsibe tesszük. Az almákat félbevágjuk, a magházukat kivesszük és a liba mellé tesszük, megszórjuk az aszalt szilvával.
Előmelegített sütőbe téve kevés vizet öntünk alá, teszünk még hozzá a zsírból és alufóliával lefedjük. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a húsba könnyen bele tudunk szúrni, ekkor levesszük a fóliát és pirosra sütjük. Ha készen van, kivesszük a kisült libazsírból és melegen tartjuk.
A libazsírt egy tálkába öntjük a tepsiből addig, amíg a sötét szaftos részt el nem érjük. Így lesz finom libazsírunk, a megmaradt barna szaftos részből pedig mártást csinálunk. Ebben a barna szaftban kevés vajat elmorzsolunk, liszttel megszórjuk és jól elkeverjük. Felengedjük annyi forró levessel, hogy még sűrű maradjon, felforraljuk és leszűrjük. Hozzáadjuk a narancslevet is és készen vagyunk. Tört krumplival, sült almával és az elmaradhatatlan párolt káposztával tálaljuk.                                                            

                                                                                                                                                                                                                                                         

Sült liba, lekvárköntösben

Hozzávalók:

4-5 kg-os liba
1 közepes vöröshagyma,
2 közepes sárgarépa,
libazsír,
1 kiskanál cukor,
5 evőkanál liszt,
1 l hideg húsleves,
0,5 dl vermut,
só, bors, majoránna,
áfonya vagy ribizli lekvár

A liba belsőségét kivesszük, félretesszük, a belsejét sóval, borssal, majoránnával jól beszórjuk. Egy lefedhető tálba tesszük, erre megfelelő a kacsasütő tál is, forró sütőben fél óráig sütjük.
Amíg sül a liba, a félretett belsőségeket összedaraboljuk,  a hagymával és a répával barnulásig pirítjuk a libazsíron. Ekkor megszórjuk az evőkanálnyi cukorral, és amikor  karamellizálódott szintén megszórjuk 5 evőkanál liszttel, majd ha ez is barna, felöntjük óvatosan a húsleves levével, hogy ne legyen csomós.
Ha készen van így a mártásunk, hozzáöntjük a fél liter vermutot, és az egész levet a liba alá öntjük. Mérsékelt lángon, lefedve addig sütjük, míg a liba alsó combjában könnyen lehet mozgatni a csontot.
Óvatosan kiszedjük, húsrácsra tesszük, valamint megkenjük a lekvárral a külsejét. Visszatesszük a sütőbe, és magasabb hőfokon ráégetjük a lekvárt, hogy szép lakkszerűen csillogó legyen.
A mártásunkról leszedjük a zsírt, és beforralva, hogy sűrűbb legyen, kis tálkában adhatjuk az elkészült liba mellé. Tört krumplival vagy tepsis krumplival finom.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja