SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lasagne bolognese al forno

Családinet [cikkei] - 2009-09-17
Nincs az általam követett receptben semmi rendkívüli, viszont amikor megkóstoltam...
Lasagne bolognese al forno

A mai napig abban a hitben éltem, hogy nem szeretem a lasagnét. Csodálkoztam is magamon, hogyan lehetséges ez, amikor szeretek mindent, ami olasz. Étteremben soha nem jutott volna eszembe ilyet rendelni, sőt mi több, olaszországi látogatásaim alkalmával sem éreztem úgy, hogy lasagnét ennék, mindig volt az étlapon olyasmi, amit ezerszer inkább megkóstoltam volna. Nincs az általam követett receptben semmi rendkívüli, viszont amikor megkóstoltam, meg kellett állapítanom, hogy de bizony, én nagyon is szeretem a lasagnét. Ezentúl gyakrabban fogom készíteni.

Hozzávalók:

12 lap tészta (most éppen a színes Tesco-sat vettem, 229 Ft volt egy csomag, ami igen baráti árnak mondható, és bizton állítom, hogy kifogástalan volt)

60 dkg darált hús (most éppen sertéslapocka, legközelebb fele-fele arányban marhahús is fog hozzá kerülni)

2x40 dkg hámozott, darabolt paradicsom konzerv

1 kis paradicsompüré

2 szál sárgarépa igen apróra darabolva

1 zellerszár apróra vágva

1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva

3 gerezd fokhagyma apróra vágva

1,5 dl vörösbor



só, bors, oregánó, bazsalikom, rozmaring

7 dl besamel mártás szerecsendióval, borssal ízesítve

20 dkg reszelt parmezán (nem a bolti fűrészpor alakú, és ez fontos momentum!)

olívaolaj

 
Elkészítés:


Először a bolognai szószt készítettem el: soffrittot csináltam az apróra vágott zöldségekből, vagyis olíva olajon kissé megdinszteltem a vöröshagymát, fokhagymát, répát, zellert, majd hozzáadtam a darált húst. Erőlasagnes lángon addig pirítottam, amíg a hús szép barna nem lett, és morzsássá nem vált. Ekkor ráöntöttem a bort, azzal is nagy lángon főztem néhány percig, majd pedig hozzáadtam a húshoz a sürített paradicsomot, konzerv paradicsomot, sóztam, borsoztam, egy-egy mokkáskanálnyi oregánót és bazsalikomot tettem hozzá, és egy ágacska rozmaring is került a lábasba. Mérsékeltem a lángot az edény alatt, és kerek egy órán át rotyogtattam a mártást. Addigra az összes fölösleges folyadék elpárolgott róla, gyönyörű színű, sűrű szósz figyelt a lábasban.

Másodszor a besamel főtt meg: 7 dkg vajat felforrósítottam, 3 evőkanálnyi lisztet szórtam rá, fehéredésig kevertem, és felöntöttem 6 dl meleg tejjel. A tejet lassan öntöm a vajas-lisztes keverékhez, de egyszerre teszem mindezt, aztán pedig szorgosan keverve felforralom a mártást. Időközben ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, végül pedig adtam hozzá egy kis maréknyi reszelt parmezánt.

Harmadszor a tésztáról szólnék. Nem tudtam eldönteni, mi legyen a száraztésztával. A dobozon a leírás azt mondja, főzzem meg használat előtt. A neten sok helyen olvasom, hogy nem kell megfőzni, csak szárazon használni. Így aztán az arany középutat választottam: forró vízben kissé előpuhítottam a tésztalapokat, hogy könnyebben tudjak velük bánni. Mondhatom, jól is tettem, teljesen fölösleges lett volna megfőzni őket, istenien megfőttek a szószban és a sütőben.

Negyedszerre a rétegezés következett: egy megfelelő méretű jénai edénybe bolognai mártást öntöttem, erre fektettem négy tésztalapot. Újra bolognai szósz következett, ezt beterítettem besamellel, megszórtam parmezánnal. Ezt még egyszer megismételtem, a harmadik réteg tésztát besamellel és parmezánnal takartam be. 180 fokos sütőben 45 percet sült a lasagne.

Forrás: http://fakanal.freeblog.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja