SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szegény konyha gazdagon (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Szécsényiné Egri Zsuzsanna [cikkei] - 2011-04-18
Hentes pult előtt állok sorba, nézem a friss húsokat, szép az árú.
- Kérek 2 kiló csirkelábat. - Kaján vigyorral néz rám vissza a hentes úr - Sütve vagy rántva lesz?
A szégyen pírja önti el az arcomat, majd egy mély lélegzetvétel után csattan a válasz.
- Nem tudom, de behozom a kutyámat, kérdezze meg tőle!
Szegény konyha gazdagon (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Szégyen vagy nem szégyen, ha valaki olcsó alapanyagot vásárol? Kivel ne fordult volna elő, hogy megcsappant a konyhapénze? No, nem azt mondom, hogy csirkelábat főzzünk, bár aki szereti finom pörköltet készíthet belőle. Régen azt mondták, hogy a csirke lába azért jó mert, mert azon van az összes hús.

De ha kevés a konyhapénz, akkor is lehet finom ételeket készíteni.  Ilyenkor számomra a fantázia tárháza a konyha.

Ha olcsón és jót szeretnénk főzni, először is vegyük elő a jó öreg matematikát. Ha olcsó csontos húst veszek, bár jó ízűt lehet belőle főzni, de nem gazdaságos. A csont nélküli húsból, különösen a darált húsból lényegesen több adagot tudunk kihozni.

Az ezer ízű darált hús. A hagyományos fasírt is olcsóbbá és különlegessebbé válik, ha több féle módón készítjük el. Lehet egyharmad részben dúsítani darált főtt karfiollal, vagy zöldségekkel. Nyers (vagy fagyasztott) darált patisszon, cukkini, párolt káposzta, paprika stb. segítségével egyéni ízeket varázsolhatunk elő, nem beszélve arról, hogy kevesebb húst használunk.


Az olasz konyha egyszerűsége. Figyeljük meg az olaszokat, igazán olcsó ételeket tudnak készíteni. Mi megpróbálhatjuk „magyarosítani”, és fillérekből egyedi olaszos jellegű ételeket főzni. Finom, friss alapanyagokból, gyorsan finomat, és olcsón!

Apróra vagdalt hagymát, zsiradékon pirítunk, úgyhogy rögtön sózzuk, borsozzuk, így finom krémessé válik. A darált húst rádobjuk, és megbolondítjuk egy kis paradicsompürével, egy csipet oregánóval, kevés vízzel felengedjük, ha besűrűsödött belekeverjük a főtt spagetti tésztát, ha magunk készítettük akkor az igazán isteni!. Ha nincs otthon sajt, akkor egy kis tejföllel helyettesíthetjük. Ugye milyen egyszerű?

Kimaradt az ebédből. A töltött káposzta újra melegítve jó. De a maradék nem mindig arat osztatlan siker, ha csak..

A kimaradt tört krumpli igazi kincs, vacsorára nálunk mindig osztatlan sikert arat a belőle készült krumplis burritó. Egyszerűen csak liszttel, sóval, kevés zsírral (erre nem igazán jó az olaj) összegyúrom. Kerekre nyújtva palacsintasütőben megsütöm. Magában is finom, de kimaradt sült hús, kolbász, vagy bármilyen húsmaradék, hagyma (lehetőleg lila), uborka, paradicsom stb. Rárakjuk a burritónkra, meglocsoljuk fokhagymás joghurttal, feltekerjük és kész. De ha nincs töltelék, elég ha fokhagymás joghurttal, vagy tejföllel megkenjük.

Ezerféle praktika van, pusztán csak a fantáziánkat kell használni, és ne szégyelljük, ha kevés a pénzünk!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja