SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár S-Zs-ig

Németh Ági [cikkei] - 2006-08-30
Tudod, hogy mit jelent a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli?
Szakács-szótár S-Zs-ig

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli, vetrece, és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek az egyes szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Elérkeztünk a szakács-szótár utolsó részéhez, és remélem az olvasóknak tudtunk vele segíteni, mert találtak benne olyan kifejezéseket, amely hasznos volt a számukra.


Savarin (szavaren): kelt tésztából készül egy speciális gyűrű alakú sütőben, - forró barackízzel megkenjük, vegyes gyümölccsel megszórjuk, és tejszínhabbal díszítjük.
Saigmant (szényan): angolosra sütött húsok sütési foka
Salpicon: ragu (gomba, zöldség, hús)
Smizírozás: formák, aszpikkal való bélelése
Sodó: melegmártáshoz tojásfehérjét keverünk
Sódar: füstölt sonka
Sprotni: szardíniaféle különböző apró hal, olajban vagy füstölve
Spatula-spakli: késhez hasonló, nem éles szerszám
Spiz: díszes tű mellyel díszítünk (rászúrunk különböző díszítőanyagokat)
Sraffozás: sűrű bevagdosás: pl. pogácsa
Szardella: apró szardíniafajtájú halak pépesítve
Szalamander: sütőberendezés
Szárazpác: húsok különböző fűszerekkel való bedörzsölése
Szegy: borjú, marha és nagyobb állatok: mellkasi és has alatti része
Stek: sertés diójából 15-18 dkg –os szelet, rostonsütve
Szilvareszt: párolt szilva
Szokli: tálalótálra köretet rakunk, és arra tesszük a húst (ez lehet csak saláta is)


Szűzpecsenye: rövidkaraj alatti hengeres alakú húsrész
Stircelt burgonya: hagymás tört burgonya
Tarkedli: élesztős palacsinta tészta
Tányérhús: főtt marhahús: hátszínből, a csonttal együtt levágott szelete
Timbál: sóslinzerből készült tésztakosár
Toast: pirított zsemle
Tőtike: zsenge szőlőlevélbe töltött darálthúsos töltelék
Truffli: szarvasgomba
Turnírozni: zöldségfélék recésalakú formázása
Tűzdelés: fokhagymával, szalonnával, fűszerekkel készített hús (a húst bevágjuk, és pl. a fokhagymát a résbe dugjuk)
Velesült burgonya: a hússal együtt sütött cikkekre vágott burgonya
Velsh rabbit: sajtkrémes pirított kenyér
Vetrece: savanykás ízű marhatokány (erdélyi étel)
Vinaigrette: zöldfűszer vagdalék: petrezselyem, bazsalikom, tárkony stb.
Zsálya: fűszer és gyógynövény: levele vadételek fűszere




Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja